perjantai 4. helmikuuta 2022

Olenko nosebon uhri?

 

Kaikki varmaan tuntevat plasebo ilmiön?!

Eli sen, että ihminen voi omalla uskomuksellaan vahvistaa esimerkiksi jonkun lääkkeen hyödyn, vaikka se oikeasti olisi täysin tehoton. Ihminen on psykofyysinen eläin ja on näin ollen ihan loogista, että myös mielellä on merkitystä.

Nuorempana olin sitä mieltä, että ainoastaan pellet menevät plasebon lankaan. Urheilun maailma on täynnä kaiken maailman uskomushoitoja, joista ei oikeasti ole mitään hyötyä, mutta jengi vaan uskoo niihin ja heittävät rahaa niiden päälle!

Itse halusin olla fiksu ja järkevä. Halusin nähdä plasebon läpi ja löytää oikeasti toimivat hoito- ja treenimenetelmät.  Sitten luin parisen vuotta sitten sattumalta Juha Hulmin Lihastohtori kirjasta, että plasebo ilmiöllä on myös vastakohta nimeltä nosebo.

Mitä jos itse olen se pelle?!

KUVA: https://www.massagemag.com/placebo-vs-nocebo-what-role-does-each-play-in-massage-therapy-129125/


Nosebo toimii ihan kuten plasebo, paitsi toisinpäin. Eli negatiivisella ennakkoluulolla voit heikentää tai jopa kumota jonkun hoitomuodon tai harjoitusmenetelmän tehon. Nosebo voi myös pahentaa olemassa olevia oireita. Tämä kuulostaa ikävänkin tutulta…

Olen joskus miettinyt, miksi normaali fysioterapia ja etenkin hieronta tehoaa minuun niin huonosti, mutta moni muu hehkuttaa miten ”kroppa on auki” vasta yhden hoitokerran jälkeen. Sama pätee särkylääkkeisiin, jotka eivät mielestäni tehoa kovin hyvin meikäläiseen. Olenko vaan fysiologinen luonnonoikku, vai pilanko kaikkien hoitojen hyödyn epäluonnollisen isolla pääkopallani?

Älkää ymmärtäkö minua väärin! Maailmassa on paljon puoskareita, jotka ratsastavat pelkästään plasebon varassa. Jotkut tekevät isojakin rahoja puhumalla paskaa ja kusettamalla ihmisiä uskomaan sokeasti heidän ”hoitoihin”. En halua mustamaalata ketään mainitsemalla nimiä, mutta esimerkiksi Maria Nordin tietää kenestä puhun. (Siitä voi sit toki aina kiistellä, kuinka epäeettistä puhtaan plasebohoidon myyminen lopulta on, jos asiakas kokee sen toimivaksi, kunhan hän uskoo siihen tarpeeksi vahvasti)

Plasebo ja nosebo ovat kuitenkin ihan olemassa olevia ilmiöitä, ja ne voivat vaikuttaa vähän tai keksinkertaisesti urheilusuorituksiin tai hoitomuotojen tehoon joko positiivisesti tai negatiivisesti. Tämä 2019 julkaistu systemaattinen kirjallisuuskatsaus perehtyy asiaan syvemmin.

Nosebon vaikutusta mitattiin esimerkiksi 30 metrin juoksussa missä juoksujen välissä annettiin "kestävyyttä parantavaa, mutta nopeutta heikentävää" plaseboainetta tutkittaville. Tämän seurauksena testattavien nopeus heikkeni.

On myös mielenkiintoista lukea miten tutkijoiden mukaan jopa osa doping aineiden tehosta johtuvat plasebosta, koska ihminen on vakuuttunut siitä, että kielletystä aineesta on pakko olla hyötyä. Tämän seurauksena pelkkä uskomus siitä, että olet saanut doping aineita voi parantaa sinun suorituskykyäsi (vaikka oletkin saanut pelkkää lumelääkettä suoneen).

Tutkimuksessa nostetaan pohdinnassa esille, kuinka tärkeää on, että valmentajat boostaavat urheilijoiden uskon esimerkiksi fysioterapiaan, jotta siitä olisi mahdollisimman suuri hyöty. Tässähän olen itse pitkään toiminut täysin päinvastaisesti…

Urheilussa on kyse pienistä marginaaleista ja siksi plasebon tietoinen välttäminen on ollut minun kohdallani typerä veto. Se on mahdollisesti jarruttanut tuloskehitystäni ja siksi olen jo parisen vuotta pyrkinyt olemaan enemmän avoin asioita kohtaan! Sekä eri hoitomuotojen, että treenien kohdalla pyrin tietoisesti ajattelemaan, että tästä on hyötyä!

Näennäinen pakotettu usko johonkin asiaan on toki eri asia, kuin aito usko, mutta jospa se vähän auttaisi tällaista skeptistä jääräpäätä matkalla kohti pidempiä kaaria. Plasebohyötyjä tällä ajatusmallilla tuskin saa, mut jospa onnistuisin edes välttämään nosebon.

Sellaisia pohdintoja tällä kertaa.

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja Twitterissä.

Eteenpäin!

P.S Olympialaiset ovat alkaneet! 

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

RMV-Korut Oy

---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti