keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Moukarin anatomia!


Suurin osa ei tiedä moukarista mitään. Jotkut tietävät, että se painaa 7,26kg, mutta siihen se tieto yleensä loppuukin. Tässä tekstissä kaivaudutaan tätä syvemmälle. Kerron moukarin kaikki strategiset mitat. Siis ihan kaikki! Kerron myös, miten moukaria viritetään kisakuntoon! Nautinnollista lukuhetkeä. Tämä on moukarin anatomia!

Nappaan kaikki tiedot IAAF virallisesta sääntökirjasta ja puhun enimmäkseen miesten moukarista! Moukari koostuu siis kolmesta osasta: kahvasta, varresta ja metallipäästä. Aloitetaan esittely siitä mistä pidetään kiinni, nimittäin kahvasta!

Kahvoja on hiukan erilaisia ja eri muotoisia, eikä säännöt rajoita kahvasuunnittelijan luovuutta muulla tavalla, kuin että sen pitää olla symmetrinen ja kestävä. Tässä löytyy kaksi raja-arvoa. Kun kahvaan kohdistetaan 3,8 kN paineen, niin se saa venyä maksimissaan 3mm. Tämä vastaa noin 380kg, jonka lähelle päästään, jos hätyytellään ME lukemia. 80m heitossa käsiin ja kahvaan suuntautuva paine on reilut 300kg. Kahvan on kuitenkin kestettävä paljon suurempia voimia ja kahvan vetomurtolujuus (milloin rauta pettää) pitääkin olla 8 kN! Suomeksi sanottuna kahvan on siis kestettävä tuplat siitä voimasta, mitä moukaristi parhaimmillaan pystyy tuottamaan.
 
Varsi yhdistää kahvan ja metallipään!
Varsi onkin aika yksinkertainen kapistus. Se on yksi yhtenäinen jousiteräslanka, joka yhdistää kahvan ja metallipään. Ainoa vaatimus on, että se pitää olla vähintään 3mm paksu eikä se saa venyä heiton aikana. Senkin on siis kestettävä yli 4 kN paineen.
 
Pallo!
Nyt tullaankin sitten pääasiaan, eli metallipäähän. Tilanne on kuitenkin se, että kukaan ei puhu metallipäästä, vaan tällä on useampiakin termejä ja itse käytän sanaa pallo. (HUOM: Kuula on eri laji, eikä sitä sovi sekoittaa tähän!)

Pallo tehdään messingistä tai sitä kovemmasta metallista (parhaimmat moukarit teräksestä tai volframista). Pallon painopiste saa maksimissaan olla 6 mm päässä pallon keskipisteestä. Tätä testataan sillä tavalla, että laitetaan pallo 12 mm paksun tikun päähän ja se on pysyttävä siinä riippumatta siitä missä asennossa pallo on!


Moukarin strategiset mitat

 
Moukarin strategiset mitat ovat moukarin paino, moukarin pituus kahvan sisäreunasta mitattuna ja pallon halkaisija. Näistä raja-arvoista voitte lukea alla olevasta taulukosta!


Moukarin virittäminen

Moukarin virittäminen onkin sitten hauskaa puuhaa ja oleellinen osa kisaa edeltävää rituaalia. Itseluottamuksen kannalta on tärkeää, että moukari on kunnossa. 

Hyvin viritelty moukari on mahdollisimman kevyt, mahdollisimman pitkä ja pallo on mahdollisimman pieni. Tämä tarkoittaa minun kohdallani, että pallo on 110 mm halkaisijaltaan, moukari on 1215 mm pitkä ja moukari painaa 7,260 kg! Tällaisella pallolla on mukava heittää!

Säännöt eivät tosiaan anna paljon pelivaraa omalle hifistelylle. Tavoitteena on saada paino mahdollisimman kauas kehosta pyöriessä. Väitetään, että mitä kalliimpi moukari sitä tarkempi on pallon painopiste. Tavoitteena on saada painopiste mahdollisimman kauas kehosta, mutta siinä on tosiaan vaan 6 mm pelivaraa. Muutenkaan en lähtisi viilaamaan tehtaalta tulleita kahvoja muutaman gramman vuoksi. Minulle riittää, että kädessä on markkinoiden kallein moukari ja että se on trimmattu gramman ja millin tarkkuudella. Sitä paremmat kisamoukarin ei tarvitse olla!

Tässäpä oli lyhyt kertomus moukarin anatomiasta ja miten sitä viritellään. Palataan asiaan ensi kerralla toisen aiheen merkeissä. Jos jostain syystä haluat seurata minua SoMessa niin kannattaa napata @F_Froberg muistiin. Häärään Twitterissä ja Instagramissa!

Eteenpäin!

P.S. Jos kiinnostuit ostamaan moukarin, niin ainakin FunRaise myy niitä. Kyseessähän on minun yhteistyökumppanini, joten tämä taisi olla mainos. Pistin sen loppuun, jotta ei häiritsisi lukemista. Mut käykäähän linkin kautta vilkaisemassa valikoimaa, jos tarvetta lekalle. Sopiva joululahja lapsille 😉

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti