Sivut

tiistai 22. elokuuta 2017

E-urheilu - Pilvilinna joka tulee romahtamaan!



Tämä on teksti urheilusta. E-urheilusta. Suomen tulevasta kansallislajista! Tämä on suoraa puhetta ihmiseltä joka ei tajua lajista pätkän vertaa. Aloitetaan avautumistani näyttämällä pientä otetta Hannu Itkosen tekstistä (Nuorten liikkumisen muuttuvat muodot, tilat ja tavoitteet) joka löytyy ”Liikunnan Areenat” nimisessä kirjassa.


 Jätetään kuvan sisältö hautumaan. Palataan siihen ihan kohta!

Suomalainen E-sporttaaja, Lasse Urpilainen, oli reilu viikko sitten mukana joukkueessa (Team Liquid) joka voitti The International-turnauksen reilu. Peli oli Dota 2 ja voittosumma varovaiset 10802756$ (=n. 10 miljoonaa dollaria)! Pyydän anteeksi, jos jokin tieto meni väärin. Olen nimittäin ihan pihalla E-urheilusta!

Iltapäivälehdet reagoivat voittoon normaaliin tapaan! E-urheilu on loistava tapa kerätä klikkejä. Otsikkoon vaan laji ja voittosumma, niin perinteisen urheilun edustajat ryntäävät paikalle kertomaan, että eihän tuo tietokoneen tuijottaminen mitään urheilua ole!!! Hannes Kolehmainen tekisi neloisakselin haudassaan pelkästä ajatuksesta, että urheilussa voi pärjätä istuen! Hävettää myöntää, että minäkin kuulun tähän ryhmään. En haluaisi kuulua, mutta en vaan voi sille mitään. Kerron miksi.
Päätin jo monta vuotta sitten, että E-urheilu on yhtä paljon urheilua kuin moukarinheitto. Silti spontaani ensireaktioni kaikkiin E-urheilu uutisiin on: ”EEEEIIIIIIIII!!!!!! LOPETTAKAA HETI!!!!”. Tämä tapahtuu siis sisäisesti ja automaattisesti. Tilanne on vähän vastaava kuin mitä koin lapsena huvipuistoissa. Vaikka kuinka yritin selittää itselleni, että suurimmat vuoristoradat ovat turvallisia, niin en silti uskaltanut mennä niihin. Pelkäsin pirusti! Olin varma, että laite menisi rikki, jos istahdan kyytiin. Tunne voitti järjen.

Tilanne on sama E-urheilun suhteen. Jostain syystä koko ilmiö herättää minussa suuria negatiivisia tuntemuksia. En ole vielä pystynyt järjellä pysäyttämään niitä, vaikka kuinka olen yrittänytkin! Olen pitkään pohtinut mistä tämä ilmiö johtuu.

En keksi muuta selitystä, kuin se, että pelkään oman lajini aseman puolesta. Yleisurheilun arvostus Suomessa on jäätävän kovalla tasolla. Se on ollut näin jo melkein 100 vuotta. Nyt on kuitenkin syntynyt suuri uhka nimeltä E-urheilu. Ennen vanhaan nuorison piti valita, jos he tekevät käpyeläimiä, tai katsovat yleisurheilua tai hiihtoa YLE:n kanavilta. Suuri osa valitsi urheilun. Ymmärrän hyvin miksi! Nykyään kuitenkin nuorison valinnanvara on aika paljon suurempi, ja viihde-elektroniikka on jopa minunkin mielestäni käpyeläimiä mielenkiintoisempaa. Tästä syystä yhtä harvempi nuori pitää TV urheilua tärkeänä.

Matto on vedetty jalkojemme alta. Yhteiskunta on jatkuvassa muutoksessa ja tasaisin väliajoin joku ammattikunta muuttuu turhaksi. Yleisurheilun tehtävä oli pitkään kansan viihdyttäminen ja kansallismielisyyden ylläpitäminen. Parrakkaat miehet juoksentelivat, pikkuhousuihin pukeutuneena, Suomen maailmankartalle! Ja kansa huusi kurkku suorana katsoessaan tätä spektaakkelia. Juokseehan ne Suomalaiset vieläkin! Toki nykyään suurin osa on vaihtanut naisten pikkuhousut pyöräilyshortseihin ilman peppupehmustetta! Se ei toki ole suurin ongelma. Juoksut kulkevat niissäkin housuissa ihan kivasti. Ongelma on, että nuoriso ei seuraa juoksuja ollenkaan, oli jalassa mitkä tahansa housut…

Tässä tullaankin Itkosen tekstin pointtiin. Suurin osa kavereistani pelaa, tai on joskus pelannut jonkinlaista tietokone- tai konsolipeliä. Se on minun ikäluokkani normaali harrastus. Suuri osa kavereistani sen sijaan ei ikinä ole edes kokeilut Yleisurheilua (puhumattakaan moukarinheitosta). Perinteinen fyysinen urheilu on aikuisten ohjaama juttu, kun taas tietokonepelit ovat nuorten juttu. En näe mitään syytä, miksi emme olisi samassa tilanteessa kuin 100 vuotta sitten. Silloin kilpaurheilu oli ylivertainen voimistelulle, ja lähitulevaisuudessa elektroninen urheilu tulee pesemään fyysisen urheilun suosion 100-0!

Vaikkakin elektronisen urheilun tuleva ylivalta on itsestäänselvyys, on kuitenkin hassua seurata, kun he itse yrittävät perustella miksi E-urheilu on ”oikeaa” urheilua. Argumentteina käytetään yleensä palkintorahoja ja, että E-urheilukin vaatii fyysistä kuntoa! Suuret rahamäärät eivät itsessään tarkoita, että kyse olisi urheilusta, koska muuten Nalle Wahlroos olisi ollut vuoden urheilija vuosina 2001-2017. Ja mitä fyysiseen kuntoon tulee, niin ei voi kuin nauraa! Lajin harrastajat yrittävät vakuutella, että huipulle pääsemiseksi tarvitaan hyvää kuntoa! Mutta eihän se laji vaadi yhtään sen enempää kuntoa, kuin mitä vaaditaan yläkouluikäiseltä teiniltä! Elämä itsessään vaatii toki pientä kuntoa, mutta jos E-urheilijan olemassaolo ja validiteetti perustuu hänen fyysiseen kuntoonsa, niin seiskaluokan Jani Petterikin on huippu-urheilija! Vaikkakin Jani Petteri sattui unohtamaan liikuntakamat kotiin. Taas…

Toivon, että elän 100 vuotiaaksi asti. Osittain siksi, että eläminen on ihan siistiä puuhaa, mutta etenkin siksi, että silloin saan seurata E-urheilun tulevan nousun ja romahduksen. Se on ihan loogista, että jossain vaiheessa nuoriso tulee hylkäämään E-urheilun. Vanhainkodit tulevat olemaan täynnä entisiä E-urheilijoita jotka kertovat miten heidän nuoruudessaan jokainen pystyi pelaamaan vähintään 8h tuntia putkeen, mutta löysä nykynuoriso ei! Koska ennen vanhaan (siis 2010-luvulla) miehet olivat rautaa! Nykynuoriso ei on niin laiska, että se ei edes pelaa! Se vaan hikoilee pihalla! Onko se edes terveellistä?

Urheilujärjestöjen johtotehtävät tulee 50 vuoden päästä olemaan täynnä ylipalkattuja E-urheilu-ihmisiä jotka tukevasti suojaavat kavereiden asemia hyväveliverkoston turvin! Kun valitaan Olympiakomitean uutta puheenjohtajaa 2067 niin ehdolla on pelkästään E-urheilun edustajat! Tätä ei Yleisurheiluliiton eikä Keppihevosliiton nuoret edustajat sulata. Miksi perinnelaji saa kaikki tärkeät paikat, vaikka toi tietokoneen tuijottelu ei ole kiinnostanut nuoria pitkään aikaan?

Ihan samalla tavalla, kuin yhteiskunnan muutokset ovat riistämässä valtikan Yleisurheilusta, niin se tulee myös jossain vaiheessa viemään sen E-urheilulta. Kysymys on vain, milloin tämä tapahtuu?

Kuka tietää? Kenties 2070-luvulla syntyneet jonnet kapinoivat omia vanhempia kohtaan syömällä oikeaa lihaa ja heittämällä moukaria!? En tiedä. Aika näyttää. Tulevat vuodet tulee kuitenkin olemaan E-urheilun ylivaltaa. Yleisurheilun, ja muut perinteiset urheilulajit, on vaan löydettävä asemansa E-urheilun rinnalla, tai sen perässä!

torstai 10. elokuuta 2017

Miksi Lord Coe ei puhu?



Moukarinheitto ei ole mukana Timanttiliigassa. Tämä tieto tulee monelle yllätyksenä. Jostain syystä jengi vaan olettaa, että moukari on mukana. Tietämättömyys on loppupeleissä kuitenkin ihan loogista. Eihän IAAF mainosta sitä tosiasiaa, että he tietoisesti syrjivät yhtä lajia. Aina välillä kuitenkin Kansainvälisen Yleisurheilun korkein johto livauttaa jonkun pienen kommentin maailman tietoisuuteen. Ja viimeistään silloin tajuaa miksi IAAF ei puhu moukarinheitosta ollenkaan. Hehän ovat ihan pihalla koko aiheesta! Tässä tekstissä olen kerännyt IAAF:n kootut selitykset moukarinheitosta Timanttiliigassa. Väliin ujutan aina jonkun pienen oman kommentin. Suosittelen, että otat popparit yhteen käteen ja nenäliinan toiseen. Tämä tarina on sekä hauska, että surullinen…

“It is great for me to be able to announce that all events* of our sport will be touring around the world.”

Näillä hienoilla sanoilla IAAF:n entinen Presidentti, Lamine Diack, pohjusti uutta Timanttiliigaa 2010. Vähän tyhmempi jätkähän luulisi, että ”all events” tarkoittaisi kaikkia lajeja. Ainakin minun englanninkielen opettajani opetti minua näin. Laminen maailmassa all eventseihin ei kuitenkaan kuulu kilpakävely, moniottelut tai moukarinheitto. Tämä tieto löytyy pienellä fontilla, * , takaa… IAAF lähti siis valheella/peitetarinalla liikenteeseen. Ja tästä kommentit ainoastaan ovat pahentuneet…

IAAF:n taktiikka moukariasioissa on ollut (ja on vieläkin) hiljaisuus. Taktiikka on todella tehokas. Kukaan ei ymmärrä vaatia moukarinheittoa Timanttiliigaan, jos he eivät edes tiedä, että laji on sarjan ulkopuolella. Tästä syystä julkinen itkeminen on pelkästään moukarinheittäjien varassa. Ja tämä julkinen itkeminen on todella tehotonta, koska IAAFn norsunluutorniin murtautuminen on lähes mahdotonta.

Vasta kolmannen Timanttiliiga-kauden jälkeen moukarinheittäjät saivat selityksiä miksi laji ei mahdu Timanttiliigaan. Siis kolmannen kauden jälkeen! Miettikää nyt vähän. Meidän asioita ajava liitto sulkee meidät pois meidän omasta kilpailustamme ja vasta kolmen kauden jälkeen kertovat miksi. Onhan tässä nyt jotain pielessä. Noh… Niitä selityksiä tosiaan alkoi tulla. Tässä niitä nyt on:


Kyllä! Luitte oikein… Moukari on tylsä laji ja siksi se ei ole mukana Timanttiliigassa. Ihminen saa toki olla tätä mieltä. Moni on jopa sitä mieltä, että urheilu ylipäätään on tylsää. Mutta miksi tällainen tyyppi on päässyt Timanttiliigan johtotehtäviin? Magyar oli vielä muutama vuosi sitten sarjan varapresidentti! Kyllähän se kertoo jotain IAAF:n touhusta, että he palkkaavat ihmistä kehittämään Yleisurheilusarjaa vaikka hän ei edes tykkää yleisurheilun monimuotoisuudesta… Ei hyvää päivää!


Kyllä. Rakas Patrick on taas asialla. Mistä hän edes kaivaa näitä väitteitä? Minun mielestäni juoksurata ja nurmi ovat tiellä, kun seuraan kuulantyöntöä! Nyt ei pääse ollenkaan lähelle! Kaikki juoksut ja muut heitot/hypyt pitäisi poistaa lajiohjelmasta, jotta yleisö näkisi kuulantyöntöä kunnolla! Tai sitten vaihtoehtoisesti hyväksytään se tosiasia, että juoksut, heitot ja hypyt ovat osa yleisurheilua! En ole koskaan huomannut, että häkki olisi suuri näköeste suurilla stadioneilla!


Ei ole! Nykyään häkit ovat niin turvalliset, että moukari ei voi enää osua katsojaan. Ei edes Ruotsalaiseen. Ja jos häkki koetaan vaaralliseksi, niin IAAF:n tehtävä on kehittää häkkien turvallisuutta, eikä poistaa koko lajia!


Tämä on oikeasti tärkeä pointti. Yleisurheilun ja jalkapallon yhteistyö pitää toimia niillä stadioneilla missä kilpaillaan molemmissa lajeissa. Joissain paikoissa lämmitys on nostettu niin pintaan, että moukari voi rikkoa sitä. Tässäkin asiassa kuitenkin meidän vanha ystävämme Patrick on jälleen ihan pihalla. Hän esimerkiksi väittää, että tämä on ongelma Zyrichin yleisurheilustadionilla. Siinä kuitenkin lämmitysjärjestelmä on 27,5cm syvyydessä. En ole ikinä nähnyt moukaria joka uppoaisi niin syvälle. IAAF:n pitäisi lobbata sen puolesta, että lämmitys on ainakin 27,5cm syvyydessä. Silloin ei ole ongelmaa.


No shit sherlock! Tämä ei voi olla totta?! Ensin IAAF tekee kaiken mahdollisen, jotta moukarinheitto olisi mahdollisimman vastenmielistä ja vaikeaa ja sitten he perustelevat päätöksensä sillä, että kukaan ei heitä moukaria… Onpas ihmeellistä… Ehkäpä jos moukarille annettaisi samat oikeudet kuin muutkin lajit saavat, niin lajin suosio ja taso ehkä kasvaisi?!


Tämä lausunto tuli 2013. Samana vuonna Timanttiliigaan kuului 14 osakilpailua. Kalenteriin kuului monta stadionia, jossa oltiin heitetty moukaria lähiaikoina. Ja maailmalla löytyy muitakin stadioneita kalenterin ulkopuolelta. IAAF on vaan jostain syystä päättänyt unohtaa todellisuutta ja faktat kun kyse on moukarinheitosta!


Lopetetaan naurettavimmalla selityksellä. Monacon stadion voi romahtaa ja siksi missään päin maailmaa ei pysty heittämään moukaria… Tämä on siis ihan virallinen lausunto. Monacon stadion on rakennettu parkkihallin päälle, ja IAAF pelkää, että se ei kestäisi moukarinheittoa. Ensinnäkin epäilen koko väitettä! Mutta tämä ei kuitenkaan pitäisi olla ongelma. Ongelma on IAAF mielestä siinä, että he haluavat joka vuosi muuttaa eri stadionien kisaohjelmaa. Esim. jos Monacossa on yhtenä vuonna korkeus ja pituus niin seuraavana vuonna pitää olla seiväs ja kolmiloikka. Ja koska Monacon stadionilla ei pysty(?) heittämään moukaria, niin missään ei saa heittää, koska se pilaa lajien kiertoa ja vaihtelua eri stadioneilla…

Tässä se nyt sitten oli. IAAF:n kootut selitykset. Kaikki ovat perättömiä! Ja tästä syystä IAAF:n mykkäkoulu tulee jatkumaan. Eihän niillä ole järkevää selitystä esitettävänä. Olen muutaman kerran huvin vuoksi yrittänyt kysyä järkevämpien selitysten perään eri kanavien kautta, mutta sehän on luonnollisesti täysin mahdotonta. Eihän urheilijan pidäkään päästä päättäjien puheille.

Muutama vuosi sitten näin kuitenkin valoa tunnelin päässä, kun IAAF oli saamassa uuden presidentin. Valo kuitenkin sammui aika nopeasti Brittiläisen mestarijuoksijan toimesta. Sebastian Coe voi olla ihan karismaattinen jäbä baaritiskillä, mutta ei hän välitä moukarinheitosta pätkän vertaa. Vielä en ole kuullut, että hän olisi edes puhunut koko lajista. Toisessa todellisuudessa olisi voinut olla paremmin. Sergei Bubka voisi olla IAAF:n presidentti, ja hän on ainakin puhunut lajistamme. Vähintään kerran… Lopetamme tämän tekstin sanoihin jotka hän lausui vaalikampanjan alla. Maailma olisi voinut olla parempi paikka moukaristeille. Mutta Lord Coen vallan alla elämämme viemäriverkostoissa jatkuu. Muistelemme kuitenkin lämmöllä, miten lähellä oltiin parempaa maailmaa. Minä annan teille. Sergei Bubka:

“The concern is about the damage of grass and spectators security but I believe the time has come to solve the problem. Every athletics discipline must be treated equally, there should be no compromise about that.”

Popparikulho on varmaan tyhjä ja nenäliina märkä.

Eteenpäin!