lauantai 7. toukokuuta 2016

Moukari, tuleva entinen yleisurheilulaji?



Eilen se alkoi, nimittäin kansainvälisen Yleisurheiluliiton, suurin ja mahtavin kilpailu, Timanttiliiga. Koko kesän tullaan näkemään miten maailman suurimmat tähdet kohtaavat! Kilpailu on kovaa. Stadionit ovat täynnä. Tunnelma on katossa! Kaikki ovat paikalla! Tai no.. Ei nyt ihan kaikki. Maailman parhaat moukarinheittäjät jäivät, jälleen kerran, kilpailun ulkopuolelle..

IAAF lanseerasi Timanttiliigan vuonna 2010. Tarkoituksena oli kehittää maailmanlaajuinen Yleisurheilusarja. Sarjan ulkopuolelle jäi kaksi lajia: Kävely ja moukari. Kävelijät saavat puhua omasta puolestaan. En tiedä miten hyvin Timanttiliiga konsepti sopii kärkikävelijöille, joten en aio kommentoida sitä. Sen minä kuitenkin tiedän että moukarin ainoa oikea paikka on Timanttiliigassa. Mutta jostain kumman syystä IAAF johto on asiasta eri mieltä. Heidän mielestä me emme kuulu joukkoon..


It is great for me to be able to announce that all events* of our sport will be touring around the world.”-Lamine Diack


Sitaatti on otettu pidemmästä lehdistötiedotteesta jota julkaistiin kesällä 2009. Huomatkaa sitaatissa löytyvää ”*” merkkiä. Se on siinä sen takia että lehdistötiedotteen lopussa mainitaan että ”Kaikki lajit” tarkoittaa ”kaikki lajit, paitsi moukari ja kävely” Tästä se sitten lähti. IAAF päätti että moukari ei ole osa Yleisurheilua. Tai periaatteessa on, mutta eihän moukaria kuitenkaan voida päästää hienoihin kisoihin. Sehän pilaisi kaiken.

IAAF kuitenkin lanseerasi samaan aikaan, korvauksena, Hammer Challenge sarjan. Se on sarja joka pyörii IAAFn toiseksi korkeimman tason, World Challenge, kilpailujen mukana. Miehillä hammer challenge alkoi kuukausi sitten, naisilla se alkaa tänään. Päivän kilpailu käydään Jamaican Kingstonissa, ja se on surullinen esimerkki moukarinheittäjien arjesta. Oma mielipiteeni on se että tämä sarja ei korvaa Timanttiliigasta sulkemista millään tavalla. Annan seuraavaksi muutaman esimerkin miksi minä olen tätä mieltä. Aloitetaan Kingstonin kilpailun aikataulusta:


Kuten näkyy. Moukarikilpailu käydään 5 tuntia, kyllä V I I S I tuntia ennen kilpailujen ensimmäistä oikeaa lajia (miesten keihäs on myös laitettu ennen avajaisia, mutta he kuitenkin saavat osallistua Timanttiliigaan). Naiset tulevat luultavasti heittämään lähes tyhjällä stadionilla. Oliko stadion tyhjä eilen Dohassa? Ei ollut! Miksi sitten IAAFn mielestä on reilua että moukarikilpailua heitetään tyhjällä stadionilla? Ja vielä suurempi kysymys kuuluu: Miksi IAAF ei ole puuttunut tähän mainosjulisteen?:


Tällainen touhu vetää sanattomaksi. Mainosjulisteessa siis lukee että illan tapahtumat (musiikkiesiintyjineen, ja kilpailuineen) alkaa kl. 15:30! Mutta naisten moukari alkaa jo kl 14! Eli naisten moukari ei järjestäjien mielestä edes kuulu koko kilpailutapahtumaan! En tiedä teistä, mutta mielestäni tämä touhu ei ole ihan reilua moukarinheittäjiä kohtaan. Eikä se nyt varsinkaan voida kutsua Timanttiliiga tason kohteluksi!!

Naisten moukarin lähtölista on laadukas. Kaikki mukana olevat voivat omien ennätyksien perusteella kamppailla finaalipaikasta Rion olympiakisoissa. Siltä heitä kohdellaan kuin roskasakkia. On vastenmielistä todeta että IAAF hyväksyy tällaista toimintaa. Eivätkä vaan hyväksy. He ovat tehneet kaikkensa jotta tilanne olisi juuri näin surkea. Miksi?

Moukarinheittäjät ovat todella oudossa tilanteessa. Lajiliiton tehtävä on ajaa oman lajinsa etua. FIFA tekee kaikkensa että jalkapallo kasvaisi, IIHF ajaa jääkiekon etua jne. Moukarilla tilanne on päinvastainen. Moukarinheittäjillä ei ole lajiliittoa joka haluaa auttaa lajiamme. IAAF haluaa toki edistää yleisurheilua. Mutta liiton mielestä se tarkoittaa sitä että yhtä lajia pitää syrjiä. Moukarinheittäjät ovat yksin, taistelussa tuulimyllyjä vastaan!

Seuraus Timanttiliigasta poisjäämisestä on tason romahdus. Olemattoman näkyvyyden ja arvostuksen syystä moukarinheittäjillä on vaikeaa panostaa täyspäiväisesti lajiinsa. Resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. Tämä näkyy selkeästi tilastoissa. Pawel Fajdek oli vuonna 2015 miesten puolella ainoa 80m heittäjä. Vuonna 2000 maailmassa oli 20kpl 80m heittäjiä. Vuosina 1996-2014 luku on vaihdellut 5-20 välillä. Yleensä se on ollut lähellä 10. Ja nyt siis vain yksi. Luulisi että IAAF heräisi ja yrittäisi tehdä jotain asialle. Turha toivoa, lajin alasajo vaan jatkuu..

Naisten puolella laji onneksi kehittyy. Mutta se on ihan luonnollista. Lajin nuoruus tekee sen että fyysiset rajat nykyisissä olosuhteissa eivät ole vielä saavutettuja. Mitta tuskinpa naisetkaan pysty kehittymään enää kauan, jos he eivät saa apua omalta lajiliitolta!

Minä pelkään! Viime vuosina minä olen oikeasti alkanut pelkäämään oman lajini olemassaolon puolesta.  Moukari on todella tukalassa tilanteessa. Kun katsoo miten moukarinheittäjiä kohdellaan, on vain ajan kysymys ennen kuin joku IAAFn johdossa on sitä mieltä että moukaria voisi poistaa kokonaan lajiohjelmasta, koska eihän laji kuulu edes Timanttiliigaan. Kuka nyt sitä kaipaisi? Onko moukarinheitto tuleva entinen yleisurheilulaji?

IAAF pomo Sebastian Coe ei ole (minun tietääkseni) puhunut sanaakaan moukarinheiton tilasta ollessaan liiton johdossa. Mutta hän on kyllä puhunut siitä että Yleisurheilu on nykyään liian tylsää ja sitä pitää nopeuttaa jotta nuorempi sukupolvi kiinnostuisi. Hän on sanonut että radikaaleja muutoksia tulee, ja ne tulevat lähivuosina! Uudistukset voivat toki olla hyväkin juttu. Mutta vähän pelkään sitä mitä uudistukset tuovat tullessaan. En ole varma että hän olisi valmis poistamaan lajeja. Mutta jos hän näkee tarvetta lajien karsimiselle, niin voitte olla varmoja siitä että moukari on eka laji joka lähtee. Syy on selvä. Kukaan ei kaipaa lajia jossa kukaan ei tunne urheilijoita! Ja kukaan ei tunne moukarinheittäjiä, vuosikymmenien jatkuneen syrjimisen jälkeen!

Yleisurheilu on ainutlaatuinen laji. Yksikään yleisurheilun lajeista (lukuun ottamatta ehkä maratooni) ei pärjää yksin, mutta yhdessä se tarjoaa mielenkiintoisen ja jännittävän kokonaisuuden. Yksilölajina se on siitä hieno että se tuo niin monelle eri ihmistyypille mahdollisuuden pärjätä. Aika moni yksilölaji on sellainen että ne keskittyvät yhteen juttuun. Esimerkiksi jousiammunnassa tuskin pärjää jos ei osaa tähdätä. Mutta jos ei pärjää yhdessä yleisurheilulajissa voi aina kokeilla toista. Tämä on yleisurheilun hienous! Samalla myös kilpailut ovat vaihtelua täynnä. Vähän juoksua, vähän heittoja ja vähän hyppyjä. Joskus joku kävelee. Kaikki yksittäiset lajit rakentavat yhdessä hienoa ja jännittävää kokonaisuutta. Minä haluan moukarinheittäjänä myös jatkossa olla mukana tässä hienossa kokonaisuudessa! Mutta saanko?

Suomeen on tällä hetkellä kasvamassa huikea moukarisukupolvi. On täysin mahdollista että moukarista on tulossa keihään kaltainen menestyslaji Suomalaisille. Mutta kysymys kuuluu: onko laji olemassa enää sinä päivänä kun nämä lupaavat urheilijat ovat valmiita menestymään? Ja vaikka se olisikin olemassa, niin onko heittäjien arvostus yhtä huonoa, tai jopa huonompaa, kuin mitä se nyt on? Toivosin että Suomalaiset yleisurheilujohtajat tekisivät kaikkensa jotta moukarinheiton arvostus maailmalla paranisi. Se olisi kaikkien Suomalaisten moukarinheittäjien etu. Ja samalla se on myös kaikkien Suomalaisten urheilufanien etu. Meillä ei ole monta lajia missä pärjätään maailmalla. Moukari on laji missä pärjätään. Jos laji olisi Timanttiliigassa, ja Suomalaiset pärjäisivät, niin se nostaisi samalla kiinnostusta Yleisurheilua kohtaan kotimaassamme. Tämä olisi hienoa, ja tärkeää!

Totuus on se että niin kauan kuin kukaan ei tiedä moukarinheitosta mitään, lajia on helpompi syrjiä, ja pahimmassa tapauksessa poistaa. Tästä syystä moni moukarinheittäjä on yrittänyt kertoa ongelmista. Minä yritän myös kantaa oma korteni kekoon. Unelmani on että moukari lähivuosina olisi mukana Timanttiliigassa. Se vaatii vaan sen että IAAF myös haluaisi. Koska tosiasia on: If there is a will, there is a way! Mutta miten IAAFää saataisiin haluamaan?

Yksi tapa muuttaa IAAFn mielipidettä on nostaa painetta heitä kohtaan. Ja ensimmäinen askel paineen nostamisessa on valistus. Moukarinheittäjät eivät pärjää yksin kamppailussa omaa liittoaan vastaan. Se on jo todettu. Siksi tarvitaan muidenkin urheiluystävien apua. Kun tarpeeksi moni haluaa moukarin mukaan Timanttiliigaan, niin IAAF on pakko antaa periksi! Auta meitä! Jos olet sitä mieltä että ajatuksissani on edes vähän järkeä, niin laita tämä jakoon. Se ei vaadi paljon sinulta, mutta se olisi suuri teko koko maailmanlaajuiselle moukariyhteisölle! Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti