perjantai 15. heinäkuuta 2022

Pistesijakahvit!

 ”Uniset nallekarhut raahautuvat yksitellen häkkiin vetäen perässään seitsemän kiloista rautapalloa. Näyssä on jotain samaa kuin vastaheränneessä lapsessa unilelun tai -rätin kanssa. Moukarimies tähyää rähmäisin silmin sektoriin. Nouseva aurinko häikäisee, tuskainen hiki ennen ensimmäistäkään kiskaisua.”

”Selostajat alustavat: Tuskin näemme kovin monta karsintarajan ylitystä. Isojen miesten on vaikea saada konetta heti aamusta käynnistymään.”

-Tuomas Kyrö (Uusi Urheilukirja)

Moukarinheiton aamukarsinta on ehkä kauneinta, mitä globaali urheiluviihdebisnes pystyy tarjoamaan nälkäisille urheilukuluttajille!

Isot miehet (ja vähän pienemmät naiset) pakotetaan aivan liian aikaisin pyörimään aivan liian pieneen rinkiin.

Koko vuoden (kenties vuosikymmenen) työ on kolmen lyhyen suorituksen varassa. Ei saisi missään tapauksessa epäonnistua. Kovempaa draamaa ei löydy mistään!

Tätä herkkua on tarjolla heti tänä iltana kello 19:00 , kun Yleisurheilun MM-kisat alkavat Eugenessa!



Olin ajatellut kirjoittaa ennakon moukarinheitosta, mutta Vaakanaisen Veijo kerkesi ensin. Hänen Etusuora ennakkonsa oli sen verran kattava, että en viitsi kirjoittaa toista vastaavaa. Viisi suomalaista jahtaa kuitenkin loppukilpailupaikkaa tänä iltana ja se on kova juttu se.

Tässä tekstissä keskitytään sen sijaan pistesijakahvitteluun!

Pistesija on monen mielestä hassu tapa antaa säälitsempit epäonnistuneille (eli ”ainoastaan” top 8 sijoittuneille) urheilijoille, kun mitali jäi saavuttamatta. Oikeastihan pistesijat ovat mainio tapa laittaa kisojen maat paremmuusjärjestykseen, ja Eugenen kisoissa kolme parasta maata saavat ensimmäistä kertaa jopa palkinnot kisojen päätteeksi.

Suomi tulee tuskin olemaan kolmen parhaan maan joukossa, mutta ennätyssuurella joukkueella pitäisi kuitenkin olla jonkinlaisia mahdollisuuksia myös pärjätä pistesijataulukossa.

Kuinka hyvin olemme sitten aikaisemmin pärjänneet pohjoismaalaisessa vertailussa?

Pohjoismaiden sijoitukset MM-kisojen pistesijataulukossa. Kisojen top 3 merkitty mitalivärein.

 

Vastaus kysymykseen on, että vuosi vuodelta heikommin…

Vielä 1900-luvun kisoissa oltiin yleensä paras pohjoismaa ja pari kertaa jopa koko kisojen kymmenen parhaan joukossa! Sen sijaan viimeisten 15 vuoden aikana olemme jääneet pohjolavertailussa kolmanneksi ja Daegussa jopa ilman pisteitä. Edellinen top 20 sijoitus nähtiin kotikisoissa 2005 ja top 15 sijoitus Göteborgissa 1995, Nevö fogett!!

Mitä voimme sitten odottaa näistä kisoista?

Parhaan pohjoismaan titteli saattaa suuresta joukkueesta huolimatta olla haaste. Ruotsilla ja Norjalla on kuitenkin useampi selkeä mitaliehdokas ja meillä ei välttämättä yhtä selkeitä (vaikka suomilasien läpi katsottuna niitäkin löytyy). HUMU linjasi kuitenkin aikanaan, että Suomen pitää olla paras pohjoismaa urheilussa, joten kyllähän se pitää olla vähimmäistavoitteena!

Kokonaiskilpailussa sanoisin, että top 30 sijoitus olisi hyvä suoritus viime kisoihin verrattuna (Tokion Olympialaisissa oltiin 48.). Jos joukkue sijoittuu top 20, niin puhutaan järjettömän kovasta venymisestä ja top 10 sijoituksesta lähden uimaan Vaasan torin suihkulähteeseen!

Meillä on kuitenkin kisojen 15. isoin joukkue, että top 20 sija ja parhaan pohjoismaan titteliä lähdetään hakemaan!

Se on nyt päätetty!

Toivottavasti pääsemme keittämään paljon pistesijakahvia ja kenties pari kupposta mitalikahvia!

Nauttikaa MM-kisoista!

Itse kilpailen (toivottavasti) seuraavan kerran Jyväskylän Motonet GP osakilpailussa 26.7!

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja Twitterissä.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

RMV-Korut Oy

---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti