Sivut

sunnuntai 27. huhtikuuta 2025

Jumppamaikan teesit!

-----

MAINOS: Välineet koululiikuntaan, yleisurheiluun yms. osoitteesta funraise.fi ! Käykäähän katsomassa mikäli sponsorillani olisi tarjolla jotain mitä tarvitsette!

-----

Kuten moni varmaan tietää, niin harrastelen moukarinheiton ohella liikunnanopettajuutta. Urani kolmas kesäloma lähestyy kovaa vauhtia ja kyllähän kyseinen duuni on suurimmalta osin oikein mukavaa.

Nykyisessä opetussuunnitelmassa (OPS) on kuitenkin yksi suuri valuvika: Fyysistä suorituskykyä ei saa arvioida!

Tämä on mielestäni hölmöä ja tässä postauksessa kerron miksi!


Aloitetaan kuitenkin avaamalla näkökulmani taustoja. Omat opintoni alkoivat vuonna 2016 jolloin nykyistä opetussuunnitelmaa oltiin juuri ajamassa peruskouluihin. Olen siis tämän nykyisen OPSin kasvatti ja koen sen olevan monella tavalla hyvä. Samalla pitää todeta, että minulla ei ole kokemusta aikaisemmista versioista OPS:ista, joten en pysty vertailemaan miten ne toimivat käytännössä.

Liikunta arvioidaan tänä päivänä 10 eri kriteerin mukaan, joista puolet liittyvät taitoihin ja puolet tuntityöskentelyyn. Fyysisten kunto ominaisuuksien arvioiminen on kiellettyä. Edellisessä OPS:issa (2004) ei minun tietääkseni kehotettu arvioimaan fyysistä kuntoa, mutta ei sitä kiellettykään, joten siksihän sitä varmaan tehtiin. Nykyisessä OPS:issa tätä oletettavasti kiellettiin, jotta liikunnan ilo säilyisi mahdollisimman monella.

Tässä tulee muutama perustelu miksi fyysistä suorituskykyä mielestäni pitäisi arvioida:

1. Oppilaat eivät tajua olevansa huonossa kunnossa

Kirjailija Jan Guillou sanoi joskus, että maailma on täynnä huonoja kirjailijoita. Syynä on se, että joka luokalla joku kirjoittaa aina ryhmän parhaimmat esseet. Tämä saa tästä pätevyyden kokemuksia ja ryhtyy kirjailijaksi huomaten, että oma taso ei riitäkään aikuisten maailmassa.

Vastaava tilanne on olemassa koululiikunnassakin. Luokan paras oppilas saanee yleensä arvosanaksi 9 tai 10 ja määrittää ryhmän muille oppilaille hyvän kunnon mittarin. Tässähän ei ole ongelmaa, mikäli kyseinen oppilas on oikeasti hyväkuntoinen.  Mutta mikäli oppilas onkin objektiivisin mittarein ainoastaan keskitasoa, niin koko ryhmän tavoitehorisontti hämärtyy ja vaatimustaso laskee. Etenkin urheiluseuratoiminnan piirissä olevat nuoret kaipaisivat mielestäni enemmän tukea siihen, mikä on oikeasti kelvollinen fyysinen suorituskyky.

2. Tuntityöskentelyyn kompastuvat oppilaat

Kuten mainitsin aikaisemmin, niin 50 % liikunnan arvosanasta tulee tuntityöskentelystä. Nämä tavoitteet ovat todella kovat, mikäli oppilas on luonteeltaan vähän villimpi tapaus keskellä murrosikää. Teini ei aina jaksa yrittää täysillä, keskittyä tekemiseen, antaa työrauhaa ja kannustaa kaveria.

Tällöin liikunnallisesti innokas ja hyvässä kunnossa oleva saa helposti alemman numeron koululiikunnasta, mikä saattaa olla lannistavaa. Eli hänen liikunnallisuutensa jää OPS:in kriteerien takia varjoon, koska hän on normaali kasvava nuori (murrosikä kaikkine käänteineen) tai varustettu ”väärällä” perusluonteella! Vaikka tuntityöskentelyn tavoitteet ovat mielestäni isossa kuvassa hyvät, niin ne ottavat liian ison siivun arvioinnissa.

3. Hyväksytty numero ei vaadi käytännössä minkäänlaista fyysistä suorituskykyä

Nykypäivänä arvosanan viisi saaminen ei vaadi kovin monen askeleen ottamista (mikäli osaa tulla tunnille ja läpäisee tuntityöskentelyn vaatimukset). Koen kuitenkin, että liikunnan läpäiseminen tulisi olla todiste tietyn fyysisen tason saavuttamisesta. Tämä olisi tärkeää kansanterveyden ja toki yksittäisen oppilaan kannalta!

4. Vaatimustaso ei ole ilon tappaja

OPS on luonteeltaan erittäin myönteinen liikuntaa kohtaan ja pyrkii luomaan mahdollisimman positiivisen liikuntakokemuksen kaikille. Tämä on luonnollisesti hyvä asia! Liikunnasta myönteisten kokemusten saaminen vaatii kuitenkin sen, että fyysinen suorituskyky on riittävällä tasolla, koska kellään ei ole hauskaa, jos ei jaksa. Siksi olisi hyvä, jos vaatimustaso nousisi fyysisen kunnon osalta, niin liikunnan ilo tulisi sivutuotteena. Nykyisessä OPS:issa mainittu oman fyysisen tason tiedostaminen ja sen kehittäminen ei mielestöni riitä motivaattoriksi, jos tulosta ei arvioida.

---

Mikäli minä saisin yksinvaltiaana päättää opetussuunnitelman rakenteesta, niin siihen tehtäis seuraavat muutokset:

-Säilytetään nykyisen OPS:in hyvät asiat (suurin osa), mutta lisätään fyysisen kunnon arviointi, jotta arvioinnin jako olisi 33 % taitoa / 33 % kuntoa / 33 % tuntityöskentelyä.

-Tutkittuun tietoon nojaten luodaan fyysisen kunnon taulukko eri ominaisuuksiin (MOVE-mittausten terveysajattelua hyödyntäen), joka määrittelee mikä arvosanaa tulee mistäkin suorituskyvystä. Tämä pitää luoda silleen, että se toimii sekä testimuodossa, että opetuksen seassa (=ei vaadita juuri tiettyjen testien teettämistä opettajilta, vaan jokainen voi soveltaa sen omaan opetukseen. MOVE testejäkin pitäisi toki mielestäni myös arvioida).

-Poistetaan kompensaatioperiaate fyysisen kunnon osalta arvosanasta viisi! Eli nykyään voi kompensoida heikompi osaaminen vahvemmalla osaamisella, mitä tarkoittaa, että esim liikunnan kaikki 10 tavoitetta ei tarvitse olla hyväksyttyjä saadakseen hyväksytyn arvosanan. Fyysisen kunnon osalta en kuitenkaan sallisi tätä, vaan haluaisin selkeät fyysisen kunnon terveyslähtöiset rajat. Tällöin peruskoulun todistus olisi myös todiste siitä, että oppilaalla on terveytensä kannalta tarpeeksi hyvä fyysinen suorituskyky pärjätäkseen elämässä!

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja X:ssä

Eteenpäin!

YHTEISTYÖSSÄ:

funraise.fi

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti