perjantai 15. toukokuuta 2020

Entiset nuoret ja lupaavat!


Ahti Arokallio pohti kolumnissaan miksi nuorten ja lupaavien yleisurheilijoiden urat loppuvat niin aikaisessa vaiheessa. Tämän innoittamana muistin, että minullakin oli aikoinaan aika vahvakin näkemys siitä, ketkä tulevat nousemaan huipulle miesten moukarinheitossa lähivuosina.

Palataan siis vuoteen 2011, jolloin itsekin olin omasta mielestäni vielä nuori ja lupaava.
 
Janakkalan Nuorten Eliittikisat 2011. Olin kolmas ennätykselläni 65,92m.
Oma 1995 ikäluokka oli kova. Itse olin kyseisen ikäluokan maailmantilastossa sijalla 16, mutta en silti saavuttanut mitalia 16-vuotiaiden SM-kisoissa, vaikka heitin omalle tasolleni hyvän tuloksen 65,13 m.

1994 ikäluokan kärki oli samalla tasolla, kuin -95 syntyneiden, vaikka he olivat vuotta vanhempia. Kyseisen ikäluokan SM-kisojen pronssi meni Tommi Remekselle tuloksella 63,35m. Aikoinaan pidin tätä todella epäreiluna, että jotkut saa lähes ilmaisia SM-mitaleita vaan siksi, että ikäluokassa ei ollut lahjakkaita heittäjiä! Minäkin olisin nimittäin halunnut nousta palkintopallille!

Muut ikäluokat, joista olin kartalla tässä vaiheessa elämänpolkuani oli 1993 ja 1996 syntyneet. Ensin mainituissa oli pirun kova kolmikko, joka pärjäsi hyvin nuorten arvokisoissa. Ysikutosten sarja oli sitten aika pitkälti yhden erityisvahvan kortin varassa.

Tilanne olikin sellainen, että Suomalaisen moukarinheiton tulevaisuus tulisi olemaan vahvasti -93 ja -95 syntyneiden varassa!

Noh… Kuinkas sitten kävikään?

Eletään vuotta 2020 ja nämä mainitut ikäluokat alkavat pikkuhiljaa pääsemään siihen ikään, jolloin moukarinheittäjän pitäisi olla parhaimmillaan.
 
Viime kesän Kalevan Kisojen loppukilpailussa ei ollut yhtään -93 tai -96 syntynyttä heittäjää. Meistä -95 syntyneistä minä olin viimeinen ja Markus Kokkonen oli seitsemäs. Viiden parhaan joukossa oli kaksi -94 syntynyttä, kun Tommi Remes oli viides ja Henri Liipola voitti.
 
Kalevan Kisat loppukilpailu 2019
Näin se maailma muuttuu. Henri Liipola on nyt kolminkertainen Kalevan Kisat mestari, vaikka hän oli 2011 SM-kisoissa 17-vuotiaiden kisassa sijalla viisi tuloksella 61,27 m.

Yksikään 1995 syntynyt ei ole vielä kilpailussa heittänyt miesten moukaria yli 70 metriä ja 1993 syntyneen kolmikon urat alkavat kaikki olemaan ehtoon puolella, vaikka ne tässä välissä ehti ottaa muutaman aikuisten SM-mitalinkin. Ettäs näin hyvin meikä ennusti tulevaisuutta vajaat 10 vuotta sitten!

Tarinan opetus on kai se, että tulevaisuuden ennustaminen junnusarjojen perusteella on yllättävänkin hankalaa. Jokaisella lopettaneella urheilijalla on oma syynsä, miksi maailman huippu ei ollut mahdollista saavuttaa. Eikä siinä mitään väärää ole. Olen jopa kuullut sellaisen väittämän, että on mahdollista olla onnellinen, vaikka ei olisikaan moukarinheiton Olympiavoittaja!

Ja vielä Tommi Remeksestä sen verran. Silloin 9 vuotta sitten en tuntenut sitä miestä ja olin vaan vihainen siitä, että hän vittuili minulle napsimalla ilmaisia mitaleita.

Nykyään olen oppinut tuntemaan jätkää ja meillä onkin sama valmentaja tänä päivänä. Vittuilu on toki jatkunut, mutta nykyään se on molemminpuolista ja enimmäkseen hyväntahtoista. Sellainen yksityiskohta on kuitenkin muuttunut tässä vajaassa 10 vuodessa, että toi Remeksen Tommi on kehittynyt ja minä en.

Tämä aikoinaan lahjaton ilmaisia mitaleita saanut jätkä on nykyään urheilullisesti lähes kaikessa meikäläistä parempi ja moukarissa se ero on vajaat 10 metriä hänen eduksensa. Oikeistaan ainut asia missä pärjään, on Intti-tarinoiden Cooper tulos. Siinä meikä juoksi 2910 m ja Tommi 2550 m. Onhan tämäkin jonkinlainen saavutus…

Ennustaminen on kivaa, mutta yllättävän vaikeaa!

Eteenpäin!

---
YHTEISTYÖSSÄ:

Urheiluvälineiden verkkokauppa: FunRaise

Rakennusalan yritys: Eestinkylän Putki ja Kirves

Kolarikorjaamo: OY Auto Ljungqvist AB
 
---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti