torstai 13. heinäkuuta 2017

Toiset lajit ovat tasa-arvoisempia kuin toiset...



Viimeinen etappi ennen Kalevan Kisoja on alkanut. Tällä hetkellä istuskelen Jyväskylän kämpässäni ja seuraan U23 EM-kisoja. Tarkoituksena olisi vetää jonkinlainen viimeistely, jotta en häpäise itseäni ihan täysin Seinäjoen keskuskentällä ensi perjantaina (ja lauantaina). Saavuin tänne myöhään eilen. Kävin Joensuussa kilpailemassa Eliittikisoissa. Se oli kaikkinensa mielenkiintoinen tapaus… Yritän olla kärjistämättä, mutta se ei välttämättä onnistu. Tässäpä tulee sitten tarinaa eilisestä kisasta.

Joensuussa moukari oli pistetty A-lajiksi. Tämä tarkoittaa, että luvassa oli vähän enemmän palkintorahoja (viidelle parhaalle) kuin yleensä. Luulisi, että tämä myös tarjoaisi parempaa kohtelua esim. aikataulussa, mutta Joensuu näytti, että näin ei ole. Esitän tähän kohtaan kysymyksen. Milloin meidän kilpailu alkoi? Jos et satu tietämään oikeaa vastausta, niin kisojen virallinen juliste ehkä auttaa!



Vähän tyhmempi jätkähän ajattelisi julisteen perusteella, että esilajit alkoivat klo 17:00 ja itse kisa klo 18:00! Mutta jos edes vähän käyttää järkeä niin tajuaa, että kilpailut alkoivat kl. 16:20! Sehän on ihan selkeä tapaus! Tai no... Ehkä ei…

Näyttää valitettavasti siltä, että suurin osa Joensuulaisista eivät ole meedioita, vaan ihan tavallisia lukutaitoisia ihmisiä, joten stadion oli odotetusti tyhjä kun meidän kilpailu alkoi. Tai noh… Olihan siinä kymmenkunta katsojaa, jos järjestäjiä ja heittäjien vanhempia lasketaan mukaan. Lainatakseni Calling Roomissa ollutta järjestäjää:

”Esittelyn aikana voitte sitten vilkuttaa yleisölle, joka nyt ei varmaankaan vielä ole ehtinyt paikalle…”

Kilpailun loppupuolella alkoi sitten ilmestyä vähän enemmän porukkaa paikalle. Sehän toki johtui siitä, että lukutaitoinen Joensuulainen väestö saapui paikalle silloin kun kisajärjestäjät olivat kertoneet, että kilpailu alkaa. Kello 17:00 alkoi nimittäin illan toinen laji. Tytöt 15v 80m aidat…

Matkustin siis 700km autolla, jotta saisin heittää kisan lähes tyhjällä stadionilla! Kaiken kukkuraksi sekä maanantaina, että tiistaina olisi ollut kisoja tarjolla Helsingissä ja Vihdissä. Päätin kuitenkin lähteä Joensuuhun koska minun mielestäni pitää osallistua Eliittikisoihin, kun kerran oma laji on mukana. Ja onhan isommissa kisoissa aina kivampi olla. Etenkin kun moukari on A-lajina. Ja tuleehan Eliittikisat TV:stä joka antaa isovanhemmilleni (ja mahdollisesti muillekin tutuille) mahdollisuuden seurata kisoja! Ja näyttää se myös paremmalta TV:ssä, jos lajeissa on runsaasti osallistujia.

KORJAAN! ”Näyttää” sanaa pitää muuttaa muotoon: ”näyttäisi”… Koska eihän moukaria näytetty ollenkaan. YLEhän päätti tylysti sensuroida meidän kilpailua kokonaan pois lähetyksestä… Moukari oli siis ainoa laji jota ei näytetty ollenkaan… Ei heiton heittoa, eikä tuloslistaa…

Minun tiedossani ei ole, miksi moukaria sensuroitiin pois. Kyllähän YLE yleensä näyttää ainakin nauhalta kolme parasta heittoa, tuloslistan kera. Draaman rakentamisen kannalta tämä on ihan toivoton tapa esittää kisaa, mutta onhan se parempi vaihtoehto, kuin se, että sensuroidaan laji pois kokonaan. Myönnän, että kilpailussa oli heikko tulostaso, kun kukaan ei edes ylittänyt 70m. Mutta mukana oli kuitenkin kaksi MM-finalistia, joten ei ollut ihan puulaakijengi viskomassa. Ja jos ihan totta puhutaan, niin taso eilisissä kisoissa oli yleisestikin sen verran huono, että YLE olisi pitänyt sensuroida koko tapahtumaa, jos kerran lähdetään sensuurin tielle…

Moukarin kohtelu oli siis kokonaisuudessaan täysi farssi! Ei pidä kuitenkaan valittaa liikaa, koska tilanne on joskus ollut vielä pahempi. Vuonna 2014 (jolloin EM-finalissa oli kaksi Suomalaista heittäjää) miesten moukari ei mahtunut ollenkaan eliittikisat-ohjelmaan. Silloin se ei edes mahtunut alemman tason Tähtikisoihinkaan. Julkisen valittamisen jälkeen kuitenkin saatiin yksi osakilpailu Tähtikisoihin. Siihen verrattuna nykytilanne on jopa loistava! Nythän me ollaan A-lajina mukana eliittikisoissa! Tai no eihän me mukana olla, mutta paikalla kuitenkin! Esilajien esilajina… Kiekonheittoon verrattuna ollaan kuitenkin hyvässä asemassa. Heille Eliittikisoihin pääsy on vieläkin harvinaisempaa.

Syy tähän kohteluun on yksinkertainen. Suomessa ei osata suunnitella yleisurheilu aikatauluja. Kisojen runko pitäisi aina mennä pitkien heittojen (kiekko, keihäs ja moukari) mukaan, koska näiden lajien järjestäminen kestää pisimpään! Muita lajeja ripotellaan sitten tasaisesti tämän rungon ympärille. Tällä hetkellä näin ei ole, vaan nyt mennään YLEn ja juoksulajien vaatimusten mukaan, ja unohdetaan loput. Tällä tavalla joku heittolaji joutuu aina kärsijän rooliin. YLEn lähetys kestää yleensä 2,5h. Siihen aikaan mahtuu 2-2,5 pitkää heittolajia. Eilen pitkiä heittoja oli neljä… Ja se on varma, että jos keihäänheittäjät ovat paikalla niin moukari ja kiekko väistyy. Keihäänheittäjät saa Prime Timen ja moukaristit kiekkoilijoineen toimikoot esilajeina!

Ennen tällainen kohtelu oli ihan aiheellinen, mutta nykyään valitettavasti keihäskin ratsastaa vanhoilla meriiteillä… Tasohan ei ole kummoinen. Moukarinheitto on kyllä tasollisesti mennyt ohi! Toivottavasti keihäs ryhdistäytyy niin, että heidän varma paikka kisojen päälajina olisi oikeasti oikeutettu!

Neljän pitkän heittolajin kisa kestää 4-5h. Siihen aikaan pitäisi keksiä muutakin ohjelmaa, jotta stadion ei ole tyhjä ensimmäisen lajin alkaessa. Aitoa yleisurheilukilpailua ei millään saada mahtumaan reiluun kahteen tuntiin! Moukaristeja on helppo syrjiä, koska niinhän sitä muutenkin aina tehdään. Mutta käännetäänpä kelkka. Otetaan vaikka esimerkkinä tämän vuoden komeetta ja pistetään hänet moukari/kiekko asemaan. Samuel Purola on juossut fantastisia aikoja omassa ikäluokassaan ja on sen myötä saanut paljon huomiota. Luuletteko, että hän saisi samaa huomiota, jos hän juoksisi tyhjällä stadionilla 40 minuuttia ennen 15 vuotiaita tyttöjä? Ja tätä kisaa ei siis näytetä missään. Luuletteko, että se olisi hänen mielestään ok? Esimerkkiin voi toki ottaa mitä tahansa urheilijaa. Minä ainakin uskon ainakin, että joku rupesi siinä kohtaa kyselemään, että mitä helvettiä tämä on??!

Eliittikisoja uudistetaan ensi kaudelle. Toivon, että SUL lähtee siitä, että kisat kestävät vähintään 4-5h ja täydellä rytinällä alusta lähtien. Juoksuja, heittoja, hyppyjä ja vaikkapa kävelyä! Draamaa! Musiikkia! Oheisohjelmaa!! Yhtään lajia ei jätetä yksin. Silloin kisoista tulisi oikeasti YLEISURHEILU-kisoja, eikä tällaisia esilajifarsseja kuten eilen!

---

Lopuksi kuitenkin pakko sanoa, että itse moukarikisasta vastuussa olleet järjestäjät tekivät loistavaa työtä! Urheilija oli oikeasti keskiössä. Kaikki sujui niin kuin piti. Ja muutenkin kisapäivän järjestelyt oli käytännössä parasta A-luokkaa. Ystävällistä ja toimivaa. Kisa itsessään oli siis onnistunut, aikataulu oli vaan täysi farssi.

P.S. Ensi viikolla oli siis Kalevan Kisojen aika. Minulla on karsinta perjantaina ja mahdollinen finaali lauantaina. En usko, että järjestäjät pistävät ollenkaan pahakseen, jos tulet paikan päälle. LIPPUJA on vielä myytävänä! Seinäjoelle siis!
 
Eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti