Sivut

lauantai 14. tammikuuta 2017

Urheilu + Alkoholi = "It's complicated"



Muutama päivä sitten koko urheilumaailma kohahti. Otsikko otsikkojen perään. Skandaali! Suomalainen mies joi olutta! Julkisesti!

Kyse on siis tästä! Huuhkajien johtohenkilökuntaan oli istunut baarissa, oluttuoppien äärellä, kesken käynnissä olevaa harjoitusleiriä. Päällään miehillä oli maajoukkueen edustusvaatteet. Tätä Ruotsin paikalla olevat mediaedustajat piti todella ammattitaidottomalta toiminnalta.

Jos totta puhutaan, niin kyseinen tapahtuma ei saanut niin suurta huomiota, edes Suomessa. Mutta tapaus pani minut kuitenkin miettimään alkoholin ja urheilun yhdistelmää. Tämä suhde ei aina ole ongelmaton. Jos molemmilla osapuolilla olisi Facebook tili, niin parisuhde status olisi takuulla ”it’s complicated”.

Aloitetaan sillä että avaan omaa näkemystäni tätä mahtavaa viisauden juomaa kohtaan. Suosittelen että istut alas. Tulen nimittäin paljastamaan jotain tajunnan räjäyttävää. Istutko tukevasti? Oletko valmis? Okei, tässä se tulee: En ole koskaan ollut humalassa! Kyllä. Luit oikein. Olen Suomalainen, 21 vuotias mies, joka ei ole koskaan juonut itseltäni jalat alta. Olen suomeksi sanottuna ”erilainen nuori”.

Tähän paikkaan sinä varmaan mietit, että miksi ihmeessä? Se on mielestäni ihan asiallinen ja oikeutettu kysymys. Pakkohan siihen on olla joku syy, miksi ihminen päättää poiketa joukosta. Koska alkoholi kuuluu kulttuurimme, enkä näe että siinä olisi mitään väärää tai ongelmallista. Itseäni se vaan ei ole koskaan sytyttänyt.

Sanoisin että 15 ikävuoteen asti ei olisi tullut kuuloonkaan juoda alkoholia. Sen verran hyvää kasvatusta olen saanut vanhemmiltani. Sain toki joskus maistaa vähän kotona, mutta ei olisi tullut mieleenkään juoda kunnolla. En olisi uskaltanut. Sitten, 15–18 ikävuosina, syy olla juomatta alkoi pikku hiljaa muuttumaan. Urheilu oli sen verran kova juttu minulle että se vei suurimman osan ajastani. Olen myös todella kauan ollut sitä mieltä että urheileminen ja alkoholi eivät missään nimessä kuulu yhteen. Näistä syystä ei ole vaan koskaan tehnyt mieli juoda kunnolla. Koen että haittoja on monta, ja hyödyt olemattomat. Ei se sen vaikeampaa ole.

Etenkin nyt opiskeluaikana olisi mielestäni aivan järjetöntä juoda. Ja tiedostan olevani vähemmistössä tämän ajatukseni kanssa. Opiskeluelämä näyttää tosin hauskalta. Jatkuva hengailu hyvien kavereiden kanssa, pienessä nousuhumalassa, ei ole ollenkaan pöllömpi elämäntapa. Mutta ongelmana on se, että urheilijan elämä on 1000 kertaa kivempaa!

Syy miksi vältän alkoholia tällä hetkellä, on ensinnäkin se, että mielestäni myrkyn juomisessa ei ole paljon järkeä. Koska onhan alkoholi myrkkyä. Sitä on vaan helpompi myydä alkoholi-nimen alla. Olisi esimerkiksi mielenkiintoista tietää mitä tapahtuisi jos ALKO vaihtaisi nimeään hermomyrkky-kaupaksi. Jotenkin luulen että myynti vähenisi. Ja myrkyn juominen ei ainakaan paranna urheilusuoritusta. Tiedän että maailmassa on sellaisia urheilijoita jotka voivat yhdistää urheilun ja alkoholin, jopa menestyksekkäästi. Mutta itse en koe olevani tarpeeksi lahjakas että voisin juoda alkoholia. Urheilu vaatii kuitenkin niin paljon työtä, että mielestäni on järjetöntä jarruttaa kehitystä tietoisesti. Alkoholin pois jättäminen on kuitenkin todella helppoa!

Toinen syy miksi vältän alkoholia, on että se on niin kallista. Urheilevana opiskelijana rahaa ei ole ainakaan liikaa. Ja alkoholi/juhliminen on todella kallista. Mieluimmin laitan rahat ruokaan ja kehonhuoltoon, kuin niin sanottuun juhlimiseen. Minun mielestäni juhlaan pitää olla joku syy. Ja kunhan teen asiat kunnolla talvella, saan sitten juhlia kesällä (kisoissa, ei baarissa)!

Olen siis sitä mieltä että itseään vakavasti ottava urheilija ei juo itsensä humalaan kisakaudella/harjoituskaudella. Enkä myös näe syytä tähän ylimenokaudellakaan, mutta jos on pakko, niin ajoittakoon se typerä humala siihen aikaan. Absolutiksi ei kuitenkin tarvitse ryhtyä. Jos joku tarjoaa sinulle kuohuvaa, arvokisamitalin johdosta, niin siitä vaan. Mutta itse jättäisin juomisen silloinkin maksimissaan pariin lasiin. Ja voi se kovantasoinen triathlonistikin vetää yhden oluen palautusjuomaksi. Olen ymmärtänyt sen olevan tehokasta. Mutta urheilija humalassa on pelkkää pelleilyä!

Urheilijoiden siis ei pidä juoda. Mutta se ei tarkoita sitä ettei urheilua tuotteena voisi yhdistää alkoholin kanssa. Urheilutapahtuma on viihdetapahtuma. Ja aika suuri osa ihmisistä viihtyy paremmin jos tarjolla on alkoholia. Mielestäni maltillinen juominen pitäisi olla sallittu urheilukatsomoissa (ei pelkästään syrjässä olevalla anniskelualueella). Kuitenkin muistaen että katsomo pitää myös olla lapsiystävällinen paikka. Jos jollain tapaa pystyisi välttää turha örveltäminen, mutta silti sallia juominen, niin tilanne olisi täydellinen. Luulen että se lisäisi kiinnostusta urheilutapahtumia kohtaan. Tämä on kuitenkin luultavasti mahdotonta Suomessa. Alkoholilait ovat sen verran kovia, eikä niitä lähivuosina muuteta urheiluystävällisimmäksi.

Ja lopuksi. Onko se ok että Suomen A-maajoukkueen johto juo olutta Suomi-verkkareissa? En oikeastaan tiedä miksi se ei olisi ok? Kyseessä on toki työmatka, ja silloin pitää tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Mutta en näe miksi johtajat, vapaa-ajallaan, eivät saisi ottaa tuopillisen. Periaatteessa toki näen, että olisi ehkä ollut fiksua vaihtaa vaatteita ennen baariin menoa, mutta ei se nyt maailmaa kaada vaikka aikuinen mies joisikin olutta verkkareissa. Kännäily olisi sitten ihan eri juttu. Suomalaisena urheilufanina kuitenkin toivon että pelaajat olivat tekemässä jotain ihan muuta. Haluaisin pikku hiljaa nähdä, että huuhkajat selvittäisivät tietään arvokisoihin! Ja sinne ei päästä olutta juomalla!

Eteenpäin!

1 kommentti:

  1. Se on hyvä että odottaa mahdollisimman kauan, ennenkuin nauttii alkoholia ensimmäisen kerran. Ja rajansa täytyy tuntea. Kuitenkin sitä joskus voi kohtuudella ottaa, niin kauan kunhan se ei ole ongelma tai tulee mieleen esimerkiksi lähteä ajelemaan autolla vaikutuksen alaisena. Meidänkin tuttu on nyt siinä pisteessä, että tarvitsee autoonsa alkolukon asennettuna. https://viestipaja.fi/autovarustelut-henkiloautoihin/

    VastaaPoista