torstai 26. heinäkuuta 2018

Moukarikone ja ihminen!


Kilpailu on ohi. Takki on tyhjä. Kaikkeni annoin, mutta silti ei tullut jättipottia. Pieni pettymys päällä, kun en saanut huipputulosta aikaiseksi kauden tärkeimmällä hetkellä. Kävelen call-roomin läpi. Kiitän ystävällisestä toiminnasta ja hyvistä kisoista. Kävelen tyhjentyneeseen aluekatsomoon, missä isä ja äiti odottavat. Ne halaavat ja sanovat, että oli hyvä kilpailu. En ole samaa mieltä. Hyppään pyörän selkään ja alan rullaamaan kohti Kortepohjaa. Alkaa satamaan. Yhtäkkiä sen tajuan. Ihan niin kuin olisin herännyt unesta. Karsintahan olisi voinut mennä pieleen!


Kalevan Kisoista napattu pistesija on urani ehdottomasti kovin saavutus. Silti fiilikseni ovat vähän kaksijakoiset. Karsinta ja finaali oli itseltäni niin erilaisia suorituksia. Tuloksellisesti ne eroavat vaan 67cm verran, mutta oma tekeminen oli valovuosien päässä toisistaan. Tässä tuleekin lyhyt yhteenveto omasta toiminnastani Kalevan Kisoissa.


Aloitetaan karsinnalla. On vaikeaa edes sanoin kuvailla, miten täydellinen suoritus se oli. Olen heittänyt moukaria kohta 13 vuotta. Olen luonteeltani suhteellisen itsekriittinen. Sanoisin suoraan, että tämä oli ensimmäinen suoritus mihin olen oikeasti tyytyväinen. Kaikki kisat mukaan luettuna. Ja niitä kisoja riittää!


Tähän mennessä en ole heittänyt yhtään kisaa mihin olisin oikeasti tyytyväinen. Lähelle pääsee Janakkalan nuorten Eliittikisat 2011 jossa paransin ennätystäni viidellä metrillä. Mutta silloinkin jäin hopealle, eli parannettavaa jäi. Nyt heitin 63,67m ensimmäisellä heitollani. Se on minulle pirun kova tulos. En tajunnut sitä heti karsinnan jälkeen, koska olin niin itsevarma. Mutta nyt tajuan, miten kova veto se minulta oli! Ei ollut itsestäänselvyys, vaikka niin luulin!


Eikä se vaan ole tulos, joka tyydyttää karsinnassa, vaan kaikki tekeminen. Pari päivää ennen kisaa sain tietää, että karsintaraja olisi 63,50m. Ensimmäinen ajatus oli, että sehän menee ensimmäisellä heitolla. Olin ihan hiton varma koko kisapäivänä. En epäillyt hetkeäkään. Olin kuin kone! Minut oli ohjelmoitu heittämään karsintaraja. Lämmittely onnistui hyvin kentän ulkopuolella. Lämmittelyheitot kentällä onnistuivat hyvin (toinen taisi jopa olla yli karsintarajan). Ensimmäinen kisaheitto onnistui myös! En heittänyt täysillä, mutta silti lensi 63,67m. Siinä se oli. Heittokengät kassiin ja 70m miesten seurassa pois kentältä ensimmäisen kierroksen jälkeen. Ei kun finaalia kohti.


Finaalissa en ollut enää kone. Olin ihminen. Latautuminen paisui hiukan yli. Kentälle astuessa tullaan lyhyestä tunnelista pienestä montusta Harjun stadionille. Siinä oli yli 5000 hengen yleisö odottamassa. Ensimmäistä kertaa elämässäni heitin näin huikean yleisön edessä. Keskittyminen herpaantui hetkeksi, ja ihastelin vaan, miten siistiltä Harju näytti. Oli kyllä hieno tunne. Huikea kilpailu oli edessä.


Siinäpä se suurin ongelma oli. En ollut hermostunut. Minulla oli pelkästään voitettavaa. Mutta tilanne oli silti niin siisti, että lähdin yrittämään liikaa. Halusin näyttää kaikille mitä osaan ja sen seurauksena lähdin yrittämään asioita, mitä en osaa… Moukari on siitä kimurantti laji, että mitä enemmän sinä yrität väkisin runtata, sitä huonommin se lentää. Valmentajani yritti kyllä rauhoittaa tekemistäni läpi kisan, mutta eihän se viesti mennyt perille minun apina aivoihin asti… Lopputuloksena oli ihan ok 63m ja kahdeksas sija. Hyvällä heitolla olisin voinut olla seitsemäs. Ja huippuheitolla viides. Top neloseen ei olisi riittänyt kyvyt, vaikka olisin seissyt päälläni.


En voi olla pettynytkään. Olen toki pettynyt itse kauteen, mutta nämä Kalevan Kisat olivat minulta lähes maksimaalinen suoritus. Etenkin, kun miettii mistä lähtökohdista lähdettiin tähän kauteen. Tyrin tämä kauden jo talvella. Lukuisat sairastelut ja pikkuvaivat johtivat henkiseen romahdukseen huhtikuussa. Silloin annoin periksi. Kausi oli paketissa. Valmentaja kuitenkin loi uskoa ja sanoi, että tähdätään nyt kuitenkin Kalevan Kisoihin, oli tulos mikä tahansa. Haetaan paras mahdollinen tulos! Ja siinä onnistuin. Heitin sekä karsinnan, että finaalin yli oman perustasoni. Harmi vaan, että se taso ei nyt ollut tätä parempi!


Vappuna tosiaan heitin ensimmäistä kertaa ulkona Suomessa. Silloin olin 50m kunnossa. Siinä mielessä nousu 64m mieheksi oli ihan hyvä suoritus muutamassa kuukaudessa. Kausi ei antanut sitä mitä halusin, mutta onnistuin maksimoimaan kesän aika täydellisesti.



Sitten on myös hyvä muistaa isompaa kuvaa. Syksyllä 2015 lähdin tosiaan nollasta. Silloin moukarinheittoni oli oikeasti loppumassa. Liekki oli sammumassa. Saavutuksia ei ollut. En ollut vielä osallistunut Kalevan Kisoihin. Jalat oli niin kipeät, että piti liikkua keppien kanssa, koska sattui niin paljon. Siinä mielessä nämä Kalevan Kisat merkkasi minulle todella paljon! Silloin olin moukarinheittäjänä nobody ja pelkkä oleminen sattui ihan hitosti. Nyt sain kuitenkin heittää 5000 ihmisen edessä, eikä sattunut mihinkään. Olkoonkin, että suurin osa seurasi Kristiina Mäkelän ennätystehtailua, mutta voin ainakin kuvitella, että edes joku seurasi minunkin kisaa! En ole pätevä urheilupsykologi, mutta veikkaan, että moukarointi Kalevan Kisoissa on henkisesti terveellisempää verrattuna itsesäälin potemiseen kotona.


Urheilu on ihmeellistä. Viime kausi oli periaatteessa hyvä, mutta Kalevan Kisoissa karsiutuminen pilasi kaiken. Tämä kausi on ollut surkea, mutta Kalevan kisojen kahdeksas sija on urani kovin suoritus. Kaudesta on vielä muutama kilpailu jäljellä. Olisi ihan kivaa, jos pystyisin parantamaan ennätystäni. Aloitin moukarinheiton 2005. Tähän mennessä olen parantanut ennätystäni joka vuosi. Tuleeko tästä ensimmäinen kausi ilman omaa ennätystä? Toivottavasti ei!


Kiitos onnitteluista ja kannustuksista! On kiva huomata, että jotkut oikeasti seuraa touhuani. Se lämmittää!

Eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti