Sivut

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Moukarisyrjintäneuvosto



Hyi kauheata. Nyt meitä syrjitään taas. Siis moukarinheittäjiä. Tällä kertaa asialla on Joensuun kaupungin moukarisyrjintäneuvosto! He ovat ilkeydessään päättäneet, että moukarinheittäjiä ei missään nimessä saa päästä harjoittelemaan muiden kanssa, vaan moukaristin paikka on lumihangessa! Milloin tämä maailmanlaajuinen syrjintä loppuu? Kärsimme! Auttakaa!

No... Vitsit sikseen. Joulun alla sanomalehti Karjalainen julkaisi mielenkiintoisen, Jarmo Sieviläisen kirjoittaman,  jutun Markus Kokkosesta! Mainittakoon että Kokkonen on yksi niistä jotka ovat monesti motivoineet minua, ottamalla SM-mitalit nenäni edessä junnu SM-kisoissa... Ja kyseessä on luultavasti myös seuraava Suomalainen 70m heittäjä. Kokkonen tähtää ensi kesänä ainakin u23 EM-kisoihin, missä hän luultavasti taistelee ainakin finaalipaikasta.

Jutun voi lukea kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ! Jos ette kuitenkaan jaksa lukea koko tekstiä, niin teen pienen yhteenvedon. Kokkonen harjoittelee, niin kuin moni muukin Suomalainen moukarinheittäjä, talvisin ulkona. Heitot suoritetaan lämmitetystä ringistä. Kyseisellä kentällä ei ole valaistusta, mikä tuo haasteita, koska Kokkonen on päivisin koulussa, ja pimeällä ei pysty heittämään. Haasteita tuo myös lumisateen mahdollisuus, mikä tekee ringistä likkaan, koska kovilla pakkasilla vesi jäätyy ringin pintaan. Ja se kova pakkanen on myös yksi ongelmista. Se lisää nimittäin loikkaantumisriskiä, kun nivelet ja lihakset jäätyvät. Itse olen heittänyt -14 asteen pakkasilla. Se kyllä onnistuu, kunhan ei tuule. Mutta loukkaantumisriskin lisäksi myös heittojen laatu kärsii. Enkä usko, että moni muu nopeusvoimalajin edustaja tekisi maksimaalisia lajisuorituksia sellaisessa säässä. Mutta moukarinheittäjänä tämä on pakko tehdä, jos ei löydy parempia olosuhteita…

Joensuussa löytyy kyllä monitoimihalli (Joensuu areena). Siellä pystyy harrastamaan kaikkia yleisurheilulajeja, paitsi moukarinheittoa. Moukarilasit päässä tähän ei löydy muuta syytä kuin vi**uilu. Mutta ei ne selitykset parane paljon, vaikka ottaisikin kyseiset lasit pois. Joensuun kaupungin vapaa-aikajohtaja Timo Heinonen sanoo, että kaupunki ei tule mahdollistamaan moukarinheiton areenassa turvallisuus- ja rahasyihin vedoten. Hän kuitenkin avaa mahdollisuuden sille, että moukarinheittäjät kyllä saavat rakentaa oman heittopaikan hallissa löytyvään huoneeseen, kunhan ne maksavat, ja rakentavat sen itse. Heinonen selittää myös, että kaupungin tehtävä ei ole tukea huippu-urheilua, vaan perusliikuntapaikkojen rakentaminen ja ylläpito.

Käydäänpä läpi näitä argumentteja. Aloitetaan viimeisestä. Heinonen selventää, että yleensä perusliikuntapaikkojen rakentaminen tukee myös urheilua. Esimerkkeinä voi ottaa uimahallit ja jäähallit. Siinä Heinonen on ihan oikeassa, että moukaripaikan rakentaminen ei palvele ketään muuta paitsi moukarinheittäjiä. Mutta jos ajattelisi niin kuin Heinonen, niin Suomessa ei olisi yhtään valtion/kuntien rahoittamaa yleisurheiluhallia… Laji on kokonaisuus monesta pienestä lajista. Yksikään yksittäinen laji ei pärjäisi yksin, mutta kokonaisuutena yleisurheilu on erittäin vahva ja monipuolinen laji! Ja Heinonen puhuu myös itseään pussiin, kun hän sanoo että kaupunki ei tue huippu-urheilua. Hallin juoksuradalla on Mondo-pinnoite. Perusliikuntapaikalle olisi varmasti löytynyt halvempikin kumimatto, mutta Mondo palvelee pikajuoksua hyvin. Aitojen hankkiminen on myös turhaa, koska eihän kuntoilija tarvitse aitoja, kun hän lähtee lenkille. Mietin myös, että kuinka monella kuntoilijalla on tapanaan hypätä seivästä kuntolenkkinsä aikana? Ei varmaan monella, mutta silti kaupunki on laittanut rahoja seiväshyppykalustoon. Listan voi tehdä vielä pidemmäksi. Mutta luulenpa että pointtini tuli selväksi. On ilmiselvää, että yleisurheilun vahvan aseman vuoksi olosuhteita on rakennettu huippu-urheilua silmällä pitäen. Ja tästä etuoikeutetusta asemasta pitää olla erittäin kiitollinen. Kaikilla lajeilla ei ole yhtä hyvä tilanne. Mutta kysymys kuuluu: Miten on mahdollista, että rahat sattuivat riittämään kaikkeen muuhun, PAITSI moukarihäkkiin??!

Toinen argumentti oli turvallisuus. Tämä on todella tärkeää muistaa, kun kyse on moukarinheitosta. Mutta tämä pitää muistaa silloin kun RAKENNETAAN häkkiä. Se ei ole syy olla rakentamatta sitä. Areenasta löytyy kiekonheittopaikka. Tämä on (ymmärtääkseni) sijoitettu kaarteiden sisäpuolelle. Tämä ei silti pitäisi estää moukarinheittoa. Esimerkiksi Vaasan Botnia-hallissa heittopaikka on sijoitettu samalla tavalla, ja siellä heitetään moukaria. Keihäänheittäjä Anssi Liimatta toteaa tekstissä, että häkin vois hienosäätää moukarikelvolliseksi noin 1000 eurolla. Kaupungin hinta arvio on 20 000€, mutta siihen kuuluu toisen häkin rakentaminen eri huoneeseen. Ja tämän pitäisi moukarinheittäjät maksaa omasta pussistaan. Mutta tämä olisi turhaa, koska jo olemassa olevan häkin parantaminen riittää!

Yhteenvetona voi todeta, että kyseessä ei ole muuta, kun osaamattomuutta ja/tai haluttomuutta. Yleisurheilu on kokonaisuus! Yksikään laji ei pärjää yksin, mutta yhdessä ollaan vahvoja. Valitettavasti moukarinheittäjä on voimaton näissä tilanteissa. Muiden lajien edustajathan ovat tyytyväisiä. He ovat saaneet Mondo-ratansa, hiekkalaatikkonsa (joka ei ole jäässä), hyppypatjansa ja HALLINSA! Eikä heitä kiinnosta moukaristien tilanne, koska eihän he kesäisinkään näe meitä niin usein (koska silloinkin ollaan jollain syrjäisellä hiekkakentällä heittämässä yksin). Me olemme taas se laji joka jää syrjään… Emmekä pääse tästä millään pois, koska heittäjiä on niin vähän… Kaikki yleisurheilupaikat ovat kalliita. Yhdenkään yksittäisen lajin suorituspaikan rakentaminen ei voida selittää kansanterveydellä. Mutta silti moukarinheitto on se yleisurheilulaji joka pitäisi maksaa suorituspaikkansa omasta pussistaan. Miksi? Kohta alan oikeasti uskomaan, että minun vitsinä keksimä moukarisyrjintäneuvosto on oikeasti olemassa.

Ei tämä maailma kaadu siihen, että moukarinheittäjät joutuvat heittämään ulkona. Se ei haittaa ketään muuta kuin moukarinheittäjiä. En vaan näe miksi näin pitäisi olla. Kun järkevää syytä ei löydy. Lopuksi pitää kuitenkin todeta, että valtaosassa Suomen (suurista) yleisurheilu-halleista moukarinheitto on mahdollista. Enkä näe yhtään syytä miksi näin ei voisi olla Joensuussakaan! Moukarinheiton tilanne on muutenkin parantunut Suomessa viime vuosina. Toivotaan että tilanne paranee Joensuussakin.

Eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti