lauantai 26. maaliskuuta 2022

Onko Krista Tervon 74,40 m hyvä tulos?

 Krista Tervo herätti suomen yleisurheilukansan talvihorroksesta heittämällä uuden mainion Suomen ennätyksen Leiriassa! Sähäkän pyörimisen jälkeen etäisyys moukarikuopan ja heittoringin etureunan välillä oli 74,40 metriä ja sillä heitolla hän nousi maailmantilaston kärkeen. Tämä on mainio tulos! 

Vai onko?

Sosiaalisessa mediassa pohdiskeltiin heiton jälkeen, miten tämän tyyppisillä kaarilla pärjäisi arvokisoissa? Naisten moukarinheitto on nuorena lajina kehittynyt viime vuosina ja pahoin pelkään, että jotkut seuraajat eivät ole pysyneet vauhdissa mukana.

Joten tässä tekstissä tulen valistamaan suomen kansaa kertomalla mitä 74,40 metrisellä moukarikaarella voi saavuttaa vuonna 2022!

Maailmantilasto

Olen valitettavasti melkoisen lahjaton ennustaja, mutta tykkään urheilutilastoista, joten katsellaanpa vähän niitä. Niiden perusteella lienee ihan mahdollista ennustaa myös tulevan kesän tasoa.


Maailmantilaston top 15 vuosittain. Yli 74,40 metrin kaaret punaisella.

Vuosituhannen taitteessa Krista Tervo olisi kolmesti ollut maailman paras moukarinheittäjä. Sen jälkeen taso on kuitenkin laajentunut ja viime kaudella SE-tulos olisi riittänyt sijaan 13. Vajaan seiskavitosen arvo on siis laskenut reilulla kymmenellä sijalla parissa kymmenessä vuodessa. Top 10 tuntumassa oleminen on kuitenkin kova juttu!

Samalla voi myös sanoa, että Krista Tervo on nyt palauttanut kotimaisen naismoukarinheiton takaisin sille tasolle, missä se oli 2000-luvun alussa. Kun Mia Strömmer heitti 69,63 m (SE tulos vuosina 2001 – 2019), niin sillä tuloksella oltiin maailmantilastossa peräti sijalla kahdeksan!

(Viime kesänä sama tilastotulos olisi tosin riittänyt vasta sijalle 54…)

Arvokisat

Naisten tason kehitys arvokisoissa. Yli 74,40 metrin kaaret punaisella.

 

Portugalilainen sivukenttä ei tietenkään ole sama asia, kuin arvokisa-areena, ja juuri siksi 74,40 metriä on aina ollut kovaa valuuttaa kauden pääkisoissa. Kyseinen tulos on aina riittänyt EM-mitaliin ja vielä 2015 sillä napattiin MM mitali.

Arvokisavertailussakin huomaa kuitenkin, miten lajin taso on noussut kuluneen vuosikymmenen aikana. Vuoteen 2005 asti tuloksella kamppailtiin arvokisavoitoista, mutta sen jälkeen tarjolla on lähes aina ollut himmeämpiä mitaleita, jos niitäkään. Pistesijakahveja saa kuitenkin takuulla juoda, jos heittää 74,40 metriä arvokisoissa.

Ennustus

Tokion olympialaiset olivat historian kovimmat arvokisat naisten moukarissa, joten on oletettavaa, että tulevakin kesä tulee olemaan kovatasoinen. Toisaalta uuden olympiadin alkupää on aina hyvä ajankohta lopettaa ura tai hankkia muksuja, joten tämä voi vaikuttaa tulostasoon negatiivisesti.

Ennustan, että 74,40 metrinen ei riitä EM eikä MM mitskuun tulevana kesänä, mutta kummassakin skabassa pronssi irtoaa alle 75 metrin kaarella!

Tämän analyysin loppupäätelmä lienee siis se, että 74,40 m on ihan ok tulos.

Itselläni on korona, mutta kunhan pääsen taudista eroon, niin palataan sorvin ääreen.

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja Twitterissä.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

RMV-Korut Oy

---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti