lauantai 25. kesäkuuta 2016

Milloin Yleisurheilukilpailu alkaa?



Milloin yleisurheilukilpailu alkaa? Kysymys kuulostaa yksinkertaiselta ja selkeältä. Mutta pystytkö vastaamaan siihen? Otetaan pieni testi!

Keskiviikkona osallistuin Jyväskylän Tähtikisoihin. Pystytkö sanomaan milloin aikuisten kilpailut alkoivat? Annan pari vinkkiä:


Mikä on vastauksesi? Onko se 18:00? Sori.. vastasit väärin. Oikea vastaus on 16:45! Koska silloin alkoi miesten keihäs.

No eipäs synkistellä. Vahinkoja sattuu. Annan uuden mahdollisuuden. Kysymys kuuluu: Mihin aikaan alkoi tämän päivän Kuortaneen Eliittikisat? Saat jälleen kerran muutamia vihjeitä:

-YLE2 TV-lähetys alkoi kl 13:00
-Kilpailun avaus oli kl 12:55

Mikä on vastauksesi? Onko se 13:00 tai 12:55? Vai vastaatko 11:00? Jos vastasit kl 11, niin minun on pakko onnitella sinua! Olet keksinyt milloin Yleisurheilukilpailu alkaa. Hienoa.
Tähän kuuluu kuitenkin myös jatkokysymys: Tuliko suuri yleisö tänään paikalle kilpailun alkaessa? Vastaus on että ei tullut, koska he eivät tieneet että kilpailu alkoi silloin..

Suomalaisissa yleisurheilukilpailuissa (kuten kansainvälisissäkin) on rakenteellinen ongelma. Aikatauluja laatiessa ei kunnioiteta lajin luonnollisia tosiasioita. Kisoja halutaan viedä läpi reilussa parissa tunnissa. Tämä on itse asiassa mahdotonta. Tällaiset kilpailut ovat liian lyhyitä jotta kaikki voisivat osallistua. Kärsijänä tässä kiireessä on pitkien heittojen edustajat (kiekonheittäjät, moukarinheittäjät ja keihäänheittäjät).
 Usein tapahtuu niin että joku pitkä heitto laitetaan alkamaan ennen ”oikeiden” kisojen alkua. Mahdollisesti laitetaan moukari hiekkakentälle, jotta se ei häiritse ”oikeaa” aikataulua.. Minun kohdallani ”kilpailun avaus”-kohta lajiohjelmasta on usein tarkoittanut sitä aikaa milloin kilpailuni on ohi, kisamakkara on syötä ja matka kohti kotia voi alkaa. Jyväskylän tähtikisoissa kärsijän roolissa oli miesten keihäs, ja Kuortuneella maailmanluokan moukarikilpailu heitettiin lähes tyhjällä stadionilla (muutama muukin laji alkoi ennen 13:00)..

Ongelman syy löytyy huonosti suunnitellussa yleisurheilukentässä. Kolme todella aikavievää lajia jakaa käytännössä samaa suorituspaikkaa. Kuten Niki Juusela sanoi tänään: Moukari on haastava laji järjestää kun keihästä heitetään. Tähän ongelmaan löytyy kuitenkin kaksi helppoa ratkaisua.
Ensimmäinen vaihtoehto on että muutetaan Yleisurheilukenttien ulkonäköä. Tehdään suorista 200m pitkiä (lopputuloksena on 600m juoksurata). Tällä tavalla olisi mahdollista heittää molemmista suunnista samaan aikaan. Tämä säästäisi paljon aikaa, ja mahdollistaisi kahden tunnin kilpailut!
Voi silti olla että joka ikisen stadionin purkaminen ja uudelleen rakentaminen tulisi vähän liian kalliiksi.. Tästä syystä ehdotan toista vaihtoehtoa: Hyväksytään Yleisurheilun tosiasiat ja aletaan elää niiden mukaan! Tämä olisi paljon halvempi vaihtoehto, ja se johtaisi siihen että kukaan ei joutuisi urheilemaan tyhjällä stadionilla, koska järjestäjät unohtivat ilmoittaa kilpailun oikeaa alkamisaikaa yleisölle!

Minun mielestäni aikataulun rakentaminen pitäisi näyttää seuraavalta:

Johtuen siitä että pitkät heitot ovat aikaa vievin lajimuoto, niin luonnollisesti niiden pitäisi toimia kisojen runkona. Lajiohjelmaa suunnitellessa pitäisi ensin laittaa mukana olevat pitkät heitot peräjälkeen, ja niiden perusteella päätellä kauanko kilpailu kestää. Kolme pitkää heittoa tarkoittaa suunnilleen kolmen tunnin kisaa.
Sen jälkeen laitetaan 1-2 hyppylajia, sekä yksi juoksu, alkamaan samaan aikaan kun eka heittolaji. Tällä tavalla voisimme myös siirtää ”kilpailun avaus”-osiota kilpailun alkuun, mihin se oikeasti kuuluu! Ja mitä parasta. Kukaan ei joutuisi urheilemaan "tyhjällä" kentällä!
Seuraavaksi siirrytään suunnittelemaan kilpailun loppua. Tämä on paljon vaikeampaa kuin alkua, johtuen siitä että aikataulut voi venyä. Tärkein on kuitenkin se että yksikään laji ei jää yksin. Olen esimerkiksi (viimeksi eilen) ollut kisoissa missä kuuluttaja sanoo että kilpailu on päättynyt viimeisen juoksulajin jälkeen. Tässä vaiheessa keihäskilpailussa oli vielä yksi kierros jäljellä. Kannattaa siis laittaa juoksulajit reilusti viimeiseksi. Ihan vaan siitä syystä ettei kuuluttaja lähtisi kotiin etuajassa. Paras olisi jos viimeinen heittoväline laskeutuisi maahan samaan aikaan kun viimeinen juoksija tulee maaliin. Tämä on haastavaa, mutta siihen pitää aikataulua laatiessa tähdätä!
Tämän jälkeen jaetaan loput lajeista tasaisesti kilpailun alun ja lopun väliin. Tässä kohtaa on hyvä muistaa että koko ajan ei ole pakko laittaa juoksuja käyntiin. Voi myös vallan mainiosti keskittyä pelkästään 2-3 kenttälajiin aina välillä. Juoksulajit vievät vähemmän aikaa. Joten jatkuva, tiheä, juoksujen sarja voi olla oikeassa yleisurheiluohjelmassa lähes mahdoton asia (riippuen juoksujen määrästä). Tärkeintä on kuitenkin se että aina olisi vähintään kaksi lajia käynnissä yhtä aikaa. Yhtään lajia ei pidä jättää yksin, ainakaan liian kauan. Tämä pitää yleisön mielenkiintoa yllä!

Tällä tavalla minä laatisin aikatauluja jos olisin yksinvaltias. Tärkeintä on muistaa että Yleisurheilu kestää pidempään kuin kaksi tuntia! Gaalat (kuten eliittikisat, PNG, timanttiliiga jne.) pitää kestää 2-4 tuntia (riippuen pitkien heittolajien määrästä). Mestaruuskisat (piirinmestaruuskisat, SM-kisat jne.) sen sijaan kestää pidempään, jopa useita päiviä. Niissä pitäisi kuitenkin päteä sama sääntö. Kaikki saavat urheilla samalla kentällä (moukaristit ei hiekkakentällä), samana päivänä (moukaristit ei kuukautta myöhemmin), samassa aikataulukokonaisuudessa!

Olen mielenkiinnolla seurannut käynnissä olevia jalkapallon EM-kisoja. Siinä ottelu kestää 90min (+mahdolliset lisäajat). Ja koko ottelu mahtuu samaan tapahtumaan. Ottelun kaikki pelaajat pelaavat samalla stadionilla. TV aloittaa lähetyksensä kun ottelu alkaa, ja lopettaa sen vasta kun ottelu päättyy. Kansallislaulut ja muut seremoniat järjestetään ennen ottelua, eikä 25 minuutin kohdalla. Jopa yleisö tietää milloin ottelu alkaa, ja löytää ajoissa stadionille! Jalkapallo on ymmärtänyt lajinsa luonnolliset tosiasiat. Milloinkohan Yleisurheilu tekee sen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti