torstai 6. toukokuuta 2021

Kausiennakko: Ketkä lähtevät Tokioon ja kuka kiusaa junnuja?

 

Sitä ollaan toukokuun puolella ja kilpailukausi lähestyy.  Kotimaan huippujen ensimmäisiä kaaria nähdään viikonloppuna Kroatian talvi EM-heitoissa ja meikäläisen kilpailukausikin alkaa muutamien viikkojen sisällä. Tässä tekstissä pohdiskelen vähän mitä voi odottaa tulevalta kesältä.

Kauden 2020 yli 60m heittäjät:

1. Aaron Kangas 79,05 m
2. Henri Liipola 74,92 m
3. Aleksi Jaakkola 74,51 m

4. Tuomas Seppänen 73,61 m
5. Roope Auvinen 71,18 m
6. Marco Kammer 70,08 m
7. Markus Kokkonen 68,93 m
8. Tommi Remes 68,70 m
9. Risto Kauppinen 66,86 m
10. Oskari Lahtinen 65,50 m
11. Petri Rautio 65,22 m
12. Joni Syrjälä 64,81 m
13. Arttu Väänänen 62,56 m
14. Fredrik Fröberg 62,41 m
15. Tuomas Kalliovaara 61,78 m
16. Juhana Karjanlahti 61,78 m
17. Max Lampinen 61,08 m

Viime kauden perusteella 60 metrin paremmalla puolella on kolme selkeää kategoriaa

1 Tokiolaiset

Lajimme kärkinelikko on terävä ja selkeä. Kangas, Liipola, Jaakkola ja Seppänen olivat omalla tasollaan viime vuonna. Kaikki voivat heittämällä (tsödum tschhh) nousta Olympialaisten kisakoneeseen, jos he yltävät omaan parhaansa.

Suora raja on 77.50 m ja rankingin perusteella riittää tällä hetkellä viisi 74 – 75 metrin kilpailutulosta. On kuitenkin oletettavaa, että tämä nousee vähän. Ennustan, että kaksi miestä pääsee Tokioon, mutta kolmekaan ei ole poissuljettua.

2 Kakkosketjun jätkät

Kun katsot Motonet GP tai Kalevan kisoja, niin seurataan yleensä tiiviisti ”Tokiolaisia”, mutta niiden takana on aina muitakin heittäjiä. Nämä ovat kakkosketjun jätkät! Auvinen, Kammer, Kokkonen ja Remes ehkä unelmoivat Tokion reissusta, mutta urheilullinen paikka lienee vielä katsomon puolella.

Näiden jätkien taso riittää kuitenkin kaikkiin kotimaan kisoihin ilman sen suurempaa jännityselementtiä ja Kalevan Kisoissa perustasollakin ollaan pisteillä! Jos siis saadaan tulos… Enkä sulje pois, että joku näistä jätkistä lähtisi haastamaan kärkeä, jos sattuu hyvä päivä!

3 Mukana roikkujat

Tämä porukka on se mihin itse olen jumiutunut viime vuosina. Se on tietyllä tavalla turhauttava, mutta samalla kiehtova taso. TV  kisoihin otetaan yleensä 8-10 heittäjää, mitä tarkoittaa, että tästä kategoriasta mukaan pääsee 0-2 heittäjää. Myös Kalevan Kisojen loppukilpailuun otetaan ainoastaan 10 heittäjää. Viime vuonna meitä oli kuitenkin yhdeksän melkoisen tasaväkistä urheilijaa (ja edessämme kahdeksan parempaa), joten jokainen tajuaa, että kilpailu osallistumispaikoista on kovaa.

Tässä kategoriassa on nuoria poikia, jotka kehittyvät huimaa vauhtia. Tässä on myös , minun kaltaisiani 25 – 30 vuotiaita, joiden viime vuosien touhu on polkenut paikallaan, mutta usko parempaan on vielä olemassa. Niin. Ja sitten meillä on kohta 39 vuotta täyttävä Petri Rautio joka vieläkin varsin menestyksekkäästi kiusaa meitä nuorempia vuodesta toiseen!

Kuva: Anssi Mäkinen

 

Toivottavasti tuleva kesä heittää nämä kategoriat romukoppaan ja kaikki kehittyisivät huimasti (minä tosin kaikista eniten!). Ja olisi myös mukavaa, jos mainittujen heittäjien lisäksi nousisi lisää heittäjiä 60 metrin paremmalle puolelle.

Itse haluaisin olla sillä tasolla, että saan osallistua kärkiheittäjien kanssa kovimpiin kotimaan kisoihin!

Kathellaan mitä tapahtuu!

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:


Urheiluvälineiden verkkokauppa: funraise.fi

Maatalouskoneita huoltava: Traktorkliniken 

Kolarikorjaamo: OY Auto Ljungqvist AB
 
---

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti