tiistai 16. marraskuuta 2021

Ovatko NIKE:n ihmepiikkarit pelkkää huijausta?

 

Suuret kenkävalmistajat ovat pilanneet yleisurheilun!

Noilla sanoilla aloitin yhden suhteellisen suositun blogipäivityksen kesällä. Keskustelu kävi silloin kuumana siitä, jos kenkävalmistajat olivat menneet liian pitkälle tuotekehityksessä. 400 metrin aitojen ME tulokset paukkuivat ja Samuel Purolakin väitti, että nelkun ennätys parani treenaamatta peräti sekunnilla!

Kaikki viittasi siihen, että ihmepiikkarilla oikeasti olisi valtava merkitys ratakierroksen tuloksiin.



Nyt pöly on laskeutunut ja keskustelu on hiljentynyt. Ihmepiikkarit ovat siirtyneet radoilta komeroihin seuraavaa kautta odotellessa. Näkisin, että nyt olisi sopiva hetki katsoa vähän tilastoja.

Ja varoitan jo etukäteen, että saatan nyt pilata hyvää tarinaa faktoilla…

400 metriä

400 metrin aidat

Tässä päivityksessä keskityn siis 400 metrin sileään ja aidattuun matkaan. Olen verrannut kuinka lujaa tietty maailmantilastosijoitus (1, 10, 25, 50, 100, 250, 500) on juossut tiettynä vuonna. Jokaisen sijan kaksi parasta aikaa (vuotta) on merkitty vihreällä värillä ja kaksi heikointa punaisella.

Joskus tuntuu ikävältä, kun huomaa olleensa väärässä. Ihmepiikkareista ei ole mitään hyötyä! Tai niistä ei ainakaan ole sellaista hyötyä, joka näkyisi selkeästi tilastoissa…

Kuviosta näkee selkeästi, miten vuodet 2015–2021 olivat kovatasoisempia, kuin kaudet 2008–2014 olivat. Olympiavuodet erottuvat ymmärrettävästi muista vuosista, mutta ei tämä kulunut kesä sen ohella mitenkään merkittävästi erotu joukosta.

Sitähän en osaa sanoa, jos top 500 juoksijoiden kollektiivinen kehitys johtuu piikkareista, lahjakkuuksien määrästä, dopingista, harjoittelun onnistumisesta tai vaikkapa sattumasta. On kuitenkin loogista, että monen vuoden positiivinen trendi huipentuu olympiavuoteen lievänä tasonnostona.

En osaa itse sanoa, jos uudet NIKE:n markettijousipiikkarit auttavat (koska en ole niitä kokeillut), mutta tilastojen perusteella sellaista ilmiötä ei ole havaittavissa. Mielestäni prototyyppisääntö, joka varmistaa tähdille uusinta teknologiaa ennen massoja on kuitenkin vieläkin kyseenalainen ja pitäisi muuttaa.

Tilasto ei varmaan kerro koko totuutta, mutta ainahan se jotain kertoo. Karsten Warholmin ja Sydney McLaughlinin ME-tulokset eivät vissiin sittenkään olleet pelkästään piikkareiden ansiota. Huippukunnossa olevat huippulahjakkuudet juoksivat oikeasti lujaa!

Keskustelu jatkuu varmaan tulevanakin kaudella ja silloin saadaan varmaan entistä parempaa dataa, kun pomppukenkien käyttö yleistyy myös ei-olympiavuonna. Ja jos piikkareista olisi sittenkin hyötyä, niin on oletettavaa, että NIKE:n talli tulee olemaan entistä suurempi tulevana kesänä.

Eipäs minulla muuta tällä kertaa. Omat treenit jatkuvat normaalisti.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Lill-Breds - Bärgård & Café

RMV-Korut Oy

---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti