maanantai 26. marraskuuta 2018

Paljonko moukari maksaa?


Välillä minulta kysytään paljonko moukari maksaa! Yleensä vastaan tähän, että noin 1000€. Teen tämän, koska on hauska nähdä ihmisten reaktiota. Harva nimittäin uskoo siihen, että toi rautamötikkä voi olla noin kallis. Totuus on kuitenkin se, että en valehtele! En ainakaan kovinkaan paljon…

Se on nimittäin niin, että myös minun käytössäni oleva NISHI:n kilpamoukari maksaa uutena 700 – 1000+ €, vähän riippuen siitä mistä sen hankkii. Tämä on kuitenkin yleensä niin suuri investointi, että näitä pistetään eteenpäin uran päätyttyä ja itsekin sain ostaa omani entiseltä moukaristilta paljon edullisempaan hintaan. En minä toki sitä ihan ilmaiseksi saanut.

Tarkennan vielä, että tässä tekstissä puhutaan miesten 7,26kg välineestä. Kevyempi leka on luonnollisesti myös halvempi.
 
Ylimpänä on "pallo". Alimpana kahva ja niitä yhdistää varsi!
Moukareiden hintahaitari on kuitenkin todella laaja. Halvimmat seiskakiloset pallot maksavat 60€, tai jopa alle. Nämä ovat kuitenkin harjoitusmoukareita ja kilpailumoukarit ovat yleisesti 100€ tai kalliimpia. Hyvän kisavälineen saa jo muutamilla sadoilla ja kalleimmat liikkuvat sitten kuten todettu tonnin nurkilla. NSHI:n lisäksi myös Polanik tarjoaa 600-700€ palloja niiden perään haikaileville.

No mistä se hinta sitten muodostuu? Tässä kohtaa pitää myöntää, että en ole moukarivalmennuksen asiantuntija, joten seuraavassa saattaa sisältää pieniä asiavirheitä, mutta suurimmaksi osaksi pitäisi olla rautaista faktaa!

Moukarin anatomia on hyvin yksinkertainen. Painon pitää liikkua mahdollisimman kaukana heittäjän kehosta, kuin mahdollista, mutta pallon painopiste on sääntöjen mukaan oltava pallon keskipisteessä. Tämä tarkoittaa helpolla fysiikalla, että mitä pienempi pallo, sitä parempi. Säännöt kuitenkin rajoittavat tätäkin ja pallon halkaisija saa vähintään olla 110mm. Moukarin trimmailu on kuitenkin tarina erikseen ja nyt keskitytään niiden valmistukseen.

Savutakseen sääntöjen asettamia rajoja moukarivalmistajat tuottavat moukareita eri metalleista. Halvimpien moukareiden rakenne koostuu kuoresta, jonka sisälle tungetaan jotain tarpeeksi painavaa ainesta, kuten esimerkiksi lyijyä. Kun siirrytään kalleimpiin välineisiin, niin pallosta tulee umpinainen. Teräs ja ruostumaton teräs ovat yleisiä kilpamoukareiden materiaaleja. Alussa mainittu kallein NISHI:n moukari on kuitenkin tehty volframista. Nyrkkisääntönä on, että mitä sääntöjenmukaisempi ja kestävämpi moukari on kyseessä, niin sitä kalliimpi se on.
 
Volframista tehdään panssaritorjunta-ammuksia ja moukareita! Käyttötarkoitus siis lähes sama!
Tarkkasilmäinen moukarifani on ehkä joskus huomannut, että välillä se leka lentää häkkiin. Tämäkään ei ole halpaa lystiä, koska se yleensä tarkoittaa, että varsi tai kahva menee käyttökelvottomaksi. Yleensä itse pallo kestää hyvin, mutta ei sekään aina varmaa ole.

Varren ja/tai kahvan vaihtaminen on moukarinheittäjälle arkipäivää. Uusi varsi maksaa suunnilleen 15-20€ ja kahva maksaa 20-30€. Toki tässäkin NISHI pistää paremmaksi, kun niiden kahva maksaa 40-60€ vähän riippuen siitä mistä sen ostaa.

Se onkin moukarinheiton hienous (lue: kirous), kun sääntöjen mukaan on pakko antaa omaa välinettä kaikkien käyttöön kisoissa. Aina silloin tällöin käy niin, että kaveri heittää sinun moukarin tolppaan lämmittelyssä. Siinä sitten et pääse käyttämään täydellisyyteen trimmattua moukariasi ja korjauskulut nousevat jopa 80 euroon. Tämä toki kuuluu lajiin ja voi käydä kelle vaan. Kerran voi kuittailla sankarille, joka rikkoi sinun moukarin, mutta sen jälkeen elämä jatkuu. On ehkä silti hauska knoppitieto yleisölle, että häkkiin heittäminen ei ole täysin ilmaista. Aina, kun häkissä kolisee, niin joku heittäjä kiroilee!

Tässäpä oli lyhyt tietopläjäys siitä paljonko moukari maksaa. Yhteenvetona voi todeta, että NISHI:n moukari on helvetin kallis, mutta parilla sadalla saa jo lekan, joka lentää pitkälle. Tämä toki vaatii sen, että osaat heittää!

Ainakin väitetään, että NISHI:n moukari lentäisi reilun metrin pidemmälle normaaliin moukariin verrattuna. En sitten tiedä, jos se metri tulee moukarista tai uskomuksesta, mutta tärkein on, että se tulee. Tai ainakin heittäjänä voi uskotella itselleen, että kädessä on hyvä moukari.

Moukareita voi esimerkiksi ostaa minun yhteistyökumppanin Funraise verkkokuapasta!

Seuraavassa tekstissä tutustutaan siihen, miten moukaria trimmataan kisakuntoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti