maanantai 5. kesäkuuta 2017

Ensikertalainen pesäpallokatsomossa!



Pesäpallo. Maailmalla tuntematon, mutta Suomessa rakastettu laji. Ainakin jossain päin Suomea. Kirkkonummella syntyneelle pesäpallon hienous on hujahtanut viheltäen ohi. Kunnasta ei löydy yhtään kenttää, eikä naapurikunnissakaan löydy kunnon joukkuetta. Lähin pääsarjatason joukkue löytyy 80km päässä Hyvinkäällä, enkä ole koskaan jaksanut lähteä sinne asti nauttimaan tuntemattomasta pelimuodosta. Muutama viikko sitten sain kuitenkin syötön suoraan lapaan. Opiskelukaverini sattui pelaamaan muutaman ottelun ykköspesiksessä Jyväskylän Kirin riveissä. Tarjolla oli ilmaislippuja, aurinko paistoi, ja minulla oli lepopäivä. Eihän siitä tarjouksesta voinut enää kieltäytyä. Oli aika maksaa henkinen velkani takasisin Tahko Pihkalalle. Lähdin katsomaan pesäpalloa! Ja rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että oli harvinaisen tylsä tapahtuma…


Olenhan minä pelannut pesäpallotyylistä pelimuotoa koululiikunnassa. Ja mielestäni se on todella hauska laji pelata. Olkoonkin, että se koulumuoto ei ollut lähelläkään oikeaa pesäpalloa. Sen huomasi aika nopeasti katsomosta käsin, kun tajusin, että enhän minä tiedä mistään mitään. Onneksi mukana sattui olemaan tuttu joka vähän avusti kun säännöt eivät auenneet minulle.



Ottelu Jyväskylän Kirin ja Muhoksen Pallo Salamoiden välillä alkoi. Toinen joukkue löi, ja toinen oli ulkokentällä. Pienen hetken päästä osat vaihtuivat. Ja sitten ne vaihtuivat taas. Sisä-, ja ulkopeliä. Vuorotellen. Vartin tauko, ja sitten homma jatkui. Ja jatkui.. Ja jatkui… En oikein kuullut kuuluttajan sanoja. Osa yleisöstä lähti kotiin kesken pelin. Ja peli vaan jatkui. Aina välillä tuli juoksu. Jippii! Ja sitten peli jatkui. Ja jatkui.. Ja jatkui… Aurinko alkoi laskea. Ilma viileni. Ja peli se vaan jatkui. OISPA KALJAA! Eiku hetkonen. Minähän en juo alkoholia! Pesäpallokatsomossa alkoi kuitenkin oikeasti tehdä mieli.. Tyydyin kuitenkin tarjolla olevaan vesipisteeseen. Ja peli se vaan jatkui. Aloin oikeasti pelkäämään supervuoroa. Sekin varmaan kestää ikuisuuden. Pääseekö koskaan kotiin? Saako pesäpallokatsomossa ottaa torkut? Ei! Nyt en anna periksi! Skarppina nyt! Puolet yleisöstä oli varmaan jo lähtenyt, mutta minä halusin nähdä ratkaisun. Ja peli vaan jatkui. Ja jatkui.. Ja jat… EIKU HETKINEN! Tuomari viheltää pilliinsä. Peli päättyi. Kiri voitti! Hienoa. Nyt voi lähteä kotiin! Eihän tämä peli kestänyt kuin 2 tuntia ja 40 minuuttia. Siis ilman supervuoroa… Ettäs sellaista!


Olen aikaisemminkin sanonut saman. Maailmassa ei ole yhtään kiinnostavaa urheilulajia. Tylsääkään urheilulajia ei ole olemassa. Urheilun fyysisellä suorituksella ei ole mitään arvoa. Ei hyvää, eikä huonoa. Ei mielenkiintoista, eikä tylsää. Kaikki on kiinni kerrotusta tarinasta. Hyvin kerrottu tarina herättää tunteita. Se luo merkityksen muuten aika yksitoikkoiselle puuhastelulle nimeltä urheilu. Katsojalle pitää tarjota tartuntapintaa, jännitystä, ja jotain mitä odottaa! Kaikki tämä puuttui Kirin pelissä. Minulla ei ollut mitään tunnesidettä kumpaankaan joukkueeseen. Olihan se ihan kiva, kun kaveri onnistui kentällä, mutta nekin yksittäiset onnistumiset olivat aika pieni osa vajaan 3 tunnin tapahtumaa. En siis myöskään osannut tarpeeksi sääntöjä, joten en tiennyt milloin pitäisi jännittää ja milloin ei. Kuuluttajaakin olisi ollut kiva kuulla. Mutta en jotenkin vaan saanut kiinni sen puheesta. Se olisi oleellista tarinankerronnassa. Yleisössäkin oli aika hiljaista (yhtä äänekästä Kiri-fania lukuun ottamatta). Kokonaisuudessaan tapahtuma oli tylsä, eikä antanut aihetta mennä katsomaan pesäpalloa toistamiseen.


Oletan, että tilanne olisi ollut toinen, jos kyse olisi ollut loppukesän Vimpelin ja Sotkamon välinen ratkaiseva finaali. Siinä olisi varmaan tunnelma ollut aivan eri, ja se olisi varmaan antanut toisen kuvan lajista. Mutta nyt olin katsomassa ykkösdivaria keväällä. Ja voin todeta, että pesäpallo ei varmaankaan ole muita lajeja tylsempi pelimuoto. Mutta pesäpallokin voi olla tylsää, kun tarinankerronta pettää… Juuri tällä hetkellä ei tunnu siltä, että haluaisin antaa toisen mahdollisuuden Tahko Pihkalalle! Mutta koskaan ei pidä sanoa ei koskaan!


---


#Bradburihme- tour NEWS!

Seuraava kilpailuni on Lahden Eliittikisat tulevana perjantaina. Teen nyt parhaani peittääkseni, miten jumalattoman iloinen olen siitä, että pääsen mukaan. Oikealle urheilijalle eliittikisoihin pääsy ei pitäisi olla mitenkään suuri juttu. Mutta totuus on se, että minä en välttämättä vieläkään ole sisäistänyt sen tosiasian, että minulla on selkäongelmat hallinnassa, ja olen astumassa aukaisten urheilijoiden maailmaan. Vieläkin olen toki sen verran huono, että pääsy muihin eliittikisoihin on epävarmaa. Joten nautin tästä mahdollisuudesta täysin rinnoin, ja voisihan sitä vaikka tehtailla uutta ennätystä Lahden illassa!


Kilpailut alkavat tasan kello 18:00! Tämä tarkoittanee, että moukari on esilaji, ja että se alkaa viideltä. Virallista aikataulua ei olla vieläkään julkaistu! Toinen pitkä heitto, naisten keihäs, on rankattu A-lajiksi, (miesten moukari on tällä kerralla C-laji. Eli meille on tarjolla vähemmän palkintorahoja) joten keihäs heitetään varmaan parhaaseen katseluaikaan. Kotimainen moukarieliitti (miinus David Söderberg) saa siis luultavasti luvan viihdyttää aikaisin paikalle tulleita. Esilajeissa ei ole mielestäni mitään järkeä. Mutta se on tarina erikseen. Sille ei tässä vaiheessa enää voi mitään. Sääennustekin näyttää lupaavalta! Tervetuloa eturiviin!


Eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti