keskiviikko 24. marraskuuta 2021

Haaveena maraton?


Kerran kestävyysurheilija aina kestävyysurheilija?

Entisenä hiihtäjänä nautin suunnattoman paljon syksyn PK lenkeistä. Vähän nurinkuristahan se on, koska oma laji velvoittaisi viihtymään parhaiten punttisalissa tai heittohäkissä. Ja kyllä minä sielläkin viihdyn, mutta ylivoimaisesti hauskin treenimuoto mitä tiedän, on kuitenkin sauvamäki (tai sauvaton mäki) pimenevässä syysillassa kevyen tihkusateen kera. Metsäkävely vastaavassa kelissä on myös lähes yhtä hauskaa.

Kaksi lahjakasta nylkkyä vierekkäin

Mutta…

Moukarinheittäjä jos joku tietää, että fysiikan lakeja vastaan ei kannata taistella. Siinä kohtaa, kun vaaka näyttää 112 kg lukemia ja BMI pyörii 30 paremmalla puolella, niin aerobisessa harjoittelussa tulee hiki. Tämä vääjäämättä vaikuttaa myös harjoittelun mielekkyyteen ja etenkin tuloksiin.

Viikkotasolla teen tällä hetkellä kaksi aerobista treeniä. Yksi pidempi ilman iskutusta ja yksi noin tunnin kestävä mummohölkkä. Tämä naurettavan hidas juoksulenkki on tällä hetkellä yksi lempitreeneistäni, koska siinä kehitys näkyy konkreettisesti.

Moukarissa ennätykseni on vuodelta 2018 ja suurin osa testiennätyksistä ovat sitäkin vanhempia. Tämä onkin pidempään kestäneen uran kääntöpuoli, kun kehittyminen muuttuu koko ajan vaikeammaksi.

Lenkkeilyssä sen sijaan kehitys on syksyn aikana ollut huimaa (tämä lause sisältää ripauksen ylipositiivisuutta…)! Minulla on tavoitteena pitää lenkkien keskisykettä alle 150. Kauden ensimmäisellä lenkillä juoksin näillä parametreillä 6,7 km tunnin aikana ja eilen kauden kuudennella lenkillä peräti 7,6 km!

Eli kuudessa viikossa olen päässyt 900 m pidemmälle samoilla sykkeillä. Keskimääräinen kilometritahti on siis kehittynyt: 9:05 min/km -> 7:55 min/km.

Toki absoluuttisessa vertailussa juoksukuntoni on surkea. Ensimmäisen lenkin vauhdilla olisin juossut maratonin aikaan 6:23,16 ja eilisen lenkin vauhdilla olisin tullut maaliin ajalla 5:34,02. Näillä ajoilla ei pitkälle pötkitä kunnon juoksukisoissa.

En tosin tiedä kuinka lujaa hyväkuntoiset BMI 30+ ihmiset yleensä juoksevat? Omia aikoja ei ole kovin mielekästä verrata 53 kiloisiin nylkkyihin. Jos joku lukijoistani vetelee meikäläisen kanssa samassa BMI sarjassa (tai tuntee jonkun, joka vetää), niin olisi kiva tietää kuinka lujaa ”pitäisi pystyä” juoksemaan 150 keskisykkeellä, kun kylppärin vaaka näyttää reipasta kolminumeroista lukemaa.

Olkoon miten vaan, niin treenit jatkuvat. Juoksumäärä vähenee, kun kelit liukastuvat ja reilun kuukauden päästä siirrytään jo rinkiin. Ennen sitä pitänee tosin vielä käydä muutaman kerran salilla ja juoksuradalla pomppimassa.

Eteenpäin!

P.S. En haaveile maratonista! Vielä...

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Lill-Breds - Bärgård & Café

RMV-Korut Oy

---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti