perjantai 5. marraskuuta 2021

Lisää voimaa!

 Minulla on identiteettikriisi.

Olen moukarinheittäjä, mutta harjoitusohjelmassa ei ole ensimmäistäkään lajia muistuttavaa liikettä! Miten moukarinheittäjän sitten pitäisi harjoitella, jos jätetään heitot pois?

Lisää voimaa!

Kun valmentajani ehdotti, että voisimme aloittaa heittäminen vasta vuodenvaihteessa, niin ehdotin vastapallona, että sittenhän minä voisin tehdä enemmän voimapainotteista kuntosaliharjoittelua, kun vireystilaa ja kolotusastetta ei tarvitse sopeuttaa heittoharjoittelun mukaan.

Tämähän on yksinkertaisen putkiaivourheilijan yksinkertaista ajattelua. Olen (suhteellisen) heikko moukarinheittäjä, joten hankkimalla lisää punttivoimaa, niin minusta tulee parempi urheilija!

Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen…

Suomen Urheiluliitolla on ohjeellinen ominaisuusnormisto, joka yksinkertaisuudessaan toimii niin, että jos kuntosalilla teet tuloksen xxx kg, niin heität moukaria xx,xx m.

Esimerkiksi takakyykyn kohdalla 200 kg rauta vastaa 65 metrin moukaritulosta. Moni (myös minä aikanaan) tuijottaa näitä taulukkoja siinä toivossa, että salitulokset jotenkin maagisesti siirtyisivät suoraan yleisurheilupaikalle.

Moukarinheitto on kuitenkin paljon monimutkaisempi kokonaisuus. Esimerkiksi tiedän heittäjän, joka 200 kg takakyykyllä sai hikisesti 50 metrin viivaa rikki. Vastaavalla kyykyllä on kuitenkin mahdollista heittää reilusti päälle 70 metriä. Ja kun esimerkiksi itse aikanaan ensimmäisen kerran lähestyin 65 metrin viivaa, niin kyykkyennätykseni oli 2x150 kg.

Punttitulosten paraneminen ei siis suoraan korreloi moukaritulokseen. Perusfysiikan pitäisi kuitenkin olla tietyllä tasolla. Joku joskus sanoi: Rinnalleveto ei ole mitenkään oleellinen liike moukarinheittäjälle, eikä siinä tarvitse olla erityisen hyvä, mutta 5x150 kg olisi silti ihan hyvä perustaso. Oma ennätykseni on vuonna 2017 nostettu 1x130…


 

Siirrytäänpä sitten siihen, miten treenaan juuri nyt:

Harjoitusviikossa on kahdeksan treeniä ja yksi lepopäivä. Teen neljä punttia, kaksi yleistreeniä (juoksut, hypyt, koordit, kuntopallonheitot ym) ja kaksi aerobista lenkkiä per viikko. Kuntosalilla teen yhden pääliikkeen (Rive, kyykky, mave ym) / treeni ja sitten vähän oheisliikkeitä, jotta hikoilisin yhteensä parisen tuntia joka punttitreenissä.

Viikkorunko:

Maanantai

Ap: Yleistreeni
Ilta: Voima (RiVe)

Tiistai

Voima (Takakyykky)

Keskiviikko

Lenkki (60 min mummohölkkä)

Torstai

Lepo

Perjantai

Ap: Yleistreeni
Ilta: Voima (Trapbar)

Lauantai

Voima (Etukyykky)

Sunnuntai

Pitkä lenkki (n 120 min)

EDIT: Rytmitän treenin niin, että treenaan 10-12 päivää, jonka jälkeen pidän 2-3 vapaapäivää. Pätkien pituudet määräytyy kropan tuntemusten mukaan.

Ohjelman tavoite on pysyä ehjänä ja tehdä monipuolista yleistä urheilullisuutta kehittävää harjoittelua. Treenimäärähän ei ole urheilijalle mitenkään älytön, mutta kai tällä ohjelmalla voi edes vähän kehittyä. Joulukuun puolella olisi kiva rikkoa muutaman ennätyksen kuntosalilla, mutta otetaanpa päivä kerrallaan. 

Olen vuosien varrella huomannut, että tällä kropalla ei kannata suunnitella kovin kauas eteenpäin, koska joku takapakki muuttaa kuitenkin kaikkia suunnitelmia. Aamulla voi ehkä tietää, jos illalla pystyy treenaamaan, mutta sitä pidemmälle ei kannata asioita miettiä. Pitkän ajan visioni on kuitenkin se, että tammikuun alkaessa olisi hyvä valmius siirtyä lajiharjoittelun pariin.

Yleensä jos hehkutan blogissa, että treenit kulkevat hyvin, niin jokin asia menee viikon sisään pieleen, joten päätetään tämä teksti tähän.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi 

Lill-Breds - Bärgård & Café

---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti