maanantai 15. maaliskuuta 2021

Hävisikö Kristian Pulli EM-hopean epäreilulla tavalla?

 ”– Det är jobbigt att jag inte riktigt vet om det är skorna som gör att han hoppar längre eller om det är vi som har fått till en formtopp, säger Montlers tränare Yannick Tregaro.”

Kyseinen sitaatti on peräisin EXPRESSEN:in artikkelista. Jos pakkoruotsin opit ovat ruostuneet, niin toi tarkoittaa suunnilleen sitä, että Montlerin valmentaja on harmissaan, kun hän ei tiedä, jos hyvä tulos on seurausta valmennuksesta, tai kengistä.

Hävisikö siis Kristian Pulli EM-hopean epäreilulla tavalla, kun Ruotsalainen hyppäsi 7 cm pidemmälle?

 

Jos olen ymmärtänyt oikein, niin Tobias Montlerilla oli EM-kisoissa käytössään Niken prototyyppikenkä, joka oli kaikki lajit huomioiden ainoastaan muutamalle urheilijalle saatavilla. Kenkä on jatkumo jo juoksuradoilta tutulle kehitykselle, joka on mullistanut ennätyslistat uuteen uskoon.

Minä olen tähän asti elänyt siinä uskossa, että yleisurheiluvälineiden pitää olla vapaalla markkinalla kaikkien saatavilla, jotta niitä saa käyttää kilpailussa. Jossain vaiheessa joku on kuitenkin tehnyt sääntömuutoksen, jonka avulla yrityksillä on oikeus antaa ”prototyyppejä testattavaksi kilpailutilanteeseen”.

Eli Suomeksi sanottuna kenkävalmistajat saavat vapaasti valita sopimusurheilijoiden välillä kenelle he haluavat antaa Doping-kaltaisen edun arvokisoihin… Onhan tämä nyt täysi farssi!

Yleisurheilutulosten kehitys on viimeisen reilu vuosisadan aikana ollut huimaa ja siihen on myös olosuhteiden ja varusteiden kehitys ollut vahvasti osallisena. Siinä mielessä tämä kenkäteknologian kehitystä ei voi pitää luonnottomana askeleena, vaikkakin sen sääntely on ihan hyvä idea.

Tämä protokenkien käyttö kilpailussa pitäisi kuitenkin lopettaa heti paikallaan. On täysin epäreilua, että muutamalle ennakkosuosikille annetaan välineistä johtuva etu. Se, että hopeamitalistin valmentaja on ihmeissään, kertoo kaiken!

Kun urheilija voittaa arvokisamitalin, niin ainut reaktio pitäisi olla: ”JES, ME ONNISTUTTIIN”. Tai ainakin valmentajan pitäisi tietää, JOS onnistuttiin…

Jos vielä viikko kisojen jälkeen pitää funtsia, että onnistuttiinko edes kunnonajoituksessa, niin jokin on pahasti pielessä. Samat välineet kaikille ja paras voittakoon!

---

Lopuksi vielä pitää hehkuttaa Suomalaisten EM suorituksia Puolassa! Kaikkien aikojen suurin joukkue oli osin koronan (ja osallistujamääriltään kasvaneiden kisojen) ansiota, mutta kaikkien aikojen menestyksekkäimmät kisat eivät mene koronan piikkiin!

Kolme eri mitalistia (ja neljäs sadasosan päässä)! Kaikki olivat eri valmentajan ja paikkakuntien tuote. Tämä on osoitus siitä, että kyllä Suomessa osataan valmentaa laajalla rintamalla.

Huippu urheilussa onnistumiset lasketaan mitaleissa, vaikka nykyään on trendikästä etsiä kaikennäköisiä muita mittareita…

Suomessa on niin valtava määrä ihmistä, ketkä päivittäin paiskovat hommia lajimme menestyksen eteen, vaikka se viime vuosina on ollut vähän tukalaa… Nyt meille kaikille tuli palkinto! Yleisurheiluväki ei saa enää pelkkää paskaa niskaansa.

On lähtökohtaisesti mukavampaa lukea mediassa kolmesta mitalista, kuin siitä, että Suomella oli yhteensä kolme sadetakkia mukana rankkasateen sävyttämissä nuorten PM kisoissa. Tai kenen verkkarihousuilla kukakin urheilee. Puhumattakaan liiton jättiveloista.

Onnea kaikille mitalisteille!

Nyt, kun kelkka on kääntynyt, niin painetaan hanaa ja mennään…

…Eteenpäin!

 ---

YHTEISTYÖSSÄ:


Urheiluvälineiden verkkokauppa: funraise.fi

Maatalouskoneita huoltava: Traktorkliniken 

Kolarikorjaamo: OY Auto Ljungqvist AB
 
---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti