lauantai 14. elokuuta 2021

Yleisurheilu on pilalla... Mutta minulla on idea!

 

Suuret kenkävalmistajat ovat pilanneet yleisurheilun! Kärkiurheilijat pomppivat nykyään menemään trampoliinikengillä huippuunsa viritetyllä Mondolla. Ennetykset menevät jatkuvalla syötöllä uuteen uskoon.

Itse en ole moneen vuoteen syttynyt yhdestäkään radalla tai maantiellä syntyneestä ME tuloksesta! Pienikin epäilys, että parannus olisi välineistä johtuvaa vie meikäläisen mielenkiinnon. Tokion olympialaisissakin nähtiin huimia parannuksia 400 metrin aitajuoksussa. Moni hehkutti, mutta itseäni ei kiinnosta.

Mutta otetaanpa hetki happea.

Tätä avautumista pitänee pohjustaa myöntämällä, että minä toisinaan saatan olla vähän nihkeä sopeutumaan uusiin asioihin ja keksintöihin. En sanoisi olevani täysin muutoksenvastainen, mutta taidan olla sopivalla tavalla skeptinen.

Voidaan ottaa esimerkkinä, että lapsena ymmärsin tosi hyvin, miksi elokuvat siirtyivät VHS kaseteilta DVD -levyihin. BlueRay hypetykseen en toisaalta ikinä kerennyt mukaan enkä ole täysin vakuuttunut, että nykyajan suoratoistopalvelut olisivat mitenkään tarpeellisia. Siksi en ole niitä vielä hankkinutkaan.

Kuten huomaatte, niin siedän muutosta tosi hyvin tiettyyn pisteeseen asti. Olen tosin silti vähän skeptinen siitä, että faksin poistaminen yleisestä käytöstä olisi ollut millään tavalla hyvä idea.

Palataan itse asiaan.

Urheilijat haluavat mielellään väittää, että tuloksellinen kehitys olisi heidän omaa ansiotaan, vaikka osa on alkanutkin julkisesti myöntämään välineidenkin hyödyn. Pitää toki silti muistaa, että välineet ja olosuhteet ovat aina olleet luonnollinen osa lajimme kehityskäyrää. Jos vertaa olosuhteita ja välineitä 1900-luvun alkuun, niin ei voi edes puhua samasta lajista.

Nämä viimeisimmät kenkäuudistukset ja ratahehkutukset ovat kuitenkin olleet minulle liikaa. Enää en pidä kehitystä urheilullisena, vaan insinööritaidon tuloksena. Ja itse satun olemaan kiinnostunut urheilusta, eikä insinööritaidosta.

Mutta katsotaanpa vähän tilastoja. Laaja tulostaso on kehittynyt merkittävästi viidessä vuodessa, kun vertaa Rion ja Tokyon yleistä tulostasoa. Esimerkiksi kansallisten ennätysten määrä kasvoi 52 %. Tätä ei tietenkään suoraan voi laittaa kenkien piikkiin, mutta ainahan se vähän pistää miettimään. Joel Mason avaa kehitystä (ja sen mahdollisia syitä) omassa BLOGI:ssaan tarkemmin.

Oli miten oli. Lajimme on ylittänyt kriittisen rajan ja minun kaltaiset skeptiset puritaanit on pudonnut kyydistä. 

Ongelmakohtia on mielestäni kaksi. Ensinnäkin uusien kenkien hidas markkinoilletulo vääristää kilpailua, kuten keväällä kirjoitin. Toinen kenties isompi ongelma on se, että vertailu vanhoihin  tuloksiin ei ole mielekästä, kun ero välineissä liian suuri. Ja tämä vanhojen ja uusien tulosten vertailu on kenties lajimme vahvin ydin.

Mutta minulla on totta kai ratkaisu tähän suureen ongelmaan.

”Historiallinen Yleisurheilugaala”

Visio: Historiallinen Yleisurheilugaala 2022! (Kuva muokattu Microsoft paint ohjelmalla. Ylivertainen kuvanmuokkausohjelma since 1985!)

 

Tämä olisi kerran vuodessa järjestettävä yleisurheilukilpailu 1900-luvun alun olosuhteilla ja välineillä. Otetaan kaikki tämän hetken maailman parhaat paikalle, mutta kaikki muu olisi kuten oli noin 100 vuotta sitten.

Tiilimurskarata, rinkilajit hiekalta, käsiajanotto, tuomareilla sylinterihatut jne. Kunnon palkintorahat ja kova spektaakkeli päälle, niin kyllä urheilijat tulevat paikalle. Korkeushypyssä floppaaminen saattaa toki olla ongelmallista ilman patjaa, mutta eiköhän sekin jotenkin järjesty.

Voisimme kerrankin oikeasti nähdä, kuinka paljon lajimme on kehittynyt 100 vuodessa! Vai onko se edes kehittynyt?

Ei tarvitse ainakaan spekuloida tuloksia ihmekengillä tai uudella mondolla.

Urheilijoiden suorituskyky olisi keskiössä.

Minä syttyisin! Syttyykö joku muu?

(12 päivää Kalevan Kisoihin)

Eteenpäin!

[EDIT: Teksti sisälsi aikaisemmin lainatun twiitin osittain virheellisillä numeroilla. Tästä syystä se on poistettu]

 ---

YHTEISTYÖSSÄ:


Urheiluvälineiden verkkokauppa: funraise.fi

Maatalouskoneita huoltava: Traktorkliniken 

Kolarikorjaamo: OY Auto Ljungqvist AB
 

--

2 kommenttia:

  1. Din idé påminner lite om jubileumsvasan inkommande vinter med hundra år gammal skidutrustning.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Med hundra år gamla spår skulle det kunna bli riktigt intressant.

      Poista