maanantai 16. tammikuuta 2023

Lauri Markkanen vuoden urheilijaksi!

 Viime viikon urheilugaalassa pistettiin uunoja jakoon viime vuoden menestyneille urheilijoille. Gaalan tärkein palkinto oli ”vuoden jäsenmaksunsa maksaneiden urheilutoimittajien-liittoon kuuluvien urheilutoimittajien lempiurheilija kaudella 2022”! Kyseinen palkinto kulkee myös nimellä: Vuoden urheilija.

Äänestystä ennen ja myös sen jälkeen on käyty keskustelua siitä, että olisiko Lauri Markkanen pitänyt valita vuoden urheilijaksi Iivo Niskasen sijaan. Laurihan ”ei ole voittanut mitään”, mutta vasta argumenttina nostetaan yleensä lajin harrastajamäärä (450 miljoonaa).

Tämä argumentti ärsyttää minua, koska mielestäni harrastajamäärä on huono mittari lajin tasosta!

Tuleva vuoden urheilija?


Harrastajamäärien vertailu on siinä mielessä loogista, että mitä suurempi määrä ihmisiä tekee jotain, niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä lajin pariin tulee lahjakkaita ihmisiä ja tämän seurauksena lajin taso nousee.

Lauri Markkanen on NBAn pistepörssin sijalla 17, eli hänen takanaan on 449 999 983 koripalloilijaa, joka tekee hänestä käytännössä urheilullisen ylijumalan eikä oikein kukaan pysty edes haastamaan hänen saavutustaan Suomessa. Tämä on mielestäni kuitenkin aika laiskaa ajattelua.

Otetaan esimerkiksi meikäläinen, joka on parhaimmillaan heittänyt moukaria 65 metriä. Oma vaikutukseni maailman kärjen tasoon on olematon, vaikka päivittäin yritän olla parempi moukaristi. Yhtä lailla oma päätökseni jatkaa tai lopettaa urani ei mielestäni vaikuta Wojciech Nowicki oman tason arvoon, vaikka tämä päätös vaikuttaisi lajimme harrastajamäärään. Mielestäni 82 m moukarikaari ei olisi yhtään kovempi suoritus, vaikka maailmassa olisi miljoona 65 metrin heittäjää.

Huippu-urheilussa saavutusten arvo pitäisi siis arvioida muilla mittareilla. Esimerkiksi Markkasen tapauksessa arvion ei pitäisi laskea kaikkia höntsääjiä, vaan ainoastaan lajin huippu-urheilijoita. Itse ottaisin seuraavat seikat huomioon:

-Kuinka moni on panostanut lajiin tosissaan vähintään 30-vuotiaaksi asti

-Kuinka moni näistä on panostanut lajiin hyvissä olosuhteissa ja valmennuksessa

-Kuinka moni näistä omaa lajiin sopivia geenejä (esim pituus, räjähtävyys yms)

-Kuinka moni näistä on onnistunut välttämään kohtalokkaita loukkeja

-Kuinka moni näistä omaa urheiluun vaadittavat elämänhallintataidot

Tämän seulan jälkeen jäljelle jäävien pelaajien määrä on paljon 450 miljoonaa pienempi, mutta minulla ei ole hajuakaan monestako pelaajasta puhutaan. Eikä minua oikein edes kiinnostakaan, koska kuten alussa totesin, niin pidän harrastajamäärien vertailua laiskana ajatteluna.

Itse vertailen eri lajien suorituksia sillä, kuinka hyvä urheilija on, suhteessa siihen, kuinka hyvä lajissa on mahdollista olla. Esimerkiksi Lauri Markkanen on NBA:n sijalla 17 heitettyään 24,6 pistettä per peli. Sarjan paras pelaaja Luca Doncic on heittänyt 33,8 pistetä / peli. Ollakseen lajinsa paras niin Laurin pitäisi heittää 10 pistettä enemmän / peli. Joukkuelajeissa toki joukkueen vire vaikuttaa yksittäisen pelaajan vireeseen. Laurihan ei esimerkiksi pelaa kärkijengissä, mikä totta kai nostaa suoritusten arvoa.

Mielestäni minun tapani vertailla eri urheilijoita on ihan ok (hyvää tapaa ei ole). Esimerkiksi omaa urheilullista tasoa arvioidessa oma maailmantilaston sijoitus (303.) ei sano yhtään mitään, jos vertaan muisih yleisurheilulajeihin, tai vaikka koripalloon, mutta prosentuaalinen ero maailman kärkeen sanoo edes jotain.

Paras olisi kuitenkin arvostaa kaikkia lajeja ja urheilijoita niin hyvin, kuin mahdollista ja keskittyä enimmäkseen omaan tekemiseen!

Ennustan, että mikäli yleisurheilun MM-kisoista ei tule ensi kesänä moukarikultaa, niin Lauri Markkanen valitaan ensi vuonna vuoden urheilijaksi, mikäli nykyinen vire säilyy! Saa ottaa talteen. 

Eipä minulla muuta.

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja Twitterissä.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Porkkalan Raivauspalvelu Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti