tiistai 23. huhtikuuta 2019

Seuraliiga!


Yleisurheilun seuraliiga! Vähän pimennossa oleva kilpailu, joka pistää suomalaiset yleisurheiluseurat paremmuusjärjestykseen. Kaikki eivät edes tiedä sen olemassaolosta. Tässä tekstissä esitän lyhyesti mistä on kyse ja lopuksi kerron miten seuraliigaa mielestäni voisi parantaa!

Mikä ihmeen seuraliiga?


Seuraliigan idea on, että urheilijat keräävät pisteitä tuloksillaan, sijoituksillaan SM-kisoissa. Sen lisäksi seura saa pisteitä urheilijalisenssien määrästä. Näiden perusteella seuroja luokitellaan neljään kategoriaan:

Superliiga: 20 parasta seuraa
Ykkösliiga: 50 seuraavaksi parasta seuraa
Kakkosliiga: 100 seuraavaksi parasta seuraa
Kolmosliiga: loput seurat

Seuraliiga 2018

Urheilijan pisteet!


En tähän kohtaan jaksa kopioida tekstiä suoraan liiton sivuilta, joten otin siitä kuvakaappauksen. Klikkaamalla kuvaa pääset lukemaan sitä helpommin.


Sijoituspisteiden lisäksi jokainen urheilija hankkii tulospisteitä seuraavan taulukon mukaan. Ainoastaan yhden lajin tulospisteet lasketaan (urheilijan kauden arvokkain tulos)!

Miesten pisteet!

Naisten pisteet!

Viestijuoksut!

Taulukosta jokainen voi itse katsoa minkä tason urheilija (tai kuntoilija) olet. Tavallinen tallaaja voi tarkistaa, jos hänen suorituksensa riittäisi pisteisiin jossain lajissa!

Esimerkiksi minun ennätykseni (65,10m) antaa seuralleni 9 pistettä. Tämä vastaa 30 minuutin alitusta 10000 m juoksussa tai 74 m heittoa miesten keihäässä.

Minun ennätystasollani olisin siis napannut kymppitonnilta kultamitali Harjulla viime kesänä, mutta keihäässä olisin ollut vasta seitsemäs. Jännä sattuma on, että sekä keihäässä, että moukarissa olisi irronnut sama sijoitus. Lajit olivat siis yhtä kovalla tasolla!

Palkintorahat!


Superliigan kymmenelle parhaalle on tarjolla seuraavat palkintorahat.

I 15 000e
II 13 000e
III 11 000e
IV 9 000e
V 8000e
VI 7 000e
VII 6 000e
VIII 5 000e
IX 4 500e
X 4 000e

Näiden rahojen lisäksi ykkös-, kakkos- ja kolmosliigan voittajat saavat pienempiä rahasummia.

Vuosittain kilpaillaan myös Kalevan Maljasta ja sen voittaja saa vielä 5000 e. Tämän palkinnon voittaa seura, joka on kerännyt eniten sijoituspisteitä ulkoratojen SM-kisoista (pois lukien 14/15 vuotiaiden kisat). Tämähän on pieni päällekkäisyys, kun Kalevan Maljan pisteet ovat osa seuraliigan pisteitä.

Kalevan Maljaa on kuitenkin jaettu vuodesta 1910 alkaen, joten tämän kanssa on vain elettävä. Hieno perinne!

Voittaessaan sekä seuraliigan, että Kalevan Maljan, niin seura nappaa valtaisat 20 000e!

Miten kehittäisin Seuraliigaa?


Jos minä saisin olla SUL päällikkö (20/37 liiton toimihenkilöistä on päällikköjä), niin tekisin kaksi muutosta seuraliigaan. Ensinnäkin nostaisin sen enemmän esille, niin että yleisö pystyisi seuraamaan sitä helpommin läpi kesän. Samalla koko kisan brändiarvo nousisi ja sen mukaan mahdolliset palkintorahat! Toisekseen lisäisin siihen uuden pistekategorian. Voidaan käyttää työnimeä ”edustusurheilijat”!

Edustusurheilijat-kategorian ideana olisi vähän sama, kuin hiihdon Suomen Cupissa. Sen myötä viestijoukkueen merkitys on noussut ja näin ollen kovimmat hiihtäjät kerääntyvät kovimpiin seuroihin.

Jokaisella seuralla voisi olla esimerkiksi kaksi edustusurheilijaa / lajiryhmä (pikamatkat, keskimatkat, kestävyysjuoksu, hypyt, heitot yms.). Edustusurheilijat keräisivät pisteitä Motonet GP, tähtikisoista ja muuten arvokkaista kisoista, kuten esimerkiksi Kuortaneen juhannuskisoista ja Paavo Nurmi Gameseistä.

Jokainen seura ilmoittaisi keväällä ketkä ovat edustusurheilijoita. Tämän jälkeen saa tehdä maksimissaan kolme vaihtoa. Tällöin seurasiirtojen merkitys nousee ja siitäkin voisi saada isomman tapahtuman. Myös loukkaantuminen voisi olla kohtalokas seuralle, mikä lisäisi draamaa. Edustusurheilija keräisi sitten pisteitä tulostaulukon mukaisesti läpi kesän.

Esimerkiksi, jos minä olen Sjundeå IF:n edustusurheilija heittolajeissa ja heittäisin 67,43 m Lahden motonet GP:ssä, niin seuran tilille pamahtaisi 9 pistettä. Jos sitten Jyväskylän motonetissä lentää 62,47 m (7 pistettä) ja Eltsun tähtikisoissa 70,01 m (12 pistettä), niin olen kerännyt yhteensä 28 pistettä seuralleni edustusurheilijana.

Sen lisäksi kerään toki myös 12 pistettä tulospisteenä (jos se jää kauden parhaakseni) ja SM-kisapisteet vanhan kaavan mukaan.

Kisojen lähetyksissä selostaja ja kuuluttaja nostaisi esille ketkä ovat edustusurheilijoita ja mikäkin tulos tuo minkälaisen pisteen seuralle. Lähetyksien alussa ja lopussa ruutuun pamahtaisi seuraliigan kokonaistilanne. Tällä tavalla seuraliigasta tulisi koko kesän kestävä tarina ja mahdollisesti saataisiin draaman kaarta rakennettua syksyyn asti!

Toimisiko tämä? En tiedä. Ajatuksena olisi vahvistaa seuraliigan asemaa ja samalla ammattimaistaa Suomalaista yleisurheilua ja seuratoimintaa. Pisteytystä pitää kuitenkin suunnitella niin, että seuraliigan voitto vaatii vahvoja junnuja, suuren lisenssimäärän JA vahvoja edustusurheilijoita!

Mitä mieltä sinä olet? Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Onko muita ideoita? Kommentoi, jos kiinnostaa!

Eteenpäin!

P.S. Tilastopaja ylläpitää Seuraliigan tulospalvelua. LINKIN takaa löytyy tämänhetkinen Seuraliiga 2019 tilanne, sekä viime vuosien tuloksia! Viime vuoden voittaja, Jyväskylän kenttäurheilijat, ovat tällä hetkellä johdossa. Oma seurani (Sjundeå IF) on sijalla 44!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti