maanantai 18. heinäkuuta 2016

Road to Oulu. Uran ensimmäiset Kalevan Kisat!



”Ei Suomen mestaruus ole mikään saavutus, loppujen lopuksi. Vaan Suomenmestaruudella lunastetaan lupa kilpailla ulkomaan kisoissa!” 
- Seppo Räty

Seppo on oikeassa. Harva muistaa kuka voitti 800m naisten suomenmestaruuden vuonna 1983. Mutta moni muistaa että Tiina Lillak voitti keihäänheiton maailmanmestaruuden samana vuonna. Tämähän on toki vaan ”suuren yleisön” näkökulma. Arvelisin että aika monelle se Suomenmestaruuskin tuntuu ihan kivalta. Tätä en toki voi tietää, koska en ole koskaan edes osallistunut aikuisten SM-kisoihin. Tähän tilastokummajaiseen tulee kuitenkin muutos tällä viikolla. Edessä on urani ensimmäiset Kalevan Kisat!
Neljäs kerta toden sanoo! Tarkoituksena oli jo päästä mukaan Kalevan Kisoihin, kun ne järjestettiin Vaasassa, vuonna 2013. Tämä unelma kuitenkin hukkui, oman inspiraationi kanssa, vesijuoksualtaan pohjalle.. Selkähän meni keväällä 2013 joten Vaasan reissu jäi kuin jäikin tekemättä.
Kalevan kisat järjestettiin vuonna 2014 Kuopiossa. Kesti kauan ennen kuin pääsin selkäongelmista eroon, joten kautta edeltävä talvi oli todella rikkonainen. Vasta keväällä pääsin heittämään kunnon heittotreenejä. Voi vaan todeta että aika loppui kesken. Kuopion reissu jäi 24cm päähän (SB: 56,76m. Raja: 57m).. Kyllähän se vähän harmitti..
Viime vuoden epäonnistuminen laitan Suomen Valtion ja myös maamme ilmaston piikkiin (Vaikka syyllinen loppupeleissä olin minä itse..)! Syksy ja alkutalvi menivät reenimielessä kohtuullisesti. Tammikuussa astuin Dragsvikin porteista sisään varusmiespalvelukseen. Muutaman viikon päästä kaikki oli päin helvettiä.. Selkä oli niin huonossa kunnossa että pahimpana päivänä vaadittiin tupla-annos kolmio-lihaksia rentouttavaa lääkettä.. Hektinen aikataulu + peilijäinen pihamaa + huonosti hoidetut kehonhuollot = Kivulias lopputulos.. Yritin sitten kuntouttaa itseäni, samalla kun opittiin miten soditaan.. Moukarin (ja selän) kannalta ei ihan optimaalisin yhtälö. Tässäkin kävi niin että aika loppui kesken. Kauden lopulla heitin tuloksen mikä olisi riittänyt Kalevan Kisoihin pääsyyn, mutta silloin oli jo aivan liian myöhäistä..
Mutta tänä vuonna onnistuin. Heti ensimmäisessä kilpailussa ylitin 60m, ja eilen tein uuden ennätyksen 61,01m. Samalla irtosi myös uran ensimmäinen yleisen sarjan mitali SFI-mestaruuskisoissa (Ruotsinkielinen urheiluliitto).
Lähden kisoihin tilaston 17. parhaana heittäjänä (mukana 20 moukaristia). Kalevan kisoihin pääsy on minulle kiva juttu, koska se on konkreettinen todiste siitä että minä, ainakin jossain määrin, osaan heittää moukaria. Minulla ei ole yhtään SM-mitalia juniorisarjoista. Maajoukkue edustukset ovat kiertäneet minua kaukaa. Mutta se että minä pääsen Kalevan Kisoihin, 21 vuotiaana (moukaristina olen vielä lapsen iässä), on todiste siitä että en ole ihan toivoton moukarinheittäjä!
Osallistuminen ei sinänsä saa olla mikään tavoite. Kisoissa pärjääminen pitää aina olla ensisijainen tavoite. Tässä pitää kuitenkin olla realistinen. En tule pärjäämään mitalimielessä, mutta finaaliin olisi kiva päästää. Se, jos se on realistinen tavoite, saatte päättää itse. Finaaliin vaadittu tulos on viimeisten 10 vuoden aikana liikkunut 63m-64m nurkilla. Luulen että tilanne on tänäkin vuonna sama. Se vaatisi aivan huippuonnistumista minulta. Uskon kuitenkin että omaan vaadittavat ominaisuudet sellaiseen heittoon. Eilen nimittäin heitin tällaisen kaunokaisen:
Heitto sinänsä ei tuntunut hyvältä, mutta katsomossa istuneet väittävät että se oli n. 62m heitto. Eikä minulla valitettavasti ollut mandaattia väitellä lippumiehen kanssa että olisin pysynyt ringissä.. :)  Jos huono heitto lentää 62m, niin miten pitkälle se hyvä heitto lentää?
Oli miten oli. Tulee olemaan siistiä päästää oikeiden urheilijoiden kisoihin! Tähtään siihen että laitan kolmen karsintaheiton aikana oma ennätykseni uusiksi. Voi toki olla vaikeaa onnistua kolmen heiton kisassa missä on 20 heittäjää mukana. Mutta onneksi tilanne on kaikille sama. Yllätykset kuuluvat urheiluun!
Ja muuten. Irene Lusikka voitti 800m Suomenmestaruuden vuonna 1983. Aika oli 2,08:15! Tiesittekö? Minä en ainakaan tiennyt..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti