maanantai 9. tammikuuta 2023

Heikko ja hidas moukaristi!

 Viikonloppuna kävin Kuortaneella kauden toisella SFI leirillä. Harjoituskausi on sujunut suhteellisen hyvin (yhtä selkäkramppia lukuun ottamatta), joten oli heittoharjoittelun lisäksi mielenkiintoista tehdä testejä, missä pääsin mittaamaan nykyistä suorituskykyäni verrattuna syksyn ensimmäiseen SFI leiriin.

Testien tulos olikin sitten seuraava: Olen (vieläkin) heikko ja hidas (moukarinheittäjäksi), mutta kuitenkin vahvempi ja nopeampi syksyn tuloksiin verrattuna. Eli homma etenee (jonkinlaisessa) aikataulussa!

SUL moukarinheittokirjan ominaisuusnormisto


Suomen urheiluliitolla on oma ohjeellinen ominaisuusnormisto, joka kertoo millä tasolla tiettyjen testien tulokset pitäisi olla, jotta voi heittää moukaria tiettyyn mittaan. Normistohan perustuu keskiarvoihin, joten todellisuudessahan hajonta on suurta, mutta tulokset lienevät kuitenkin suuntaa antavia.

Testituloksia vertaillessa pitää kuitenkin ottaa huomioon, että suurin osa testeistä korreloivat varsin heikosti itse moukarinheiton kanssa ja paras moukarinheittäjän kunnon mittari lienee itse moukarinheitto. Testituloksetkin paranevat niitä tekemällä ja itse olen viime vuosina loukaantumisten takia testannut varsin vähän, joten olen siitäkin syystä aika huono joissain testeissä.

Selitykset sikseen ja tulokset pöytään!

Syksyn ja tammikuun testitulokset suhteessa ominaisuusnormistoon. Taulukossa näkee millä ominaisuuksilla "voi heittää" 65, 70 ja 75 metriä.

Kuten kuvasta huomaa, niin leirien välissä on tapahtunut positiivisia asioita sekä kuulaheitoissa, että 5-loikassa. Vauhditon pituus sen sijaan on vielä luvattoman heikolla tasolla, kun taas punttitulokset ovat varsin lähellä meikän omaa ennätystasoani.

Sinistä osaa katsoessa on mielenkiintoista todeta, että olen heittänyt moukaria päälle 65 metriä, vaikka en ole ikinä ollut lähelläkään ominaisuusnormiston ”vaatimuksia” kyseiselle tulokselle. Sitä pidemmät kaaret vaatisivat sitten vielä kovempia tuloksia. Olen joskus tulkinnut tilannetta silleen, että heittotekniikkani on ihan ok, kun heikoilla ominaisuuksillani olenkin heittänyt suhteellisen pitkälle.

Lista tarjoa penkkiurheilijalle suuntaa antavan kuvan siitä minkä tason urheilijoita kärkimoukarinheittäjämme ovat! Apina-aivoja käyttämällä luulisi, että näitä testituloksia parantamalla saisi myös moukarin lentämään pidemmälle! Ja näinhän se onkin! Ehkä… Joskus…

Olen esimerkiksi tämän päivän testitulosten perusteella parempi urheilija verrattuna kauteen 2018 jolloin heitin ennätykseni, mutta silti seiska ei ole (vielä) lentänyt pidemmälle. Tiedän myös urheilijoita kenen tulokset ovat parempia kuin omiani, mutta nämä eivät siitä huolimatta ole minua parempia. Jotkut urheilijat ovat myös heittänyt todella pitkälle, vaikka ominaisuudet eivät periaatteessa "pitäisi riittää" siihen.Urheilu on siis aina keskiarvotaulukkoja monimutkaisempaa. Fyysisten ominaisuuksien kehittäminen kannattaa kuitenkin (lähes) aina.

Harjoitukset jatkuvat kevyemmällä viikolla varsin hikisen joululoman jälkeen. Nyt tammikuussa lisätään heittomääriä suhteessa syksyyn. On kiva harjoitella, kun kroppa ottaa treeniä vastaan, eikä kolota koko ajan. Itseäni tuntien tämä vaihe ei kuitenkaan kestä kovin monta päivää, joten pitää nauttia näistä hetkistä!

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja Twitterissä.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Porkkalan Raivauspalvelu Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti