sunnuntai 14. huhtikuuta 2024

Miksi yleisurheilijat tekevät huipputuloksia pellolla?

Liettualainen junnutähti Mykolas Alekna heitti toissa yönä uuden kiekonheiton maailmanennätyksen tuulisella amerikkalaisella pellolla. Jurgen Schultin lähes 40 vuotta voimassa ollut edellinen ennätys sai siis vihdoin väistyä.

Jokainen, joka on joskus pitänyt miesten 2 kg limppua kädessä ymmärtää, että kyse on urheilullisesti älytön tulos. Tätä poskettoman kovaa historiallista hetkeä oli todistamassa kanssakilpailijat ja kourallinen lajinörttejä

Yleisurheilu on yksi maailman suurimmista urheilulajeista ja silti historiallisen kovat urheilusuoritukset tehdään pellolla ilman yleisöä! Onko tässä mitään järkeä?




Vastaan heti omaan kysymykseen: Pellolla heitetyt tulokset ovat itsestäänselvyys lajissa, missä ei valvota tuuliolosuhteita, vaikka niistä on valtava hyöty. Eli mitä kovempi tuuli sen parempi urheilutulos (toki tässäkin on pieniä poikkeuksia). Pitkiin heittoihin toki voisi teoriassa lisätä tuulirajoituksia (moukari ja keihäs myötätuulirajoitus. Kiekkoon vastatuulirajoitus), mutta se vaatisi jonkinlaisen dronen käyttöä millä voisi mitata tuulen kovuutta yläilmoissa. Tätä en itse kannata, mutta samalla pitää myöntää, että nykysäännöissä on pieniä ongelmia!

Ramonan heittopyhättö


”Peltokisaa” on hankala myydä!

Mykolas Aleknan kaltainen suoritus on todella hankalaa myydä isolle yleisölle, koska se vaatii avoimen kentän ilman häiritseviä stadionrakenteita sekä älyttömän olosuhteen. Kentällä pitää olla useampi rinki olosuhteen (myötä / vastatuulen) maksimoimiseksi. Tällaisissa olosuhteissa on vaikea luoda suurta yleisötapahtumaa. Miettikää esimerkiksi jos Usain Bolt olisi juossut maailmanennätyksiään pellon reunalla 26 katsojan edessäja kisaa oltais kuvattu riistakameralla. Voi olla, että tämä olisi vaikuttanut kyseisen herran maailmanlaajuiseen suosioon.

Onhan maailmassa toki tiettyjä stadioneita missä välillä tarjotaan kelpo olosuhteita, mutta se on tuurista kiinni, että osuuko se kisapäivälle (ja urheilijankin pitää olla huippukunnossa, sekä onnistua täydellisesti).

Karsintarajat nousevat kovemmiksi!

Arvokisojen karsintarajat asetetaan maailmantilaston mukaan. Kaikissa kolmessa pitkässä heittolajissa (kiekko, keihäs, moukari) varsin moni pääsee jossain vaiheessa kautta heittämään huippuolosuhteisiin pienellä paikkakunnalla ja näin ollen käytännössä pakottaa muitakin metsästämään näitä huipputuulia. Tuulirajoituksilla varustetut lajit (esim pikajuoksu, hypyt yms) eivät aiheuta vastaavaa tuulishoppailua. Toki monessa lajissa hakeudutaan korkealle pienemmän ilmanvastuksen perässä ja tämä johtaa vastaavaan ilmiöön.

Rahapalkinnot jaetaan epäreilusti!

Tämä näkökulma on oman pohdinnan tulos, eikä faktaa. WA on viime vuosina siirtynyt tulospistekeskeiseen yleisurheiluun ja joissain kisoissa jaetaan palkintorahojakin näiden perusteella. Pistetaulukko perustuu ainakin osittain kaikkien aikojen tilastoon ja näin ollen pitkissä heitoissa on rutkasti tuulituloksia, kun taas esim 100 metrin pisteet perustuvat pelkästään alle 2 m/s myötätuulituloksiin.

Tällä logiikalla on tyynessä kelissä helpompaa kerätä pisteitä pikajuoksussa pitkiin heittoihin verrattuna. Ja näin ollen pikajuoksijalla on myös etulyöntiasemassa, mikäli hän kilpailee rahasta heittäjää vastaan. Näin minä sen ainakin päättelisin. Saa kertoa, mikäli olen väärässä.

---

Siinä vähän pohdintaa tuuliin liittyen. Itsehän olen kolme vuotta putkeen heittänyt Kalevan Kisat rajan kovan myötätuulen ansiosta, joten en voi millään väittää vastustavani nykyisiä sääntöjä. Toki vastavuoroisesti kisa heikossa olosuhteessa harmittaa jo ennakkoon, koska se jättää niin paljon spekuloitavaa. Esimerkiksi oma ennätys (65,10 m) on heitetty käytännössä tyyneen keliin. Huippumyötäisiin sama heitto olisi voinut lentää 66 – 67 metriä (tuulen hyöty moukarissa: 2 m/s = n. 0,5 m 80 m heitossa).

Näitä 66 – 67 metrin heittoja lähdenkin tavoittelemaan tulevana kesänä!

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja X:ssä

Eteenpäin!

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Porkkalan Raivauspalvelu Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti