keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Miksi treenaan? - Ensi kauden päätavoitteet!



Kausi 2017 laitettiin hyvin pakattuun pakettiin puolitoista kuukautta sitten. Silti on ollut pakko kurkistaa pakettiin vielä muutaman kerran ylimenokaudenkin aikana. Yleensä syksyisin olen niin väsynyt (lue: selkä paskana), että oikein odotan kauden päättymistä ja viimeiset kisat ovat pientä pakkopullaa. Tänä vuona oli toisin ja halu heittää kisoja oli kova vielä kolmannellakin ylimenokausiviikolla. Nyt olen kuitenkin pikkuhiljaa saanut katseen revittyä irti kaudesta 2017 ja kääntänyt silmäni kohti ensi kesää. Mitäköhän sitä keksisi? Voihan sitä heittää pitkälle, mutta missä ja milloin? Tässä tekstissä ajattelin sitten käydä läpi ensi kesän tavoitteitani!

Iso kuva!

Välillä unohdan, mutta tämä on vieläkin ylivoimaisesti tärkein tavoite! Jatkuvasti pitää muistuttaa mistä lähdin liikkeelle syksyllä 2015. Selkävaivat olivat todella pahoja ja ura oli periaatteessa ohi. Tai todella lähellä sitä ainakin oltiin. Siitähän sitten asetin itse viiden vuoden suunnitelman. Tavoitteena oli, että olisin oikea moukaristi 2020! Ensimmäisen kauden tavoite oli saada kivut kuriin. Siinä onnistuin! Toisen kauden tavoite oli vähän kokeilla harjoittelua ilman, että tulisi takapakkeja. Siinäkin onnistuin! Nyt on sitten projektin kolmas kausi ovella. Tarkoituksena on vähän kiristää ruuvia treenimäärissä (ja laadussa) tietenkin takapakkeja välttäen. Iso tavoite on, että 70m olisi rutiinitulos (tai jopa huono tulos!!!) vuonna 2020! Sitä tavoitetta kohti. Askel kerrallaan!

Tulostavoite!

Tavoitteena on tasainen kehittyminen. Tällä kaudella hyvä perustulos nousi 60 metristä 63-64 metriin! Ensi kaudeksi haluaisin, että perustaso on 67-68m ja huippupäivänä myötätuuleen kovan huudon saattelema teknisesti täydellinen heitto lentäisi yli 70m! Siinäpä on minun tulostavoitteeni!

[EDIT: Tokyo2020 aikataulu: tavoite on, että 10 parhaan kisan keskiarvo ylittää 75m. Vaatii, että keskiarvo ensi kaudella vähintään on lukemissa 67,57m. Toivottavasti Kojonkoski muistaa varata lentolippuja minulle😉 ]

YLE:n mystiset TV-kilpailut

Eliittikisat heivattiin historiankirjoihin kuluneen kesän päätteeksi. Tilalle tulee jotain uutta. Kukaan ei tiedä vielä mitä, mutta luultavasti mennään ainakin urheilullisesti aika saman kaavan mukaan. Toivottavaa on, että moukari olisi isosti mukana ja jos on, niin haluan itsekin osallistua! Ainakin moukarikarnevaalit näytetään YLE:n kanavilla. Siinäkin haluaisin olla mukana. Molempien esteenä on vaan valitettavasti positiivinen ongelma. Suomessa on liian paljon hyviä heittäjiä…

Tällä kaudella osallistuin kahteen Eliittikisaan ja Moukarikarnevaalien pääkilpailuun. Kaikissa olin kuitenkin rajatapaus, ja yhteenkään Eliittikisaan en olisi päässyt, jos koko kotimainen kärki olisi ollut paikalla. Edellinen kesä oli nimittäin tason laajuudessaan kaikkien aikojen toiseksi kovin miesten moukarissa. Suomesta löytyy 10 kappaletta yli n.69m heittäjää! Eliittikisat rajaa TV-aikataulun vuoksi mielellään osallistujamääriä kahdeksaan heittäjään. Yleensä halutaan 1-2 ulkomaalaista mukaan. Eli periaatteessa pitäisi olla tilastoissa kuuden parhaan joukossa, jos haluaa edes päästää kansalliseen kilpailusarjaan mukana.

Tämä on fakta jonka kanssa pitää elää. Mutta samalla se on vähän harmillista. Esimerkiksi Lappeenrannan Eliittikisoista estettiin kummallisten käänteiden jälkeen kolmen ilmoittautuneen heittäjän osallistuminen aikatauluun viitaten. Tämä vaikka kilpailun tulosvaatimus on ainoastaan 57m, ja ulosjääneiden joukossa oli yksi 61m ja kaksi 64m heittäjää. Samassa kisassa naisten 5000m osallistui neljä juoksijaa… Ja juoksuihin voisi ottaa vaikka 20 osallistujaa… Yleisurheilun luonnollinen rakenne toimii kehityksen pullonkaulana, kun pitkissä heitoissa on liian monta hyvää heittäjää yhtäaikaisesti. Mutta tosiaan. Muutosta tuskin tulee ja ainoa lääke on, että heittää tarpeeksi pitkälle, jos haluaa osallistua hauskoihin kisoihin! Pakko kai yrittää!

Kotikisat!


Kauden ylivoimaisesti tärkein kilpailu (Jos en vahingossa satu lähtemään Berliinin EM-kisoihin) on Jyväskylällä järjestettävät Kalevan Kisat! En tule ikinä näkemään Kalevan Kisoja Kirkkonummella, joten SM-kisat opiskelijakaupungissani toimikoot kotikisoina! Jyväskylä on vielä kovan luokan urheilukaupunki, joten yleisöäkin on luultavasti tulossa! Ensi kesänä olisi myöskin oikeasti aika laittaa turistimatkailu jäihin ja oikeasti alkaa pärjäämään näissä karkeloissa! Haluan loppukilpailuun, ja siinä haluan sitten kiivetä niin lähelle palkintopallia kuin suinkaan mahdollista. Toivon kuitenkin, että muut kaverit ovat niin kovassa kunnossa, että en vielä saa kiivetä itse palkintopallille. Mutta perinteisin menoin totean: Jos kaverit tarjoaa minulle mitalin, niin otan sen mielellään vastaan!

---

Siinä olisi minun tavoitteet! Vielä en ole alkanut treenaamaan kunnolla omaa lajia. Rakennan pikkuhiljaa peruskuntoa. Lähiviikkoina pitäisi palata moukaririnkiin ja nostolavoille! Kaikki näyttää hyvältä. Yritän olla sössimättä!

Eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti