Sivut

perjantai 9. joulukuuta 2022

Yleisurheiluliiga!

 Yleisurheilun ammattilaisuus ei periaatteessa ole olemassa! Maailman kärkiurheilijat toki kykenevät ostamaan kalliimpaa voileipäkinkkua lajin tuomilla tuloilla, mutta suurin osa urheilijoista joutunee hankkimaan elantonsa muualta. Yleisimmät tavat suomessa lienevät opiskelu tai kaksoisura (joko palkkatyöläisenä tai SoMe yrittäjänä).

Aina silloin tällöin pohdin, jos oikea ammattilaisuus olisi meidän lajissammekin mahdollinen?! Siis sellainen missä urheilijoille maksetaan palkkaa urheilemisesta!

Mitä jos meillä olisi yleisurheiluliiga?!

Tulevat Tapahtumat › Lajit › Yleisurheilu › – Suomen Kuurojen Urheiluliitto  ry

Yleisurheiluliiga olisi kansallinen kilpailusarja, missä maan parhaat urheilijat kilpailisivat paremmuudestaan kärkiseurojen väreissä. Kilpailut olisivat viikonloppuisin järjestettyjä kaksipäiväisiä tapahtumia ja pisteitä jaettaisiin sijoitusten perusteella ruotsiottelu tyyliin. Sarjan lajivalikoima kattaisi yleisurheilun kaikkia arvokisalajeja ja urheilijat saisivat palkkaa urheilemisesta.

Ketkä olisivat mukana?

On tärkeää varmistaa sarjan valtakunnallinen asema ja tämä onnistuu ottamalla mukaan valtakunnan 10 parasta urheiluseuraa. Pääsarjan alapuolella olisi 1-divari, johon pääsee ilmoittautumalla. Yleisurheiluliiga olisi luonnollisesti auki ja joka kesän jälkeen divarista nousee kaksi uutta seuraa ja kaksi tippuu ulos liigasta.

Liigaseurat "kaudella 2023"

 

Liigan kilpailuohjelma!

Jokaisella liigaseuralla olisi yksi kotikilpailu / kausi. Kilpailusarja kestäisi reilut neljä kuukautta alkaen toukokuun alusta. Yhteensä olisi siis 10 liikaviikonloppua. Tällöin kesään mahtuisi myös Kalevan Kisat, karnevaalit, arvokisat ym. Kesän lopussa eniten pisteitä kerännyt seura voittaa!

Moni talousnörtti varmaan nyt ihmettelee miksi niitä tapahtumia ei voisi olla enemmän?! Syy siihen on se, että urheilijoille pitää tarjota mahdollisuus ylläpitää hyvää tuloskuntoa ja samalla mahdollisesti kiertää kansainvälisiä kisoja keräämässä rankingpisteitä arvokisoihin. Liian tiivis liigaohjelma ei siis olisi urheilullisesti järkevä.

Urheilijat ja valmentajat!

Jokainen seura olisi velvoitettu palkkaamaan vähintään yhden urheilijan / laji. Juoksulajeissa olisi kuitenkin sallittua tuplata (esimerkiksi sama urheilija juoksee sekä 100, että 200 metriä). Jokaisella seuralla olisi siis 35 – 40 urheilijaa palkkalistoillaan. Loukkaantumisen sattuessa seura saisi pikahälytyksellä palkata urheilijoita ykkösdivarista.

Tämän lisäksi seuran pitäisi toki palkata 1 – 2 valmentajaa jokaista lajiryhmää kohden, mikä tarkoittaisi, että jokaisella seuralla olisi noin 10 valmentajaa. Yleisurheiluliiga mahdollistaisi ammatin 400 urheilijalle ja 100 valmentajalle!

Paljonko tämä lysti maksaa?

Rehellinen vastaukseni on, että minulla ei ole hajuakaan, mutta luultavasti aika paljon! Jos hypoteettisesti leikitään, että kaikki urheilijat ja valmentajat saisivat 3000 € / kk, niin työnantaja (eli seura) joutuisi maksamaan noin 5000 € / työntekijä kaikkine sivukuluineen.  Noin 40 urheilijan ja 10 valmentajan palkkojen vuosibudjetti olisi siis 3 miljoonaa euroa / seura!

Urheilijoiden ja valmentajien lisäksi seuran palkkalistoilla olisi toki muitakin toimijoita (hallinto, markkinointi, huolto yms) ja muitakin kuluja on varmasti liittyen harjoitusolosuhteisiin ja matkoihin yms. Yhteensä luulisin, että seuran toiminta pyörisi hyvin noin 3,5 – 4 miljoonan vuosibudjetilla ja kaikki tämä pitäisi kustantaa yhden tapahtuman lipunmyynneillä (näin suuria stadioneita ei suomessa ole...), liigan palkintorahoilla ja seuran yhteistyökumppaneilla!

Onko tässä järkeä?

Ei sitten alkuunkaan… Yleisurheilu on lajina sellainen, että ammattilaisuus on taloudellinen mahdottomuus. Urheilijoita on liikaa ja tapahtumia liian vähän. Eikä tästä pulmasta pääse eroon rikkomatta lajia heittämällä puolet lajeista pihalle ja luopumalla hyvän tuloksen tavoittelusta (=lisäämällä tapahtumia).

Onneksi laadukas yleisurheilu toimii ilman ammattilaisuuttakin. Pieni osa maailman kärkiurheilijoista tienaa hyvin ja loput hoitavat rahoituksensa tavalla tai toisella. Itse en ainakaan keksi tätä nykymallia parempaa vaihtoehtoa!

Saa olla eri mieltä!

Vai keksiikö joku tavan, jolla yleisurheilusta voisi tehdä ammatin?!

Voit seurata meikäläisen touhuja Instagramissa ja Twitterissä.

Eteenpäin!

---

YHTEISTYÖSSÄ:

Kolarikorjaamo Oy Auto Ljungqvist Bil Ab

funraise.fi

Tim-Nordic Oy

Porkkalan Raivauspalvelu Oy

Köklax Tandläkare

Lill-Breds - Bärgård & Café

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti