maanantai 24. heinäkuuta 2017

Riittääkö taso? - Muiden kyllä! Minun ei...



Urheilu on mahtava leikki! Joskus se palkitsee, mutta yleensä se pettää. Pärjääminen on pienen ryhmän harvinaista herkkua. Suurin osa urheilijoista eivät ikinä saavuta yhtään mitään ja jäävät parrasvalojen ulkopuolelle. Urheilun raakuus tekee siitä myös niin hienon! Minä kävin Seinäjoella karsiutumassa viikonloppuna. Harmittaa vieläkin. Tehtiin kuitenkin porukalla historiaa! Kalevan kisojen miesten moukarikarsinta oli legendaarinen! Tässäpä pieni tarina siitä.

Ennen kisoja kirjoittelin pienen ennakon: ”Kaikkien aikojen karsinnat!”. Siinä ennakoin, miten kovatasoinen karsinta oli edessä. Myönnettäköön tähän kohtaan, että yritin tietoisesti hehkuttaa tulevaa karsintaa vähän liiankin rajusti. Tiesin, että lähtölista oli paljon heikompi verrattuna vuoden takaiseen. Oikeasti odotin suhteellisen heikkotasoista karsintaa. Karsinta on lähes aina tuloksellinen pettymys. Olin niin väärässä kuin olla ja voi! Karsinnasta tuli kova. Todella kova! Vähän liiankin kova…

Ratkaisun hetkiä koettiin jo kisaa edeltävänä iltana. Makoilin hotellihuoneessani ja selailin Twitteriä. Silmiin hyppäsi otsikko, joka sanoi, että David Söderberg jättää Kalevan Kisat väliin. Ekan pienen harmituksen jälkeen alkoi melkoinen projekti. Omat aivot rupesivat raksuttamaan tuhatta ja sataa. Omat mahdollisuudet karsinnassa nimittäin nousi pilviin. Alun perin finaalipaikka olisi ollut yhden hyvän heittäjän epäonnistumisen varassa. Mutta nyt se siirtyikin kokonaan omiin käsiini. Tiedätte varmaan sen tunteen mitä teillä oli lapsena jouluaaton aattona?! Ylikierroksilla käytiin ja odotus oli kova. Mulla tuli kisaa edeltävänä ihan sama fiilis. Vähän jopa nauratti miten 22 vuotias voi olla noin lapsellinen. Aloittelijan virhe. Tällaista tilannetta ei saisi tulla! Pään tyhjentäminen oli melkoinen urakka, mutta lopulta onnistuin ja sain unta palloon.

Aamu koitti. Kesän tärkein aamu! Kurkku on kipeä ja flunssaa pukkaa… Onnekseni totesin, että kuumetta ei ainakaan ollut, mutta hiukan heikohko olo oli. Yritin tunkea flunssan taka-alalle ja olla välittämättä siitä. Aamureippailulla kuitenkin huomasin, että ei ole ihan paras päivä. Juoksuvedot ja räjähtävät hypähtelyt tuntuivat tahmeilta. Ei väliä. Tilanne oli nyt tämä ja karsintaa kohti!

Lämmittelykentällä oli jo fiilis kunnossa! Terve ja asiaan kuuluva kilpailujännitys onnistui työntämään flunssatuntemukset syrjään. Kuminauhajumppien ja liikkuvuustreenien aikana tuli jo sellainen fiilis, että flunssa ei tule vaikuttamaan ollenkaan kisaan.

Kilpailukentälle päästyä alkoi oikeasti jännittämään. Etenkin kun eka lämmittelyheitto oli kauden huonoin. Ei mitään tuntumaa. Pää ei pysynyt mukana. Pallo ei kiihtynyt yhtään. Tekniikka ja ajoitus hirveä. Siinä kohtaa tuli kuvainnollisesti ne kuuluisat löysät housuun. Onneksi toinen lämmittelyheitto oli jo hyvä. Rento sipaisu joka pysyi teknisesti kasassa. Kaikki oli kunnossa. Olin valmis taistelemaan loppukilpailupaikasta!

Minä pääsin heittämään hyvään kohtaan. Kymmenes ja viimeinen finaalipaikka tultaisiin ratkomaan kolmen kesken. Kamppailu käytiin minun, Raution Petrin ja Syrjälän Jonin välillä! Pääsin heittämään ensimmäisenä meistä kolmesta. Avausheitto oli todella hyvä! 63,90m oli kauden kolmanneksi pisin heittoni. Sillä tuloksella yleensä pääsee finaaliin, joten aloin jo toivoa onnistumista! Ilo ei kuitenkaan kestänyt kauan. Reilut viisi minuuttia myöhemmin Rautio oli heittänyt 64,13m ja Syrjälä 64,30m. Ulkona oltiin finaalista, ja pakko oli parantaa.

Toinen heitto oli teknisesti lähes yhtä hyvä. 63,67m ei kuitenkaan kohentanut asetelmiani. Kaikki jäi nyt yhden heiton varaan. Piti jotenkin kaivata teknisesti elämäni parasta tekemistä, ja yhdistää sen täysillä vedettyyn rentouteen. Vuoden kovan työn palkinto oli yhden onnistumisen päässä. Harvinaisen huikea tilanne! Selkä seinää vasten lähdin viimeiseen heittoon.

Tunsin heti heiton jälkeen, että tekniikka ei ollut mitenkään erityisen hyvä. Tehoja oli kuitenkin kohtalaisesti. En uskonut siihen, mutta toiveikkaana kuitenkin vilkaisin tulostaulua. Jospa siihen kuitenkin ilmestyisi tarpeeksi kova lukema. Sekunnit tuntuivat minuuteilta. Tulos vois jo tulla! Kohta… Ei vieläkään… 64,75m!!!!!! Nousu kymmenen parhaan joukkoon ja kiinni finaalipaikkaan! Ennätys parani 0,5m kauden tärkeimmässä heitossa! Huikea fiilis! Ja sitten Rautio ja Syrjälä menivät jälleen ohi… Ulkona oltiin… Kauden päätavoite meni sivu suun. Viidessä minuutissa mieliala muuttui huikeasta riemusta syvään vitutukseen. Ei siinä. Vuoden päästä on uusi mahdollisuus. Urheilu on ihanaa…

Seuraavana päivänä istuttiin sitten katsomossa seuraamassa loppukilpailua. Täydellinen kesäkeli. Täpötäysi Seinäjoen keskuskenttä. Kotisohvilla TV:n äärellä parhaimmillaan yli miljoona katsojaa ja keskiarvollisesti noin puoli miljoonaa katsojaa. Ja pistesijaan riitti tulos 63,30m. Joni Syrjälä oli kahdeksas. Olen tällä kaudella heittänyt 12 kertaa yli sen vaaditun tuloksen. Olisihan se ollut hienoa olla taistelemassa uran ensimmäisestä pistesijasta sinä iltana. Mutta säännöt ovat selkeät. Karsinnassakin pitää pärjätä. Ja minä olin selkeästi liian huono… Turha itkeä. Silti harmittaa!

Karsinta oli kuitenkin tasoltaan jäätävä. Moukari on ollut mukana Kalevan Kisoissa vuodesta 1910 lähtien. Eli 107 vuoden ajan. Alkuvuodet olivat kovan kehityksen aikaa mutta laji nousi nykytasolle Suomessa 1970-luvulla. Kukaan ei ole ikinä jäänyt karsintaan tuloksella 64,75m. Kovin vuosi ennen tätä oli 2000 jolloin 10. tulos oli 64,90m, mutta silloin loppukilpailuun pääsi 12 urheilijaa (raja: 61,48). Toinen maininnan arvoinen vuosi on 2013 jolloin loppukilpailuun vaadittiin tulos 64,77m. Silloin toki vaan kahdeksan parasta pääsi finaaliin ja kymmenes tulos karsinnassa oli ”ainoastaan” 63,19m. Eli tosiaan. 107 vuoden historia lajissa. Kerran olisin jäänyt 10 parhaan ulkopuolelle ennen tätä viikonloppua ja kukaan ei ole karsiutunut loppukilpailusta yhtä kovalla tuloksella kuin mitä minä heitin. Joku puhuisi epäonnesta, mutta minä en. Minulla oli oikeus heittää pidemmälle, mutta en vaan osannut… Ja karsinnan kovuutta vahvistaa se, että en ollut edes ensimmäinen karsiutuja. Joachim Koivu tippui karsinnan viimeisen viiden minuutin aikana sijalta yhdeksän sijalle 11. Tulos 65,19m! Kaikkien aikojen kovin tulos jolla joku on karsiutunut. Kaikkien aikojen karsinta!

Kausi jatkuu vielä. Lauantaina osallistun Orimattilan tähtikisoihin ja vajaan kahden viikon päästä osallistun omiin viimeisiin junnujen SM-kisoihin Kauhavalla. Niistä tulee todella mielenkiintoiset! Aleksi Jaakkola päätti kautensa Kalevan Kisoihin, jonka seurauksena olen tilastossa sijalla 4. Minulla ei ole vielä yhtään ”oikeaa” SM-mitalia. Talvella toki otin pronssia, mutta kesällä tilanne on aivan eri. Kesällä kaikki oikeasti panostaa SM-kisoihin. Silloin kaikki haluavat olla palkintopallilla. Minäkin haluan sen mitalin. Minun ja mitalin välillä on vaan yksi este. Este joka Seinäjoella oli ylitsepääsemätön. Joni Syrjälä on tilasto kolmonen! Kauhavalla tilanne voi olla toisin. Tulee jäätävä kamppailu mitaleista!

Eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti