perjantai 6. toukokuuta 2022

Haluatko heittää moukaria arvokisoissa? Tee näin!

Vilkas moukarikesä on alkamaisillaan ja on aika katsoa mitä kaikkea tuleva suvi tarjoaa meille. Tässä tekstissä käydään läpi, kuinka pitkälle pitää heittää, jos haluaa lähteä arvokisoihin seikkailemaan ja lopuksi käydään läpi meikän omaa touhua.

Kotimaista huippumoukarinheittoa tarjolla!

 

Yleisurheilun MM-kilpailut, Oregon

Kesän arvokkaimmat arvokisat järjestetään Atlantin toisella puolella Eugenessa. Näyttöjä pitää antaa viimeistään 26.6 ja kisaan otetaan mukaan 32 heittäjää (per sukupuoli). Suora raja on miehissä 77,50 ja naisissa 72,50. Kisoihin pääsee rajan heittäneet ja loput paikat täytetään WA rankingpisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.

Tässä kohtaa on hyvä tarkentaa, että rankingilla saavutettu kisapaikka ei ole säälipaikka. Kansainvälinen Yleisurheiluliitto nostaa suoran rajan tahallaan kovaksi, jotta kisoihin ei vahingossakaan tulisi liikaa porukkaa. Rankingpaikka on vähän kuin vanha B-raja. En siis halua lukea yhtään ”turha lähettää urheilijaa kisoihin, jos ei edes raja ole tehtynä”-kommenttia tulevana kesänä.

Paras tapa seurata kisapaikkojen jakoa on ROAD TO OREGON sivun kautta.

Suomalaisittain sekä Krista Tervo, että Silja Kosonen ovat jo heittäneet rajan kisoihin ja ovat rankingissa sijalla 9 ja 14. Jos halutaan vielä kolmas nainen mukaan kisakoneeseen, niin tarvitaan (juuri tällä hetkellä) 1092 pistettä (joka siis tulee viiden parhaan kisan keskiarvotuloksesta).

Sara Killinen heitti esimerkiksi muutama päivä sitten 69,50 metriä, joka vastaa 1085 pistettä (+10 sijoituspistettä = 1095). Neljä vastaavaa tulosta lisää, niin kamppaillaan jo MM-paikasta. Rankingin raja tulee tietysti vielä nousemaan, mutta kolmas suomalainen naismoukaristi MM-kisoissa ei siis tilastollisesti ole mikään utopia!

Viimeisten rankingpaikkojen kohdalla ratkaisevinta on kuitenkin se kuinka arvokkaisiin kisoihin pääsee. F-kategorian kilpailun voitosta saa 15 p, hopeasta 10 p ja pronssista 5 p. Loput jäävät ilman pisteitä. GW-kategorian Hammer Challenge osakilpailun voitosta (= "moukarin timanttiliiga", esim Paavo nurmi Games) saa sen sijaan peräti 200 pistettä ja vielä 8. sijasta saa 100 pistettä. 

Noin 70 metrin moukaristi pitäisi heittää yli 76 metriä, jos haluaa 100 lisäpistettä pelkästään heittämällä. Sijoituspisteet ovat siis oikeasti tärkeitä! Toivotaan siis, että Killinen ja myös Suvi Koskinen onnistuisivat pääsemään hyviin kisoihin alkukesästä.

Miesten puolella yhdelläkään suomalaisella ei ole raja heitettynä, mutta kärkikolmikko (Seppänen, Liipola ja Kangas) mahtuvat vielä 32 parhaan joukkoon rankingissa. Tämä tulee kuitenkin varmuudella muuttumaan ja uskon vahvasti, että perustason pitää olla 75 metrin nurkilla (riippuen sijoituspisteistä) mikäli mielii rankingin kautta kisoihin. Suosittelisin siis pojille, että heittäisivät suoran rajan, niin ei tarvitse sen kummemmin pohdiskella pistetilannetta.

Yleisurheilun EM-kilpailut, Munchen

EM-kisoihin pitää antaa näyttöjä 26.7 mennessä. Heittäjiä otetaan mukaan 26 / sukupuoli ja suora raja on miesten sarjassa 77 metriä ja naisten sarjassa 71,80 metriä. Näissäkin kisoissa käytössä on kansainvälisen yleisurheiluliiton rankingjärjestelmä.

Rehellinen mielipiteeni näistä rajoista on se, että ne ovat liian kovat! Moukari on vahvasti Eurooppavetoinen laji, joten EM-kisoihin pääsy lienee lähes yhtä vaikeaa, kuin MM-kisoihin pääseminen. Itse haluaisin, että kiintiö olisi 32 urheilijaa näissäkin kisoissa!

Kansallisen tason räpeltäjän moukarikesä

Lopulta parisen sanaa meikäläisen touhusta. Näillä näkymin olen jättämässä sekä MM, että EM-kisat väliin, koska taso ei ihan vielä riitä. Kotimaassa osallistun niihin kisoihin, mihin minut otetaan mukaan ja mihin jaksan mennä. Kalenterin runko koostunee Motonet GP-kisoista, Tour de Hammer osakilpailuista, sekä muista pikkukisoista.

Kauden tavoite olisi tehdä reilu ennätysparannus ja tasonnosto, sekä saavuttaa kunnon pistesija Kalevan Kisoissa. Juuri tällä hetkellä nämä tuntuvat etäisiltä, mutta katsotaan mitä lähiviikkojen treenit tuovat tullessaan.

Juuri tällä hetkellä keskityn treenaamiseen ja koulun loppuun viemiseen. Kuukauden päästähän meikäläinen pitäisi olla valmis liikuntatieteiden maisteri.

En ole vielä päättänyt milloin kisakausi alkaa, mutta kai sekin selviää jossain vaiheessa.

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja Twitterissä.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

RMV-Korut Oy

---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti