tiistai 24. tammikuuta 2023

36 tuntia liikuntaa viikossa!

 Huippu-urheilu vaatii kurinalaisuutta, määrätietoisuutta ja paljon töitä! Harjoittelun pitää olla laadukasta ja määrällisesti runsasta. Harva tavallinen tallaaja edes ymmärtää kuinka paljon työtä huipputulokset urheilussa vaativat!

Tässä tekstissä en kuitenkaan puhu huippu-urheilusta vaan harrastamisesta kansallisella tasolla. Kuinkakohan moni tietää paljonko työtä esimerkiksi vuosittainen karsiutuminen Kalevan kisojen karsinnassa vaatii?

Eli miten minä juuri  tällä hetkellä harjoittelen?

 

13,823 Work In Progress Sign Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images -  iStock

Tällä hetkellä rytmitän harjoittelua niin, että vedän kaksi normaalia viikkoa, jonka jälkeen pidän kevyen viikon. Kovia viikkoja ei ole, mutta tämä lienee enemmän valmentajan huumoria, eikä todellisuutta. Normaalin viikon lopussa ainakin tuntuu tältä.

Heittomääriä on syksystä asti hiljalleen lisätty ja punttisalilla sarjapituuksia lyhennetty. Myös levytangon päässä olevien levyjen painoa on pikkuhiljaa lisätty ja tällä hetkellä liikutaan aika lähellä omaa ennätystasoani punttihommissa.

Viime viikon harjoitusohjelma näytti seuraavanlaiselta, kun ohjelmassa oli normaali viikko:

Maanantai:

Heittoharjoitus

1 km hölkkä + aitakävelyt + liikkuvuus
25 heittoa (7, 8, 9 kg)
Aitahypyt
Kuulanheitot (7 kg) 10 pyt + 10 ae
Keskivartalo
1 km loppuverkka

Tiistai:

Heittoharjoitus

1 km hölkkä + koordinaatiot + liikkuvuus
Alkupyöritys ketjulla 3x10/suunta 30kg+
25 heittoa (7, 8, 6)
Paikaltaan heitto 10/suunta 12 kg (60 cm varsi)
Keskivartalo
1 km loppuverkka

Keskiviikko:

Puntti

Pyörä + liikkuvuus + hyppynaru
Lämppätempaus 3x5 (40 – 50 kg)
Rinnalleveto 6,5,4,3,2 (110 -> 120 kg)
Jalkakyykky 6,5,4,3,2 (130 -> 165 kg)
Lisäpainoleuka 4x5
Situps 4x10 15 kg

Torstai:

Palauttava 20 min pyörä + 20 min soutu

Perjantai:

Heittoharjoitus

1 km hölkkä + aitakävelyt + liikkuvuus
25 heittoa (7, 8, 9 kg)
Aitahypyt
Kuulanheitot 10 pyt + 10 ae
Keskivartalo
1 km loppuverkka

Lauantai:

Aamupäivä Heittoharjoitus

1 km hölkkä + koordinaatiot + liikkuvuus
Alkupyöritys ketjulla 3x10/suunta 30kg+
25 heittoa (7, 8, 6)
Paikaltaan heitto 10/suunta 12 kg (60 cm varsi)
1 km loppuverkka

Ilta Puntti

Pyörä + liikkuvuus + hyppynaru
Lämppätempaus 3x5 (40 – 50 kg)
Rinnalleveto 5x5 100 kg (terävästi)
Boksikyykky 5x5 (100 -> 180 kg)
Step-up (40 cm penkki) 4x5/jalka 50 kg
Vastaveto 5x5 80 kg
Supervatsa 3x10

Sunnuntai:

Lepo!!

Eli viikkoon mahtuu neljä heittoharjoitusta ja kaksi punttia. Määrä ei ole mitenkään älytön, mutta tähän hetkeen ihan sopiva minulle. Yksittäinen heitto ja punttitreenihän kestää reilut kolme tuntia, joten viikkotasolla vietän aikaa hallilla reilut 20 tuntia. Tähän päälle, kun ottaa 16 tuntia liikunnanopetusta, niin voinee todeta, että viikkotasolla liikuntaa tulee ihan tarpeeksi. 

Pitää toki huomauttaa, että moukarinheittäjän (tai ylipäätään teholajin) harjoittelu on harvinaisen laiska näky ja suurin osa noista 20 harjoitustunneista ovat tuolilla istumista... Tämän lisäksi pyrin töissä säästämään energiaa treenejä varten, joten toi 16 tuntiakaan ei ole kovin aktiivista aikaa. Välillä tulee toki sekä treeneissä, että töissä hiki!

Tavoitteenihan on, että en tulevana kesänä jäisi kalevan kisojen karsintaan, joten tämä ohjelma on toivottavasti sellainen millä voi jopa päästää loppukilpailuun. Mutta tämä teksti toimikoon hyvänä esimerkkinä siitä, paljonko kansallisen tason puuhastelija oikein harjoittelee.Jos sinua siis kiinnostaa kansallisen tason urheilu, niin siitä vaan harjoittelemaan 20 h viikossa muutaman vuoden ajan, niin pääset ehkä mukaan Kalevan kisoihin, jos lahjakkuus riittää!

Yleisesti ottaen omat treenit sujuvat ihan hyvin tällä hetkellä. Ainahan johonkin kolottaa, mutta silti pystyn harjoittelemaan paremmin, kuin koskaan tällä hetkellä. Järkeä käyttämällä ja pienellä tuurilla toivon tämän jatkuvan kesään asti, jotta voisin ehkä (vihdoin) parantaa omaa ennätystäni.

Eipä minulla muuta.

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja Twitterissä.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Porkkalan Raivauspalvelu Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

maanantai 16. tammikuuta 2023

Lauri Markkanen vuoden urheilijaksi!

 Viime viikon urheilugaalassa pistettiin uunoja jakoon viime vuoden menestyneille urheilijoille. Gaalan tärkein palkinto oli ”vuoden jäsenmaksunsa maksaneiden urheilutoimittajien-liittoon kuuluvien urheilutoimittajien lempiurheilija kaudella 2022”! Kyseinen palkinto kulkee myös nimellä: Vuoden urheilija.

Äänestystä ennen ja myös sen jälkeen on käyty keskustelua siitä, että olisiko Lauri Markkanen pitänyt valita vuoden urheilijaksi Iivo Niskasen sijaan. Laurihan ”ei ole voittanut mitään”, mutta vasta argumenttina nostetaan yleensä lajin harrastajamäärä (450 miljoonaa).

Tämä argumentti ärsyttää minua, koska mielestäni harrastajamäärä on huono mittari lajin tasosta!

Tuleva vuoden urheilija?


Harrastajamäärien vertailu on siinä mielessä loogista, että mitä suurempi määrä ihmisiä tekee jotain, niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä lajin pariin tulee lahjakkaita ihmisiä ja tämän seurauksena lajin taso nousee.

Lauri Markkanen on NBAn pistepörssin sijalla 17, eli hänen takanaan on 449 999 983 koripalloilijaa, joka tekee hänestä käytännössä urheilullisen ylijumalan eikä oikein kukaan pysty edes haastamaan hänen saavutustaan Suomessa. Tämä on mielestäni kuitenkin aika laiskaa ajattelua.

Otetaan esimerkiksi meikäläinen, joka on parhaimmillaan heittänyt moukaria 65 metriä. Oma vaikutukseni maailman kärjen tasoon on olematon, vaikka päivittäin yritän olla parempi moukaristi. Yhtä lailla oma päätökseni jatkaa tai lopettaa urani ei mielestäni vaikuta Wojciech Nowicki oman tason arvoon, vaikka tämä päätös vaikuttaisi lajimme harrastajamäärään. Mielestäni 82 m moukarikaari ei olisi yhtään kovempi suoritus, vaikka maailmassa olisi miljoona 65 metrin heittäjää.

Huippu-urheilussa saavutusten arvo pitäisi siis arvioida muilla mittareilla. Esimerkiksi Markkasen tapauksessa arvion ei pitäisi laskea kaikkia höntsääjiä, vaan ainoastaan lajin huippu-urheilijoita. Itse ottaisin seuraavat seikat huomioon:

-Kuinka moni on panostanut lajiin tosissaan vähintään 30-vuotiaaksi asti

-Kuinka moni näistä on panostanut lajiin hyvissä olosuhteissa ja valmennuksessa

-Kuinka moni näistä omaa lajiin sopivia geenejä (esim pituus, räjähtävyys yms)

-Kuinka moni näistä on onnistunut välttämään kohtalokkaita loukkeja

-Kuinka moni näistä omaa urheiluun vaadittavat elämänhallintataidot

Tämän seulan jälkeen jäljelle jäävien pelaajien määrä on paljon 450 miljoonaa pienempi, mutta minulla ei ole hajuakaan monestako pelaajasta puhutaan. Eikä minua oikein edes kiinnostakaan, koska kuten alussa totesin, niin pidän harrastajamäärien vertailua laiskana ajatteluna.

Itse vertailen eri lajien suorituksia sillä, kuinka hyvä urheilija on, suhteessa siihen, kuinka hyvä lajissa on mahdollista olla. Esimerkiksi Lauri Markkanen on NBA:n sijalla 17 heitettyään 24,6 pistettä per peli. Sarjan paras pelaaja Luca Doncic on heittänyt 33,8 pistetä / peli. Ollakseen lajinsa paras niin Laurin pitäisi heittää 10 pistettä enemmän / peli. Joukkuelajeissa toki joukkueen vire vaikuttaa yksittäisen pelaajan vireeseen. Laurihan ei esimerkiksi pelaa kärkijengissä, mikä totta kai nostaa suoritusten arvoa.

Mielestäni minun tapani vertailla eri urheilijoita on ihan ok (hyvää tapaa ei ole). Esimerkiksi omaa urheilullista tasoa arvioidessa oma maailmantilaston sijoitus (303.) ei sano yhtään mitään, jos vertaan muisih yleisurheilulajeihin, tai vaikka koripalloon, mutta prosentuaalinen ero maailman kärkeen sanoo edes jotain.

Paras olisi kuitenkin arvostaa kaikkia lajeja ja urheilijoita niin hyvin, kuin mahdollista ja keskittyä enimmäkseen omaan tekemiseen!

Ennustan, että mikäli yleisurheilun MM-kisoista ei tule ensi kesänä moukarikultaa, niin Lauri Markkanen valitaan ensi vuonna vuoden urheilijaksi, mikäli nykyinen vire säilyy! Saa ottaa talteen. 

Eipä minulla muuta.

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja Twitterissä.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Porkkalan Raivauspalvelu Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

maanantai 9. tammikuuta 2023

Heikko ja hidas moukaristi!

 Viikonloppuna kävin Kuortaneella kauden toisella SFI leirillä. Harjoituskausi on sujunut suhteellisen hyvin (yhtä selkäkramppia lukuun ottamatta), joten oli heittoharjoittelun lisäksi mielenkiintoista tehdä testejä, missä pääsin mittaamaan nykyistä suorituskykyäni verrattuna syksyn ensimmäiseen SFI leiriin.

Testien tulos olikin sitten seuraava: Olen (vieläkin) heikko ja hidas (moukarinheittäjäksi), mutta kuitenkin vahvempi ja nopeampi syksyn tuloksiin verrattuna. Eli homma etenee (jonkinlaisessa) aikataulussa!

SUL moukarinheittokirjan ominaisuusnormisto


Suomen urheiluliitolla on oma ohjeellinen ominaisuusnormisto, joka kertoo millä tasolla tiettyjen testien tulokset pitäisi olla, jotta voi heittää moukaria tiettyyn mittaan. Normistohan perustuu keskiarvoihin, joten todellisuudessahan hajonta on suurta, mutta tulokset lienevät kuitenkin suuntaa antavia.

Testituloksia vertaillessa pitää kuitenkin ottaa huomioon, että suurin osa testeistä korreloivat varsin heikosti itse moukarinheiton kanssa ja paras moukarinheittäjän kunnon mittari lienee itse moukarinheitto. Testituloksetkin paranevat niitä tekemällä ja itse olen viime vuosina loukaantumisten takia testannut varsin vähän, joten olen siitäkin syystä aika huono joissain testeissä.

Selitykset sikseen ja tulokset pöytään!

Syksyn ja tammikuun testitulokset suhteessa ominaisuusnormistoon. Taulukossa näkee millä ominaisuuksilla "voi heittää" 65, 70 ja 75 metriä.

Kuten kuvasta huomaa, niin leirien välissä on tapahtunut positiivisia asioita sekä kuulaheitoissa, että 5-loikassa. Vauhditon pituus sen sijaan on vielä luvattoman heikolla tasolla, kun taas punttitulokset ovat varsin lähellä meikän omaa ennätystasoani.

Sinistä osaa katsoessa on mielenkiintoista todeta, että olen heittänyt moukaria päälle 65 metriä, vaikka en ole ikinä ollut lähelläkään ominaisuusnormiston ”vaatimuksia” kyseiselle tulokselle. Sitä pidemmät kaaret vaatisivat sitten vielä kovempia tuloksia. Olen joskus tulkinnut tilannetta silleen, että heittotekniikkani on ihan ok, kun heikoilla ominaisuuksillani olenkin heittänyt suhteellisen pitkälle.

Lista tarjoa penkkiurheilijalle suuntaa antavan kuvan siitä minkä tason urheilijoita kärkimoukarinheittäjämme ovat! Apina-aivoja käyttämällä luulisi, että näitä testituloksia parantamalla saisi myös moukarin lentämään pidemmälle! Ja näinhän se onkin! Ehkä… Joskus…

Olen esimerkiksi tämän päivän testitulosten perusteella parempi urheilija verrattuna kauteen 2018 jolloin heitin ennätykseni, mutta silti seiska ei ole (vielä) lentänyt pidemmälle. Tiedän myös urheilijoita kenen tulokset ovat parempia kuin omiani, mutta nämä eivät siitä huolimatta ole minua parempia. Jotkut urheilijat ovat myös heittänyt todella pitkälle, vaikka ominaisuudet eivät periaatteessa "pitäisi riittää" siihen.Urheilu on siis aina keskiarvotaulukkoja monimutkaisempaa. Fyysisten ominaisuuksien kehittäminen kannattaa kuitenkin (lähes) aina.

Harjoitukset jatkuvat kevyemmällä viikolla varsin hikisen joululoman jälkeen. Nyt tammikuussa lisätään heittomääriä suhteessa syksyyn. On kiva harjoitella, kun kroppa ottaa treeniä vastaan, eikä kolota koko ajan. Itseäni tuntien tämä vaihe ei kuitenkaan kestä kovin monta päivää, joten pitää nauttia näistä hetkistä!

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja Twitterissä.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Porkkalan Raivauspalvelu Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café