sunnuntai 26. joulukuuta 2021

Jeesus olisi voinut olla moukarinheittäjä!

 Kristityt ovat nyt parisen päivää juhlistaneet Jeesuksen syntymää, ja pakanat ovat roikkuneet hengessä mukana viettäen enemmän tai vähemmän uskovaista joulua. Toivottavasti juhlapyhänne meni ihan kivasti.

Jeesus on tarinan mukaan siinä mielessä mielenkiintoinen henkilö, että vaikka hänen syntymäänsä juhlistetaan suurin elkein, niin hänen ensimmäisten 30 elinvuoden aikana ei juurikaan tapahtunut mitään merkittävää. Toki sen jälkeen alkoi tapahtumaan senkin edestä lyhyessä ajassa, jonka jälkeen hän poistui areenalta jättäen merkittävän jäljen historiankirjoihin.


 

Aasinsiltana voidaan todeta, että Jeesuksen ura muistuttaa todella paljon moukaristin touhua. Olen viime viikkoina jälleen kerran vaihteeksi viihdyttänyt itseäni moukaritilastoja tutkien. Siinä kävi ilmi, että lajin Olympiamitalistit ja Jeesus olivat uran kannalta parhaimmillaan suhteellisen saman ikäisinä.

2000-luvun Olympialaisissa on miesten moukarissa jaettu 17 mitalia 13 eri urheilijalle. Näistä peräti 10 ovat tehneet ennätyksensä ikähaarukassa 28–32 vuotta. Tässä valossa väite, että moukaristi on parhaimmillaan kolmekymppisenä ei liene kovin kaukaa haettua.

On aiheellista pohtia, jos suomalainen urheilujärjestelmä taipuu meidänkaltaisiin lajeihin, missä ollaan huippukunnossa varsin myöhäisellä iällä? Yleensähän jo reilu parikymppinen lasketaan jo menetetyksi toivoksi, jos hän ei vielä ole maailman huipulla. Lupaavan urheilijan tuet loppuvat viimeistään 23-vuotiaana. Siinä pitää sitten yksin sinnitellä vajaat 10 vuotta jonkun sivuduunin ohella, jos haluaa katsoa mihin se moukari oikeasti voisi lentää.

En tietenkään koe, että tätä järjestelmää voisi mitenkään muuttaa. Emme me voida jakaa 28-vuotiaille kansallisen tason moukaristeille nuoren lupaavan urheilijan tukea, koska siinähän ei olisi mitään järkeä. Silti on aina jännä pohtia miten eri asemassa lajit missä saavutetaan huippu alle 20-vuotiaana vs. yli 30-vuotiaana ovat.

Ei Jeesuskaan saanut mitään nuoren ja lupaavan messiaakseen tukea junnuvuosien jälkeen, mutta silti hänkin pystyi saavuttamaan isoja asioita varttuneemmalla iällä.

Eli kannattaa vain paiskia hommia, niin tulosta tulee, jos on tullakseen.

Tällaista pohdintaa tällä kertaa.

Hyvää loppuvuotta kaikille.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

RMV-Korut Oy

---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti