maanantai 29. tammikuuta 2024

Pitäisikö lähteä SM-kisoihin?

 Alle kolmen viikon päästä pitäisi heittää moukarinheiton talvimestaruuskisoissa 17.2 Nikulan Raviradalla!

Vai pitäisikö sittenkään?

Lajimme ”hallikausi” kestää tunnetusti tasan yhden kisan verran, mutta siihen valmistautuminen on monen mutkan takana. Paikkakunnan mukaan harjoittelu voi olla helppoa, hankalaa, kallista tai käytännössä mahdotonta!



Moukarinheittohan on ympärivuotinen ulkoilmaurheilulaji ja muutamilla paikkakunnilla olosuhteet ovat varsin hyvät läpi talven (Lämmitetyllä ringillä ja auratulla kentällä). Joillain paikkakunnilla taas rinki on kyllä lämmitetty, mutta kentän kolaaminen on urheilijoiden vastuulla. Ja sitten on niitä paikkakuntia, missä ei ole kumpaakaan tarjolla…

Vaasan alueella moukarinheittomahdollisuudet ovat erittäin heikot talvisin ja näin ollen pitäisi ajaa muualle, mikäli haluaa vetää ulkoheittotreenin (jos ei itse halua kolata rinkiä + kenttää ja silti hukata omaa moukaria kentän vieressä olevaan hankeen, kun ei ole häkkiä tarjolla).

Laiskana miehenä on helpompi hypätä autoon. Viime talvena lähin kenttä oli Pännäisissä mihin on ainoastaan 85 km / suunta Vaasasta, mutta rikkinäisen häkin takia se kenttä ei ole käytössä tänä talvena. Eli lähin heittopaikka sijaitsee Kauhajoella 100 km päässä ja sen lisäksi Alaveteli, Kaustinen sekä Kuortane ovat 125 – 130 km päässä.

Viime lauantaina päätin siis ajaa 200 km autoa, jotta voisin heittää 14 heittoa moukaria (ja käydä salilla). Luultavasti en edes ole menossa talvimestaruuskisoihin, mutta halusin silti pitää senkin vaihtoehdon auki. Ulkona heittäminen on niin erilaista (Ympäristön havainnointi. ”Maailma pyörii hitaammin” ja se vaikuttaa tasapainoon), että se vaatii aina muutaman treenin totuttelun, kunnes näkee missä kunnossa sitä on tällä hetkellä.

Itse treenihän oli niin surkea, kuten odotinkin. Ekat heitot olivat noin 30 metrisiä ja meinasin kaatua. Lopputreenistä sain kuitenkin kolmisen moukarinheittoa muistuttavaa suoritusta aikaiseksi, joista pisin kantoi 55 m. Toisaalta olen kerran vappupäivänä heittänyt 53 m siirtyessäni pihalle ja aikoinaan voittaessani M22 sarjan pronssia en saanut ensimmäisessä treenissä edes moukaria häkistä ulos ja paria heittokertaa myöhemmin heitin lähes 63 m. Joten näihin tarinoihin peilaten lauantain treenituloshan oli loistava!

Syy miksi emmin osallistumista mestaruuskisoihin, on kuitenkin se, että kerkeän enää tasan kerran heittää ulkona ennen talvimestaruuskisoja (ensi viikonloppuna on muita menoja. Tarvitsisin mielellään pari treeniä lisää tottuakseni ulkoheittoon).

Toinen syy on se, että meikäläisen selälle 200 km autolla ajoa ja kylmässä heittäminen on aikamoista myrkkyä ja lauantain spektaakkelista selkä meni ujoon takalukkoon. Pitää punnita plussia ja miinuksia, että kannattaako riskeerata kesää yhden talvikilpailun takia etenkin muistaen, että Kalevan Kisat (Vaasassa aka kotikentällä) ovat jo kesäkuussa!

Katson kuitenkin rauhassa kelejä ja omia fiiliksiä ja päätän vasta sitten, miten toimin. Kunto menee hissukseen eteenpäin ja olen ainakin tällä hetkellä terve. Pitäisi pyrkiä säilyttämään tilanne sellaisena.

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja Twitterissä.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Porkkalan Raivauspalvelu Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti